935
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell juhtúrós sztrapacskát készíteni? == A sztrapacska felvidéki eredetű egytálétel, mely rendkívül kiadós, gyorsan és egyszerűen elkészíthető,…”
== Hogyan kell juhtúrós sztrapacskát készíteni? ==
A sztrapacska felvidéki eredetű egytálétel, mely rendkívül kiadós, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem is kerül túl sokba. Mivel igen laktató étel inkább téli kajának ajánljuk, mint a nyári hőségben.
== Lépések ==
# '''Hámozzuk meg a krumplikat!''' Csinálhatjuk újkrumpliból is és régebbiből is! A négyoldalú reszelők csillagos felén reszeljük le a krumplit, hogy szinte folyós masszát kapjunk! Az nem jó, ha túl darabos a lereszelt burgonya!
# '''Adjunk hozzá két tojást!''' Keverjük össze a krumplival!
# '''Tegyük hozzá a lisztet!''' Először csak 50 dkg-ot, és ha felveszi, akkor a maradékot is! A lényeg, hogy kb. nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.
# '''Adjuk hozzá a két teáskanál (kicsit lehet több is) sót és a borsot''' ízlés szerint! Ne spóroljunk a fűszerekkel, mivel ezek adják meg a valódi ízét!
# '''Forraljunk fel egy lábasba vizet!''' Tegyünk bele egy pici olajat, hogy ne ragadjon össze a tészta és egy evőkanál sót!
# '''Nokedli szaggatón szaggassuk ki a sztrapacska tésztát!''' Majd ha egy adagot (amennyi a szaggatóba egyszerre belefér) kiszaggattunk, akkor tegyük félre a szaggatót, és vegyük fel a lángot a víz alatt! Sűrű kevergetés mellett várjuk meg, míg felforr újra a víz, és fehér hab kíséretében feljön a tészta a víz felszínére!
# '''Szűrővel szedjük ki egy tál hideg vízbe a tésztát''', majd a szűrőn keresztül még egyszer öblítsük le folyó víz alatt! A szaggatás és szűrés folyamatát minden adaggal játsszuk el, amíg ki nem szaggattuk az összes tésztát!
# '''Kockázzuk fel a szalonnát!''' Majd egy teflonos lábasban vagy serpenyőben süssük ki jó ropogósra! Akkora edényt válasszunk, amelybe majd az összes kifőtt sztrapacska bele fog férni! Ha nem szeretnénk túl zsírosan enni, akkor a leolvadt zsírból szedjünk ki valamennyit, de azért hagyjunk is az edénybe, hogy később, majd ne égjen le a tészta!
# '''Rakjuk bele az összes sztrapacskát a megpirított szalonnába''', és jól forgassuk össze! Kis lángon melegítsük össze, és hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, de gyakran keverjük meg, nehogy a tészta leégjen!
# '''Juhtúróval vagy tehéntúróval és tejföllel megöntözve tálaljuk''' a sztrapacskát!
# '''Sztrapacskához díszítésként friss zöldhagyma darabokat vagy schnidlinget használjunk!'''
== Tippek ==
* Egyszerre ne rakjunk bele túl sok tésztát a szaggatóba, hogy nehogy mellette darabokban essen le róla, ahelyett hogy szép apránként szaggatnánk ki!
== Amire szükséged lehet ==
* 5-6 db nagy krumpli
* 50-60 dkg liszt
* 2 tojás
* só
* bors (őrölt)
* kenyérszalonna
* juhtúró vagy tehéntúró
* tejföl
* díszítésként schnidling vagy újhagyma
== Figyelmeztetések ==
* Az ujjunkra vigyázzunk reszeléskor!
* Ne tegyél bele túl sok lisztet! Egyfelől túl kemény lesz a tésztája, amitől nehéz lesz kiszaggatni, másfelől liszt íze lesz, és a kalóriákkal is érdemes spórolni, hiszen már önmagában is nagyon kiadós!
