935
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak? == Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a s…”
== Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak? ==
Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság.
== Lépések ==
# '''Az első recept egy hideg savanyú uborka, melyet dunctolás nélkül elkészíthetünk.'''
## Egy ötliteres, csavaros tetejű üveget tisztára mosunk, és fejre állítva szárítjuk!
## Az ötliteres üvegbe való uborka mennyiséget egészben alaposan megmosunk, leöblítjük, szűrőtálban a vizet lecsöpögtetjük róla!
## Elkészítjük a tartósító levet melybe 2 liter hideg csapvizet, 3 dl 20%-os ecetet, 7 evőkanál cukrot, 4 evőkanál sót, 1 szem szegfűborsot, 7 szem egész fekete borsot, pár szem mustármagot és koriandert, illetve 1 teáskanál nátrium-benzonátot, borkénport és szódabikarbónát keverünk össze alaposan, amíg a cukor és az egyéb anyagok fel nem oldódnak a vízben!
## Az üveg aljára pár szál alaposan leöblített kaprot teszünk!
## Az uborkákat jó szorosan beledugdossuk az üvegbe úgy, hogy egy kisujjnyi hely maradjon szabadon az üveg szájánál!
## Egy darab babérlevelet teszünk az uborkás üvegbe!
## Ráöntjük az előre elkészített tartósító levet úgy, hogy ellepje az uborkát!
## Két napig lezáratlanul hagyjuk az üveget, csak egy tiszta papírlappal fedjük le, hogy por ne szálljon bele!
## Két nap elteltével a tetejét alaposan rácsavarjuk, és már el is tehetjük télire az üveg uborkát!
# '''Svéd uborka recept nagyobb uborkákhoz, ha esetleg elfelejtettük időben leszedni őket:'''
## 6-7 db 8 dl-es, csavaros tetejű üveget tisztára mosunk, fejre állítva szárítjuk!
## A 4 kg uborkát egészben alaposan megmossuk, leöblítjük, szűrőtálban a vizet lecsöpögtetjük róla!
## Kicsit több mint 1 kg vöröshagymát megpucolunk, és folyó víz alatt megmosunk, majd hagyjuk lecsöpögni!
## Egy nagyméretű, tiszta műanyag tálba karikára gyaluljuk a hámozatlan uborkákat!
## Karikázzuk rá a hagymákat!
## Adjuk hozzá a 8 dl cukrot, 1 dl sót, 4 dl ecetet, 1 mokkáskanál nátrium-benzoátot és kénport kevés vízben feloldva!
## Az összerakás napján az egészet állni hagyjuk!
## Másnap többször keverjük át néhány óránként, majd adagoljuk az üvegekbe szorosan összenyomkodva úgy, hogy egy kisujjnyi hely maradjon szabadon az üveg szájánál!
## Az üvegek tetejét alaposan rácsavarjuk, és eltesszük télire!
== Tippek ==
* Az uborka tisztításához a mosogatószivacs dörzsi oldala a legtökéletesebb.
* Az uborkák szárát vágjuk le, egy pici csonkot hagyjunk.
* Viszonylag vékony, max. 10-12 cm hosszú uborkát vegyünk, de legyen közte apróbb is.
* Azért hagyjuk lezáratlanul az üvegeket, hogy „kiforrja” magát, így biztosan nem romlik meg.
* Zárható tetejű műanyag vödörben is elrakható ezzel az eljárással az uborka, s ha vettünk ki a vödörből uborkát, rakhatunk a helyükre újabbakat. Arra ügyeljünk, hogy ne zsíros kézzel nyúljunk a vödörbe, és mindig nagyon tiszta uborka kerüljön bele!
* A svéd uborkához nagyobb uborkákat is felhasználhatunk, amelyeket egészben üvegben nem tudunk tartósítani.
== Amire szükséged lehet ==
A hideg savanyú uborkához:
* 2 liter hideg csapvíz
* 3 dl 20 %-os vagy 6 dl 10 %-os ecet
* 7 evőkanál kristálycukor
* 4 evőkanál só
* 1 szem szegfűbors
* 7 szem feketebors
* pár szem mustármag
* pár szem koriander
* 1 teáskanál nátrium-benzoát (a szalicilt állítólag kivonták a forgalomból)
* 1 teáskanál borkénpor
* 1 teáskanál szódabikarbóna
* kapor
* pár babérlevél
A svéd uborkához:
* 4 kg uborka
* Megtisztítva mérve egy kg ép vöröshagyma
* 8 dl (nem dkg!) kristálycukor
* 1 dl (nem dkg!) só
* 4 dl 20 %-os ecet
* 1 mokkáskanál nátrium-benzoát
* 1 mokkáskanál kénpor
== Figyelmeztetések ==
* Csak egészséges uborkákat használjunk, amelyiken sárga pöttyöt látunk, ne tegyük bele az üvegbe vagy a vödörbe!
* Az uborkát ne tisztítsuk körömkefével, mert megsérülhet, és akkor megromlik az egész üveggel vagy vödörrel!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Saját recept
[[Kategória:Étel-ital]]
Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság.
