303
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell élelmiszer-pazarlást elkerülni? == right|250px A modern jóléti társadalmakban sajnos gyakori jelenség az élelmiszer-paza…”
== Hogyan kell élelmiszer-pazarlást elkerülni? ==
[[Fájl:supermark.jpg|right|250px]] A modern jóléti társadalmakban sajnos gyakori jelenség az élelmiszer-pazarlás. Csak Magyarországon évente átlagosan 68 kg élelmiszert dob ki egy ember. '''Mégis mit lehet annak érdekében tenni, hogy átgondoltabban vásároljunk, étkezzünk és úgy általában, élelmiszer-pazarlástól mentes konyhát alakítsunk ki?'''
== Lépések ==
# '''Heti menü megtervezése:'''
#* Nézz szét otthon, hogy milyen alapanyagok vannak, amit jó lenne felhasználni az adott héten.
#* Menütervező írása: találd ki előre, hogy a héten melyik nap milyen ételt szeretnél elkészíteni.
# '''Átgondolt vásárlás:'''
#* Bevásárló lista: a heti menü alapján írd meg a bevásárló listád. Írd fel a hétre szükséges alapanyagokat, illetve azokat a tételeket, melyekből kifogytatok és biztosan kell az utánpótlás, mert felhasználjátok őket.
#* Csökkentsd a bevásárlások számát: nagybevásárlásokon a szükséges élelmiszerek mellett töltsd fel az otthoni készleteket a különböző háztartási-, illetve egyéb termékkel, így nem kell gyakran boltba járnotok. Az emellett felmerülő igényeket a hét során gyorsan és céltudatosan el tudjátok intézni, mint például a friss pékáru megvásárlása.
#* Olyan dolgokat vásárolj, melyeket szerettek és el fog fogyni.
#* Ügyelj a mennyiségre: csak annyi alapanyagot tegyél a kosaradba, melyet fel is tudsz használni vagy megfelelően tárolni.
# '''Helyes tárolás:''' a megvásárolt élelmiszereket tárold a számukra megfelelő hőmérsékleten. A gyümölcsöket, zöldségeket célszerű hűvös tárolóhelységet kialakítani.
# '''Tartósítás:'''
#* Mélyhűtőzz: nem csak alapanyagok, de kész/maradék ételek lefagyasztásával is rengeteg ételt meg tudsz menteni a kidobástól.
#* Használd a különböző tartósítási eljárásokat: például készíts lekvárt, kompótot, zöldségkrémeket, melyek üvegbe elzárva sokáig elállnak. Emellett az aszalás, zöldségchipsek készítése is jó tartósítási megoldás.
# '''Helyes étkezési szokások kialakítása:'''
#* Adagok kiszámolása: figyeld meg, hogy mennyi étel szokott nálatok elfogyni és az alapján kalkuláld ki a főzéshez szükséges alapanyagok mennyiségét.
#* Csak annyit szedj, amennyit megeszel.
#* Használd fel, mentsd meg a maradékokat, készíts belőlük új ételt. Például a máglyarakás egy tipikus maradékmentő étel.
# '''Komposztálás:''' amelyik ételt már nem tudtad megmenteni, illetve a zöld hulladékot forgasd vissza a természetbe.
== Tippek ==
* Ha sokat főztél, vigyél valakinek ételt.
* A felesleges vásárlások számának csökkentésével a pillanat hevében történő vásárlásokat is mérsékelni tudod.
* Kövesd nyomon a kidobott ételek mennyiségét: 1-1 hétig jegyezd fel, így még tudatosabbá válhatsz.
== Amire szükséged lehet ==
* bevásárló lista
* komposztáló
* nagy mélyhűtő
== Figyelmeztetések ==
* A hamar romlandó élelmiszereket csak akkor vásárold meg, ha időben elfogyasztjátok vagy van hely a mélyhűtőben.
* Vásárláskor ragaszkodj a bevásárló listádhoz.
