1 100
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell gesztenyét sütni? == right A sült gesztenye illata sok ember számára teszi örömtelivé az október-november táján e…”
== Hogyan kell gesztenyét sütni? ==
[[Fájl:Sült_gesztenye.jpg|right]]
A sült gesztenye illata sok ember számára teszi örömtelivé az október-november táján egyre hidegebbre forduló időt és a hosszúra nyúló estéket. Bár a legtöbb családban van valamilyen bevált eljárás a gesztenyesütésre, ha mégsem mindig sikerül olyan tökéletesre a csemege, mint ahogy az emlékeinkben él, érdemes elolvasni az alábbi tippeket.
== Lépések ==
=== Platnin, lángon sütve ===
# Egy éles késsel több vágást is ejts a gesztenye héján.
# A gázlángra tégy egy vaslapot (platnit), vagy egy régi, rossz tepsit, serpenyőt, esetleg egy olyan lábost, amit nem sajnálsz (a sok hőtől meg fog feketedni a tepsi és a lábos alja).
# Szórd bele a gesztenyét úgy, hogy egy rétegben, egymás mellett legyenek a szemek.
# Takard le a gesztenyét (boríts egy lábost a gesztenyére, vagy tegyél fedőt a lábosra).
# Pár percenként forgasd meg a gesztenyéket (rázd meg a tepsit/serpenyőt), mert hamar megégnek.
# Nagyjából 10 perc alatt kész is van – akkor jó, amikor a héja felnyílik. (Nem baj, ha itt-ott elszenesedik!)
=== Sütőben sütve ===
# A gesztenye héját vagdosd be egy éles késsel.
# Ha van rá idő, akkor áztasd be pár órára langyos vízbe a szemeket.
# Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
# Rakd a gesztenyét egy tepsibe és tedd a sütőbe.
# Ha nem volt korábban idő a gesztenye beáztatására, akkor önts a tepsibe egy kevés (fél-egy deciliter) vizet.
# Sütés közben többször is rázd meg a tepsit, hogy a gesztenyék átforduljanak és minden oldalról egyenletesen átsüljenek.
# 30-40 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja.
== Tippek ==
* A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg.
* A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket.
* Ha friss a gesztenye, nem kell beáztatni, elég, ha csak egy kevés vizet spriccelsz a szemekre. Érdemes azonban alufóliával is letakarni a tepsit. 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, de még egy kicsit anélkül is süsd tovább a gesztenyéket.
* Más áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti.
* Ha beáztatod a gesztenyét, akkor azokat a szemeket, amelyek feljönnek a víz tetejére, érdemes kidobni – ezek nagy valószínűséggel kukacosak.
* Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik.
== Figyelmeztetések ==
* A gesztenye héjának bevagdosása macerás ugyan, de fontos, elmulasztása után ugyanis felrobbannak a gesztenyék. Ehhez a művelethez éles kést használj, és nagyon vigyázz, nehogy megvágd magad!
* A legfinomabb sült gesztenye a frissen szedett termésből lesz. Ha zöldségesnél vesszük, ügyeljünk arra, hogy a gesztenye:
** fényes héjú legyen,
** ne legyen lyukas (ekkor ugyanis biztosan kukacos),
** kemény legyen – ha össze tudod nyomni, biztosan rossz,
** legyen súlya – ha nagyon könnyű, akkor már száraz a belseje, és sütés után kemény lesz.
== Amire szükséged lehet ==
* Friss, egészséges szelídgesztenye
* Éles kés a héj bevágásához
* Gázláng, és platni vagy rossz tepsi, serpenyő, lábos
* Sütő és tepsi, esetleg alufólia és víz
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>6d-h1vVXEDE</youtube>
== Források, hivatkozások ==
* [http://www.ritakonyhaja.hu/konyha/praktikak-tippek/1646-gesztenyesutes.html Tippek gesztenyesütéshez és gesztenye vásárlásához]
* [http://velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2009/10/20/a_gesztenyesutesre_szuletni_kell/ A gesztenyesütésre születni kell? Különböző módszerek a Velveten]
* [http://szepsegtar.blogspot.com/2009/11/otthoni-gesztenyesutes.html Otthoni gesztenyesütés]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Sült_gesztenye.jpg|right]]
A sült gesztenye illata sok ember számára teszi örömtelivé az október-november táján egyre hidegebbre forduló időt és a hosszúra nyúló estéket. Bár a legtöbb családban van valamilyen bevált eljárás a gesztenyesütésre, ha mégsem mindig sikerül olyan tökéletesre a csemege, mint ahogy az emlékeinkben él, érdemes elolvasni az alábbi tippeket.
