Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A borral és borászattal kapcsolatos kifejezéseket értelmezni

159 bájt törölve, 2012. augusztus 30., 10:20
Lépések
* ‘‘azbeszt íz’‘ = A szűréshez használt gyenge minőségű azbeszttől származó íz.
* ‘‘azbeszt’‘ = A borászatban használt szűrőanyag. Egészségre káros, használatát több országban, így hazánkban is tiltják.
{{Abc4}}
=== B ===
* ‘‘büdöskő’‘ = kén (-kő).
* ‘‘bütü’‘ = A fa szálirányára merőlegesen vágott felület.
{{Abc4}}
=== C’‘ ===
* ‘‘csutora’‘ = Kulacs.
* ‘‘csűrölés (zurbolás)’‘ = A borkezelőanyagok elkeverése borban, kivételesen vízben. A folyadékot vékony sugárban az egyik edényből a másikba öntik.
{{Abc4}}
=== D ===
* ‘‘dugóíz és illat’‘ = Borhiba, amely a rossz minőségű vagy rosszul tárolt dugótól származik, általában egyedi jelenség.
* ‘‘duplapasztás’‘ = Vörösborkészítés során elválasztják a must egy részét a törkölytől, így kevesebb mustra több színanyagban gazdag szőlőtörköly (szőlőhéj) kerül, megfelelő érleléssel sötétebb vörösbor készíthető.
{{Abc4}}
=== E ===
* ‘‘expedíciós likőr’‘ = A pezsgő édesítésére használt cukoroldat, amely tartalmazhat aromaanyagokat is.
* ‘‘extrakt’‘ (vonadékanyag) = A bor vagy a must elpárologtatása után visszamaradó anyag. szőlészeti-borászati szaknyelvben a termés szárazanyagtartalmát jelenti, amely értelmezhető a cukortartalommal együtt és a cukor nélkül (cukormentes extraktartalom). A ‘‘cukormentes extrakt’‘ = az összes extrakt és a cukortartalom különbsége.
{{Abc4}}
=== F ===
* ‘‘Fürtválogatás’‘ = A túl nagy termés mérséklésére szolgáló művelet, amely a fürtök egy részének leszedését jelenti.
* ‘‘Fűszerezett bor’‘ = Készített csemegebor, amelynek alkoholtartalma legalább 15,0, legföljebb 23 térfogatszázalék. A bor ízesítéséhez növényi fűszereket használnak.
{{Abc4}}
===G===
* ‘‘gyümölcsbor’‘ = Gyümölcsből, de nem szőlőből készült erjesztett ital.
* ‘‘gyümölcsös’‘ = Kettős értelmű: ‘‘1.’‘Gyümölcstermő növények ültetvénye, ‘‘2.’‘ nem, illat, és zamat.
{{Abc4}}
===H===
* ‘‘húzós bor’‘ = Aránytalanul magas cserzőanyag-tartalmú bor.
* ‘‘húzott minta’‘ = Olyan borminta, amely a tartályban található bormennyiség minden rétegéből tartalmaz bort. A tartály fenekére leeresztett mintavevő készüléket fokozatosan emelik felfelé (húzzák) a tartály felszíne felé.
{{Abc4}}
===I===
* ‘‘iskolázó borkezelések’‘ = Nem egyszerű pinceműveletek. A bort tisztábbá, állóképesebbé teszik. Ilyen borkezelés a derítés, a szűrés, a hőkezelés is.
* ‘‘itóka’‘ = Egyfajta szeszes ital. Az 1950-es években készített, mesterséges borutánzatot itókának nevezték.
{{Abc4}}
===J===
* ‘‘jégkár’‘ = Jégeső által okozott kár a szőlőtőkéken, jégverésnek is nevezik.
* ‘‘jerez’‘ = Sherry.
{{Abc4}}
===K===
* ‘‘kutyafej’‘ = Fémcsap, amellyel az akonanyíláson át a hordóba töltik a bort.
* ‘‘küvé’‘ = Pezsgőkészítésre házasított és egalizált bor.
{{Abc4}}
===L===
* ‘‘lőre’‘ = A törkölyből készült, (gyenge minőségű), kapás, vagy csiger bor népies elnevezése.