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>0rjwzvOEyAQ</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Saját recept
[[Kategória:Étel-ital]]
A sztrapacska felvidéki eredetű egytálétel, mely rendkívül kiadós, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem is kerül túl sokba. Mivel igen laktató étel inkább téli kajának ajánljuk, mint a nyári hőségben.
== Lépések ==
# '''Hámozzuk meg a krumplikat!''' Csinálhatjuk újkrumpliból is és régebbiből is! A négyoldalú reszelők csillagos felén reszeljük le a krumplit, hogy szinte folyós masszát kapjunk! Az nem jó, ha túl darabos a lereszelt burgonya!
# '''Adjunk hozzá két tojást!''' Keverjük össze a krumplival!
# '''Tegyük hozzá a lisztet!''' Először csak 50 dkg-ot, és ha felveszi, akkor a maradékot is! A lényeg, hogy kb. nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.
# '''Adjuk hozzá a két teáskanál (kicsit lehet több is) sót és a borsot''' ízlés szerint! Ne spóroljunk a fűszerekkel, mivel ezek adják meg a valódi ízét!
# '''Forraljunk fel egy lábasba vizet!''' Tegyünk bele egy pici olajat, hogy ne ragadjon össze a tészta és egy evőkanál sót!
# '''Nokedli szaggatón szaggassuk ki a sztrapacska tésztát!''' Majd ha egy adagot (amennyi a szaggatóba egyszerre belefér) kiszaggattunk, akkor tegyük félre a szaggatót, és vegyük fel a lángot a víz alatt! Sűrű kevergetés mellett várjuk meg, míg felforr újra a víz, és fehér hab kíséretében feljön a tészta a víz felszínére!
# '''Szűrővel szedjük ki egy tál hideg vízbe a tésztát''', majd a szűrőn keresztül még egyszer öblítsük le folyó víz alatt! A szaggatás és szűrés folyamatát minden adaggal játsszuk el, amíg ki nem szaggattuk az összes tésztát!
# '''Kockázzuk fel a szalonnát!''' Majd egy teflonos lábasban vagy serpenyőben süssük ki jó ropogósra! Akkora edényt válasszunk, amelybe majd az összes kifőtt sztrapacska bele fog férni! Ha nem szeretnénk túl zsírosan enni, akkor a leolvadt zsírból szedjünk ki valamennyit, de azért hagyjunk is az edénybe, hogy később, majd ne égjen le a tészta!
# '''Rakjuk bele az összes sztrapacskát a megpirított szalonnába''', és jól forgassuk össze! Kis lángon melegítsük össze, és hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, de gyakran keverjük meg, nehogy a tészta leégjen!
# '''Juhtúróval vagy tehéntúróval és tejföllel megöntözve tálaljuk''' a sztrapacskát!
# '''Sztrapacskához díszítésként friss zöldhagyma darabokat vagy schnidlinget használjunk!'''
== Tippek ==
* Egyszerre ne rakjunk bele túl sok tésztát a szaggatóba, hogy nehogy mellette darabokban essen le róla, ahelyett hogy szép apránként szaggatnánk ki!
== Amire szükséged lehet ==
* 5-6 db nagy krumpli
* 50-60 dkg liszt
* 2 tojás
* só
* bors (őrölt)
* kenyérszalonna
* juhtúró vagy tehéntúró
* tejföl
* díszítésként schnidling vagy újhagyma
== Figyelmeztetések ==
* Az ujjunkra vigyázzunk reszeléskor!
* Ne tegyél bele túl sok lisztet! Egyfelől túl kemény lesz a tésztája, amitől nehéz lesz kiszaggatni, másfelől liszt íze lesz, és a kalóriákkal is érdemes spórolni, hiszen már önmagában is nagyon kiadós!
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>0rjwzvOEyAQ</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Saját recept
[[Kategória:Étel-ital]]