== Lépések ==
=== Platnin, lángon sütve ===
# Egy éles késsel több vágást is ejts a gesztenye héján.
# A gázlángra tégy egy vaslapot (platnit), vagy egy régi, rossz tepsit, serpenyőt, esetleg egy olyan lábost, amit nem sajnálsz (a sok hőtől meg fog feketedni a tepsi és a lábos alja).
# Szórd bele a gesztenyét úgy, hogy egy rétegben, egymás mellett legyenek a szemek.
# Takard le a gesztenyét (boríts egy lábost a gesztenyére, vagy tegyél fedőt a lábosra).
# Pár percenként forgasd meg a gesztenyéket (rázd meg a tepsit/serpenyőt), mert hamar megégnek.
# Nagyjából 10 perc alatt kész is van – akkor jó, amikor a héja felnyílik. (Nem baj, ha itt-ott elszenesedik!)
=== Sütőben sütve ===
# A gesztenye héját vagdosd be egy éles késsel.
# Ha van rá idő, akkor áztasd be pár órára langyos vízbe a szemeket.
# Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
# Rakd a gesztenyét egy tepsibe és tedd a sütőbe.
# Ha nem volt korábban idő a gesztenye beáztatására, akkor önts a tepsibe egy kevés (fél-egy deciliter) vizet.
# Sütés közben többször is rázd meg a tepsit, hogy a gesztenyék átforduljanak és minden oldalról egyenletesen átsüljenek.
# 30-40 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja.
== Tippek ==
* A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg.
* A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket.
* Ha friss a gesztenye, nem kell beáztatni, elég, ha csak egy kevés vizet spriccelsz a szemekre. Érdemes azonban alufóliával is letakarni a tepsit. 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, de még egy kicsit anélkül is süsd tovább a gesztenyéket.
* Más áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti.
* Ha beáztatod a gesztenyét, akkor azokat a szemeket, amelyek feljönnek a víz tetejére, érdemes kidobni – ezek nagy valószínűséggel kukacosak.
* Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik.
== Figyelmeztetések ==
* A gesztenye héjának bevagdosása macerás ugyan, de fontos, elmulasztása után ugyanis felrobbannak a gesztenyék. Ehhez a művelethez éles kést használj, és nagyon vigyázz, nehogy megvágd magad!
* A legfinomabb sült gesztenye a frissen szedett termésből lesz. Ha zöldségesnél vesszük, ügyeljünk arra, hogy a gesztenye:
** fényes héjú legyen,
** ne legyen lyukas (ekkor ugyanis biztosan kukacos),
** kemény legyen – ha össze tudod nyomni, biztosan rossz,
** legyen súlya – ha nagyon könnyű, akkor már száraz a belseje, és sütés után kemény lesz.
== Amire szükséged lehet ==
* Friss, egészséges szelídgesztenye
* Éles kés a héj bevágásához
* Gázláng, és platni vagy rossz tepsi, serpenyő, lábos
* Sütő és tepsi, esetleg alufólia és víz
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>6d-h1vVXEDE</youtube>
== Források, hivatkozások ==
* [http://www.ritakonyhaja.hu/konyha/praktikak-tippek/1646-gesztenyesutes.html Tippek gesztenyesütéshez és gesztenye vásárlásához]
* [http://velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2009/10/20/a_gesztenyesutesre_szuletni_kell/ A gesztenyesütésre születni kell? Különböző módszerek a Velveten]
* [http://szepsegtar.blogspot.com/2009/11/otthoni-gesztenyesutes.html Otthoni gesztenyesütés]
[[Kategória:Étel-ital]]