303
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell gombát szárítani? == right|250px Bár a gomba nem számít túl gyakori hozzávalónak a magyar ételekben, mégis érdemes vel…”
== Hogyan kell gombát szárítani? ==
[[Fájl:gimbi2.jpg|right|250px]]
Bár a gomba nem számít túl gyakori hozzávalónak a magyar ételekben, mégis érdemes vele foglalkozni. A legtöbben csak néhány, a bolti kínálatban kapható gombafajtákat ismerik, mint a csiperke és a laska. Pedig bátran lehet kísérletezni a kevésbé ismert bolti és a vadon termő, fogyasztásra alkalmas gombákkal is. # '''Ezek mindegyike sajátos, olykor igen karakteres illattal és ízzel rendelkező alapanyag. Különleges ízviláguk változatosságot hoz a tányérokba. Ám, ha nem tudjuk frissen felhasználni, érdemes szárítással tartósítani őket.'''
== Lépések ==
# '''Vásároljunk friss gombát.''' A nagyobb boltokban találni tálcás kiszerelésben, míg a piacokon a vadon termő gombák után érdemes kutatni. Kifejezetten finom gombák például: szegfűgomba, vargánya, rókagomba, kucsmagomba.
# '''Tisztítsuk meg a gombákat:'''
#* Távolítsuk el a gombákon maradt földet, apró szennyeződéseket. Ezt a legkönnyebben pici konyhai ecsettel tehetjük meg. Figyelem, a szárítandó gombákat ne mossuk.
#* Ha a kalapról lehúzható a bőr, akkor óvatosan távolítsuk el azt is.
#* Vágjuk le a kukacos részeket, esetleg a tönk alsó, földes részét.
# A megtisztított gombákat '''szeleteljük fel''' kb. 3 mm vastagságúra.
# '''Terítsünk egy tálcára''' tiszta konyharuhát, amire a gombaszeleteket úgy helyezzük, hogy ne érjenek egymáshoz.
# Helyezzük a gombákat '''napos, jól szellőző helyre,''' esetleg radiátor fölé. Ideális esetben 1-2 nap alatt légszárazak lesznek a szeletek.
# '''Tárolása:'''
#*A szárított gombaszeleteket papírzacskóban, vagy vászonzsákokban tárolhatjuk száraz, szellős helyen.
#* A szárított gombák évekig megőrizhetik aromájukat, ha üvegben légmentesen tároljuk őket. Ebben az esetben eltevés előtt helyezzük a gombákat 2 órára sütőbe, alacsony hőmérsékleten, kb. 70-80°C-ra.
# '''Felhasználás''' előtt a szárított gombákat helyezzük vízbe, vagy használhatjuk darálva is, fűszerként.
== Tippek ==
* A kisebb és gyorsan száradó gombákat nem muszáj felszeletelni, hagyhatod egészben is őket.
* Gasztroajándékként tökéletes választás ínyenceknek, főzni szeretőknek.
== Amire szükséged lehet ==
* friss, emberi fogyasztásra alkalmas gomba
== Figyelmeztetések ==
* Vadon termett és szedett gombát mindig vizsgáltassuk be gomba szakellenőrrel!
* A gomba nehéz étel, ne egyél belőle egyszerre túl sokat. