=='''Reflux kezelése és megelőzése'''==
[[Fájl:Https-_deliklinika.hu_-_2020_november_-_Cikk4.jpg | 600px]]
A gasztro-oesophagealis refluxbetegség (GERD), közismert nevén a reflux az egyik leggyakoribb emésztési probléma a felnőtt lakosság körében. A betegség során a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszaáramlik, melynek két gyakori oka ismert. Az egyik a gyomor és nyelőcső közötti záróizom elégtelen működése, a másik a savtúltengés.
Ajánlott diétás étkezést folytatni reflux esetében, ugyanis bizonyos ételek kedvezőtlenül befolyásolják a betegséget és a közérzetünket egyaránt, lássuk, melyek ezek:
''Zsíros és olajos, koleszterindús ételek'' ''Túlzottan sós ételek'' ''Kalciumban gazdag ételek (tej, sajt, telített zsírsavban gazdag húsok)'' ''Csokoládé'' ''Kávé'' ''Menta'' - ''Szénsavas italok'' - ''Savas üdítők (narancslé, paradicsomlé, grapefruitlé)''
==='''Reflux esetén ajánlott fogyasztani'''===
Az alábbi ételek fokozott bevitele a betegség visszaszorításának kulcsfontosságú része.
''Fehérjedús, alacsony koleszterintartalmú ételek (mandula, kesudió, lencse, tonhal, lazac)'' ''Bizonyos gyümölcsök (alma, dinnye, barack)'' ''Tojás (bár koleszterintartalma magas, mégis kedvezően hat a refluxra)'' ''Rostban gazdag ételek'' ''Probiotikumokat tartalmazó ételek (kefir, joghurt, kovászos uborka, savanyú káposzta)''
==='''Reflux kezelése'''===