== Lépések ==
# '''Az első recept egy hideg savanyú uborka, melyet dunctolás nélkül elkészíthetünk.'''
## Egy ötliteres, csavaros tetejű üveget tisztára mosunk, és fejre állítva szárítjuk!
## Az ötliteres üvegbe való uborka mennyiséget egészben alaposan megmosunk, leöblítjük, szűrőtálban a vizet lecsöpögtetjük róla!
## Elkészítjük a tartósító levet melybe 2 liter hideg csapvizet, 3 dl 20%-os ecetet, 7 evőkanál cukrot, 4 evőkanál sót, 1 szem szegfűborsot, 7 szem egész fekete borsot, pár szem mustármagot és koriandert, illetve 1 teáskanál nátrium-benzonátot, borkénport és szódabikarbónát keverünk össze alaposan, amíg a cukor és az egyéb anyagok fel nem oldódnak a vízben!
## Az üveg aljára pár szál alaposan leöblített kaprot teszünk!
## Az uborkákat jó szorosan beledugdossuk az üvegbe úgy, hogy egy kisujjnyi hely maradjon szabadon az üveg szájánál!
## Egy darab babérlevelet teszünk az uborkás üvegbe!
## Ráöntjük az előre elkészített tartósító levet úgy, hogy ellepje az uborkát!
## Két napig lezáratlanul hagyjuk az üveget, csak egy tiszta papírlappal fedjük le, hogy por ne szálljon bele!
## Két nap elteltével a tetejét alaposan rácsavarjuk, és már el is tehetjük télire az üveg uborkát!
# '''Svéd uborka recept nagyobb uborkákhoz, ha esetleg elfelejtettük időben leszedni őket:'''
## 6-7 db 8 dl-es, csavaros tetejű üveget tisztára mosunk, fejre állítva szárítjuk!
## A 4 kg uborkát egészben alaposan megmossuk, leöblítjük, szűrőtálban a vizet lecsöpögtetjük róla!
## Kicsit több mint 1 kg vöröshagymát megpucolunk, és folyó víz alatt megmosunk, majd hagyjuk lecsöpögni!
## Egy nagyméretű, tiszta műanyag tálba karikára gyaluljuk a hámozatlan uborkákat!
## Karikázzuk rá a hagymákat!
## Adjuk hozzá a 8 dl cukrot, 1 dl sót, 4 dl ecetet, 1 mokkáskanál nátrium-benzoátot és kénport kevés vízben feloldva!
## Az összerakás napján az egészet állni hagyjuk!
## Másnap többször keverjük át néhány óránként, majd adagoljuk az üvegekbe szorosan összenyomkodva úgy, hogy egy kisujjnyi hely maradjon szabadon az üveg szájánál!
## Az üvegek tetejét alaposan rácsavarjuk, és eltesszük télire!
== Tippek ==
* Az uborka tisztításához a mosogatószivacs dörzsi oldala a legtökéletesebb.
* Az uborkák szárát vágjuk le, egy pici csonkot hagyjunk.
* Viszonylag vékony, max. 10-12 cm hosszú uborkát vegyünk, de legyen közte apróbb is.
* Azért hagyjuk lezáratlanul az üvegeket, hogy „kiforrja” magát, így biztosan nem romlik meg.
* Zárható tetejű műanyag vödörben is elrakható ezzel az eljárással az uborka, s ha vettünk ki a vödörből uborkát, rakhatunk a helyükre újabbakat. Arra ügyeljünk, hogy ne zsíros kézzel nyúljunk a vödörbe, és mindig nagyon tiszta uborka kerüljön bele!
* A svéd uborkához nagyobb uborkákat is felhasználhatunk, amelyeket egészben üvegben nem tudunk tartósítani.
== Amire szükséged lehet ==
A hideg savanyú uborkához:
* 2 liter hideg csapvíz
* 3 dl 20 %-os vagy 6 dl 10 %-os ecet
* 7 evőkanál kristálycukor
* 4 evőkanál só
* 1 szem szegfűbors
* 7 szem feketebors
* pár szem mustármag
* pár szem koriander
* 1 teáskanál nátrium-benzoát (a szalicilt állítólag kivonták a forgalomból)
* 1 teáskanál borkénpor
* 1 teáskanál szódabikarbóna
* kapor
* pár babérlevél
A svéd uborkához:
* 4 kg uborka
* Megtisztítva mérve egy kg ép vöröshagyma
* 8 dl (nem dkg!) kristálycukor
* 1 dl (nem dkg!) só
* 4 dl 20 %-os ecet
* 1 mokkáskanál nátrium-benzoát
* 1 mokkáskanál kénpor
== Figyelmeztetések ==
* Csak egészséges uborkákat használjunk, amelyiken sárga pöttyöt látunk, ne tegyük bele az üvegbe vagy a vödörbe!
* Az uborkát ne tisztítsuk körömkefével, mert megsérülhet, és akkor megromlik az egész üveggel vagy vödörrel!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Saját recept
[[Kategória:Étel-ital]]