303
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell salátalevest főzni? == right|250px A fejes saláta nagyon egészséges, viszont kissé jellegtelen íze miatt önmagában kev…”
== Hogyan kell salátalevest főzni? ==
[[Fájl:salaleves.jpg|right|250px]]
A fejes saláta nagyon egészséges, viszont kissé jellegtelen íze miatt önmagában kevésbé élvezetes a fogyasztása. Leggyakrabban különböző saláták alapanyagaként szolgál, de szendvicsbe is szokott kerülni. Ugyanakkor sokan nem ismerik, de a fejes salátát fel lehet használni, mint fő alkotóelemet levesbe is. Ez a salátaleves. '''Kifejezetten üdítő, nyáron hidegen is fogyasztható étel. Elkészítése nagyon egyszerű.'''
== Lépések ==
# Vásárolj be a leveshez: 2 fej saláta, egy kisebb csokor kapor, egy nagyobb szelet füstölt szalonna, 1 ek ecet, habaráshoz tejföl és liszt.
# Készítsd elő a hozzávalókat:
#* Saláta: szedegesd le a leveleket, majd gondosan mosd meg. Éles késsel aprítsd fel nagyobb darabokra.
#* Szalonna: a szalonnát vágd fel apró csíkokra.
#* Kapor: vágd össze.
# Készítsd el a levest:
#* Egy nagy lábosba tedd bele a salátát, majd kevés vízzel fonnyaszd össze a leveleket. Ezt követően mehet rá még 1-1,5 liter víz.
#* Add hozzá a többi hozzávalót: a csíkokra vágott szalonnát, sót, borsot, majd a kaprot is. Ha szeretnél, fűszerpaprikát is tehetsz bele.
# Habard be:
#* Keverd be a habarást: annyit készíts, amilyen sűrűségű levest szeretnél kapni. 1 dl tejfölből készült habarásból (és amennyi lisztet felvesz), már jó leves készíthető.
#* Add hozzá a leveshez: a habaráshoz adagolj több kanállal a forró levesből és keverd csomómentesre, majd öntsd bele a masszát levesbe és keverd el jól.
# Forrald fel még egyszer a levest.
== Tippek ==
* A nagy levelű salátafélék: leveles saláta, a fejes saláta és a batávia saláta is jó alapanyaga a salátalevesnek.
* A szalonnát külön is megpiríthatod és utólag is hozzáadhatod a leveshez.
* A salátalevesnek többféle ízesítése létezik: van aki a habaráshoz tojást és tejet tesz, van aki cukorral édesíti. Próbáld ki a neked szimpatikus ízesítéseket, hogy a leginkább ízlésednek megfelelő leves készüljön.
== Amire szükséged lehet ==
* saláta, kapor
* füstölt szalonna
* tejföl, liszt
== Figyelmeztetések ==
* A salátaleveleket többször is átöblítheted, nehogy földes maradjon és recsegjen a fogad között.
* Érdemes pirítóssal vagy kiadós főétellel kínálni, mert maga a salátaleves nem tartalmaz túl sok kalóriát.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.gabojsza.hu/2009/05/kedvenc-nyari-levesem-erdelyi.html Hogyan kell erdélyi salátalevest főzni]
* [http://rozikonyha2.blogspot.com/2014/02/salata-leves.html Hogyan kell salátalevest elkészíteni]
* [https://www.izorzok.hu/salata-leves/ Hogyan kell salátalevest készíteni]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:salaleves.jpg|right|250px]]
A fejes saláta nagyon egészséges, viszont kissé jellegtelen íze miatt önmagában kevésbé élvezetes a fogyasztása. Leggyakrabban különböző saláták alapanyagaként szolgál, de szendvicsbe is szokott kerülni. Ugyanakkor sokan nem ismerik, de a fejes salátát fel lehet használni, mint fő alkotóelemet levesbe is. Ez a salátaleves. '''Kifejezetten üdítő, nyáron hidegen is fogyasztható étel. Elkészítése nagyon egyszerű.'''
== Lépések ==
# Vásárolj be a leveshez: 2 fej saláta, egy kisebb csokor kapor, egy nagyobb szelet füstölt szalonna, 1 ek ecet, habaráshoz tejföl és liszt.
# Készítsd elő a hozzávalókat:
#* Saláta: szedegesd le a leveleket, majd gondosan mosd meg. Éles késsel aprítsd fel nagyobb darabokra.
#* Szalonna: a szalonnát vágd fel apró csíkokra.
#* Kapor: vágd össze.
# Készítsd el a levest:
#* Egy nagy lábosba tedd bele a salátát, majd kevés vízzel fonnyaszd össze a leveleket. Ezt követően mehet rá még 1-1,5 liter víz.
#* Add hozzá a többi hozzávalót: a csíkokra vágott szalonnát, sót, borsot, majd a kaprot is. Ha szeretnél, fűszerpaprikát is tehetsz bele.
# Habard be:
#* Keverd be a habarást: annyit készíts, amilyen sűrűségű levest szeretnél kapni. 1 dl tejfölből készült habarásból (és amennyi lisztet felvesz), már jó leves készíthető.
#* Add hozzá a leveshez: a habaráshoz adagolj több kanállal a forró levesből és keverd csomómentesre, majd öntsd bele a masszát levesbe és keverd el jól.
# Forrald fel még egyszer a levest.
== Tippek ==
* A nagy levelű salátafélék: leveles saláta, a fejes saláta és a batávia saláta is jó alapanyaga a salátalevesnek.
* A szalonnát külön is megpiríthatod és utólag is hozzáadhatod a leveshez.
* A salátalevesnek többféle ízesítése létezik: van aki a habaráshoz tojást és tejet tesz, van aki cukorral édesíti. Próbáld ki a neked szimpatikus ízesítéseket, hogy a leginkább ízlésednek megfelelő leves készüljön.
== Amire szükséged lehet ==
* saláta, kapor
* füstölt szalonna
* tejföl, liszt
== Figyelmeztetések ==
* A salátaleveleket többször is átöblítheted, nehogy földes maradjon és recsegjen a fogad között.
* Érdemes pirítóssal vagy kiadós főétellel kínálni, mert maga a salátaleves nem tartalmaz túl sok kalóriát.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.gabojsza.hu/2009/05/kedvenc-nyari-levesem-erdelyi.html Hogyan kell erdélyi salátalevest főzni]
* [http://rozikonyha2.blogspot.com/2014/02/salata-leves.html Hogyan kell salátalevest elkészíteni]
* [https://www.izorzok.hu/salata-leves/ Hogyan kell salátalevest készíteni]
[[Kategória:Étel-ital]]