* ‘‘lugas’‘ = Házakhoz, építményekhez telepített és rájuk futtatott nagy méretű szabályos vagy szabálytalan vezetésű szőlőtőkék.
{{Abc4}}
===M===
* ‘‘mustsürítmény’‘ = Főzéssel, vagy kifagyasztással készült töményített must. Többnyire a mustok cukortartalmának megemelésére használják.
* ‘‘muzeális bor’‘ = Különleges, nagy minőségű, idős (5 évnél idősebb) bor.
{{Abc4}}
===N===
* ‘‘nyújtott’‘ = (ital) 1 dl bor, 2 dl szódavíz keveréke. ({{Szk-lásd}} [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#F|Fröccs]], [[Szakácskönyv/Alapok/Tudnivalók/Borszótár#H|hosszúlépés]]).
* ‘‘nyúlósodás’‘ = A lágy borok betegsége, amelyet a tömeges baktérium elszaporodás okoz. A bor olajszerűen folyik. Levegőztetéssel, savtartalom- növeléssel, kénezéssel védekeznek ellene.
{{Abc4}}
===O===
* ‘‘öreg bor’‘ = Elvénült bor, amely a fejlődés csúcspontjának elérése után már leszálló ágban van.
* ‘‘őszi fagy’‘ = Különösen veszélyes, ha korán esetleg már szeptemberben jelentkezik. A szőlő lombja már 0oC alatt károsodik és ezzel az érés folyamata megszakad. A termés mínusz néhány fokos hideget a cukortartalmától függően elviselhet.
{{Abc4}}
===P===
* ‘‘próbaszüret’‘ = A szüret időpontjának helyes meghatározása végett, - szüret előtt akár többször is - kis mennyiségű szőlőt leszüretelnek, a szőlő levét kisajtolják, és vizsgálják a cukor, és savtartalmat. Ha úgy ítélik meg, hogy a szőlő már elérte a technológiai érettséget, megkezdik a szüretet.
* ‘‘puttony’‘ = 20-30 l űrtartalom körüli fából, fémből vagy műanyagból készült háton hordható szőlőgyűjtő és -szállító edény, amely a hagyományos aszúkészítésnél mértékegységként szolgált. Egy gönci hordóhoz (136 l) adott 3, 4, 5, 6 puttonynyi aszúbogyó esetén 3, 4, 5, 6 puttonyos aszúbort nyertek. Közöttük nemcsak édesség, hanem egyéb beltartalmi értékbeli szárazanyag tartalmi (extrakt) különbség is van.
{{Abc4}}
===R===
* ‘‘rövid bor’‘ = Illat- és zamatanyagát tekintve szegényes, vékony bor, kóstolása, fogyasztása után az érzet rövid időn belül erősen csökken vagy hamar megszűnik.
* ‘‘rövid csap’‘ = 1-2 virágosrügyet tartalmazó metszéskor a tőkén maradt vesszőrész.
{{Abc4}}
===S===
* ‘‘sűrített must’‘ = Bepárlással, vagy fagyasztással koncentrált must, amely a borok édesítésére használható.
* ‘‘Sylvoz-művelés’‘ = Egy törzsű, egy karú magaskordonművelésű tőke, amelyen csak szálvesszőket hagynak és azokat pásztorbotszerűen leívelik.
{{Abc4}}
===Sz===
* ‘‘szűrőlap’‘ = Cellulóz, pamut, perlit, kovaföld, stb. keverékéből készült változatos alakú, és formájú préseléssel előállított szűrőanyag, általában lap formában hozzák forgalomba.
* ‘‘szűrőmembrán’‘ = Műanyagból készült szűrőhártya. Pórusmérete’‘ = 0,1- 10 mikrométer.
{{Abc4}}
===T===
* ‘‘zselatin’‘ = Borderítésre használt finom fehérje. A cserzőanyagokkal csapadékot képez, és a csapadék köti meg felületén a bor zavarosságát okozó, lebegő anyagokat.
* ‘‘zsendülés’‘ = az érés első fokozata, amely során a bogyók színesedni kezdenek és kemény héjuk puhul.
 
== Tippek ==
3 608
szerkesztés