303
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell epret választani? == right|250px '''Az eperszezon egyik legnagyobb kihívása a legédesebb, legfinomabb eper felkutatása.''' Az…”
== Hogyan kell epret választani? ==
[[Fájl:epper.jpg|right|250px]]
'''Az eperszezon egyik legnagyobb kihívása a legédesebb, legfinomabb eper felkutatása.''' Az eperválaszték igen nagy lehet a különböző piacokon, boltokban, zöldségesnél. Milyen szempontok alapján válasszunk, hogy finom eperhez jussunk?
== Lépések ==
# Válaszd meg, mikor vásárolsz: a szezonális, friss szedésű eprek a legfinomabbak, egészségesebbek.
# Válaszd meg, hol vásárolsz:
#* Élvezzenek előnyt a szabadföldön, fűtetlen fóliasátrakban termesztett eprek.
#* Elsősorban a piacon árult, hazai epreket keresd. A hazai epertermelőknél, útszéli árusoknál, Szedd magad-kertekben, zöldségeseknél is nézelődj. Nagyobb valószínűséggel találsz köztük természetes érésű, szezonális, friss epreket, melyek igazi eperélményt nyújtanak.
#* A hipermarketek polcain többnyire a kezelt, import gyümölcsöket találod meg. Persze akadnak kivételek, érdemes szétnézni.
# Válaszd az érett epreket:
#* Végezz éréspróbát: ha kihúzod a csonkját, akkor az eper középső része is kijön vele együtt.
#* Ha a bőrén enyhe aszalódást, ráncolódást látsz, akkor az az igazán érett, édes eper ismertetőjele. Ne téveszd össze a fonnyadással.
#* Figyeld meg a csészeleveleit: a friss, zöld levelek többnyire az éretten leszedett gyümölcsök ismérvei.
# Figyeld a külalakját:
#* Alak: a legtöbb víztől és természetes éréstől duzzadó eper csonkjánál a hús felső 1 cm-es rétege magnélküli és fényes.
#* Szín: minél pirosabbak, annál jobbak.
#* Magok elhelyezkedése: amelyeken nagyon sűrűn helyezkednek el a magok, azok általában kemény eprek, ezért érdemes a ritkásabban magos szemeket választani.
# Szagold meg: ha az epreket már messziről is érezhető eperillat lengi körül, akkor valószínű az íze is nagyon finom.
== Tippek ==
* Válaszd elsősorban a hazait.
* Ha lehet, kérj egy szem kóstolót.
== Amire szükséged lehet ==
* eperválaszték
* jó megfigyelő képesség
== Figyelmeztetések ==
* A köznyelv inkább epernek hívja, de hivatalosan szamócának nevezik.
* Ha látszik a gyümölcsökön, hogy nem frissek és nyomottabbak, viszont nem romlanak, akkor valószínű igencsak kezelt gyümölcsökről lehet szó.
* Törekedj vegyszermentes gyümölcsök beszerzésére.
* Az import epreket koraéretten szedik le, és sokat utaztatják, kezelik őket, ezért az ízük sem az igazi.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://divany.hu/lajfhekk/2018/06/01/gasztro-teszt-hol-vasaroljak-epret/ Hogyan kell epret vásárolni]
* [https://sobors.hu/gasztro/import-hazai-eper-kulonbseg-vasarlas/ Epervásárlás: import vagy export árut]
* [https://okoanyumag.hu/2021/04/29/a-legpiszkosabb-gyumolcs-lehet-az-eper/ Hogyan kell jó epret vásárolni]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:epper.jpg|right|250px]]
'''Az eperszezon egyik legnagyobb kihívása a legédesebb, legfinomabb eper felkutatása.''' Az eperválaszték igen nagy lehet a különböző piacokon, boltokban, zöldségesnél. Milyen szempontok alapján válasszunk, hogy finom eperhez jussunk?
== Lépések ==
# Válaszd meg, mikor vásárolsz: a szezonális, friss szedésű eprek a legfinomabbak, egészségesebbek.
# Válaszd meg, hol vásárolsz:
#* Élvezzenek előnyt a szabadföldön, fűtetlen fóliasátrakban termesztett eprek.
#* Elsősorban a piacon árult, hazai epreket keresd. A hazai epertermelőknél, útszéli árusoknál, Szedd magad-kertekben, zöldségeseknél is nézelődj. Nagyobb valószínűséggel találsz köztük természetes érésű, szezonális, friss epreket, melyek igazi eperélményt nyújtanak.
#* A hipermarketek polcain többnyire a kezelt, import gyümölcsöket találod meg. Persze akadnak kivételek, érdemes szétnézni.
# Válaszd az érett epreket:
#* Végezz éréspróbát: ha kihúzod a csonkját, akkor az eper középső része is kijön vele együtt.
#* Ha a bőrén enyhe aszalódást, ráncolódást látsz, akkor az az igazán érett, édes eper ismertetőjele. Ne téveszd össze a fonnyadással.
#* Figyeld meg a csészeleveleit: a friss, zöld levelek többnyire az éretten leszedett gyümölcsök ismérvei.
# Figyeld a külalakját:
#* Alak: a legtöbb víztől és természetes éréstől duzzadó eper csonkjánál a hús felső 1 cm-es rétege magnélküli és fényes.
#* Szín: minél pirosabbak, annál jobbak.
#* Magok elhelyezkedése: amelyeken nagyon sűrűn helyezkednek el a magok, azok általában kemény eprek, ezért érdemes a ritkásabban magos szemeket választani.
# Szagold meg: ha az epreket már messziről is érezhető eperillat lengi körül, akkor valószínű az íze is nagyon finom.
== Tippek ==
* Válaszd elsősorban a hazait.
* Ha lehet, kérj egy szem kóstolót.
== Amire szükséged lehet ==
* eperválaszték
* jó megfigyelő képesség
== Figyelmeztetések ==
* A köznyelv inkább epernek hívja, de hivatalosan szamócának nevezik.
* Ha látszik a gyümölcsökön, hogy nem frissek és nyomottabbak, viszont nem romlanak, akkor valószínű igencsak kezelt gyümölcsökről lehet szó.
* Törekedj vegyszermentes gyümölcsök beszerzésére.
* Az import epreket koraéretten szedik le, és sokat utaztatják, kezelik őket, ezért az ízük sem az igazi.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://divany.hu/lajfhekk/2018/06/01/gasztro-teszt-hol-vasaroljak-epret/ Hogyan kell epret vásárolni]
* [https://sobors.hu/gasztro/import-hazai-eper-kulonbseg-vasarlas/ Epervásárlás: import vagy export árut]
* [https://okoanyumag.hu/2021/04/29/a-legpiszkosabb-gyumolcs-lehet-az-eper/ Hogyan kell jó epret vásárolni]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]