* Gyakran nézz szét a hűtődben, hogy a korai lejáratú dolgokat időben fel tudd használni.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kozosseg/igy-tehetsz-te-is-az-elelmiszerpazarlas-ellen/ Hogyan tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen]
* [https://www.nestle.hu/tortenetek/9-dolog Hogyan kell élelmiszerpazarlást elkerülni]
* [https://humusz.hu/hirek/uj-kampany-indul-az-elelmiszer-pazarlas-csokkenteseert/27137 Élelmiszerpazarlás csökkentéséért]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:supermark.jpg|right|250px]] A modern jóléti társadalmakban sajnos gyakori jelenség az élelmiszer-pazarlás. Csak Magyarországon évente átlagosan 68 kg élelmiszert dob ki egy ember. '''Mégis mit lehet annak érdekében tenni, hogy átgondoltabban vásároljunk, étkezzünk és úgy általában, élelmiszer-pazarlástól mentes konyhát alakítsunk ki?'''
== Lépések ==
# '''Heti menü megtervezése:'''
#* Nézz szét otthon, hogy milyen alapanyagok vannak, amit jó lenne felhasználni az adott héten.
#* Menütervező írása: találd ki előre, hogy a héten melyik nap milyen ételt szeretnél elkészíteni.
# '''Átgondolt vásárlás:'''
#* Bevásárló lista: a heti menü alapján írd meg a bevásárló listád. Írd fel a hétre szükséges alapanyagokat, illetve azokat a tételeket, melyekből kifogytatok és biztosan kell az utánpótlás, mert felhasználjátok őket.
#* Csökkentsd a bevásárlások számát: nagybevásárlásokon a szükséges élelmiszerek mellett töltsd fel az otthoni készleteket a különböző háztartási-, illetve egyéb termékkel, így nem kell gyakran boltba járnotok. Az emellett felmerülő igényeket a hét során gyorsan és céltudatosan el tudjátok intézni, mint például a friss pékáru megvásárlása.
#* Olyan dolgokat vásárolj, melyeket szerettek és el fog fogyni.
#* Ügyelj a mennyiségre: csak annyi alapanyagot tegyél a kosaradba, melyet fel is tudsz használni vagy megfelelően tárolni.
# '''Helyes tárolás:''' a megvásárolt élelmiszereket tárold a számukra megfelelő hőmérsékleten. A gyümölcsöket, zöldségeket célszerű hűvös tárolóhelységet kialakítani.
# '''Tartósítás:'''
#* Mélyhűtőzz: nem csak alapanyagok, de kész/maradék ételek lefagyasztásával is rengeteg ételt meg tudsz menteni a kidobástól.
#* Használd a különböző tartósítási eljárásokat: például készíts lekvárt, kompótot, zöldségkrémeket, melyek üvegbe elzárva sokáig elállnak. Emellett az aszalás, zöldségchipsek készítése is jó tartósítási megoldás.
# '''Helyes étkezési szokások kialakítása:'''
#* Adagok kiszámolása: figyeld meg, hogy mennyi étel szokott nálatok elfogyni és az alapján kalkuláld ki a főzéshez szükséges alapanyagok mennyiségét.
#* Csak annyit szedj, amennyit megeszel.
#* Használd fel, mentsd meg a maradékokat, készíts belőlük új ételt. Például a máglyarakás egy tipikus maradékmentő étel.
# '''Komposztálás:''' amelyik ételt már nem tudtad megmenteni, illetve a zöld hulladékot forgasd vissza a természetbe.
== Tippek ==
* Ha sokat főztél, vigyél valakinek ételt.
* A felesleges vásárlások számának csökkentésével a pillanat hevében történő vásárlásokat is mérsékelni tudod.
* Kövesd nyomon a kidobott ételek mennyiségét: 1-1 hétig jegyezd fel, így még tudatosabbá válhatsz.
== Amire szükséged lehet ==
* bevásárló lista
* komposztáló
* nagy mélyhűtő
== Figyelmeztetések ==
* A hamar romlandó élelmiszereket csak akkor vásárold meg, ha időben elfogyasztjátok vagy van hely a mélyhűtőben.
* Vásárláskor ragaszkodj a bevásárló listádhoz.
* Gyakran nézz szét a hűtődben, hogy a korai lejáratú dolgokat időben fel tudd használni.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kozosseg/igy-tehetsz-te-is-az-elelmiszerpazarlas-ellen/ Hogyan tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen]
* [https://www.nestle.hu/tortenetek/9-dolog Hogyan kell élelmiszerpazarlást elkerülni]
* [https://humusz.hu/hirek/uj-kampany-indul-az-elelmiszer-pazarlas-csokkenteseert/27137 Élelmiszerpazarlás csökkentéséért]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]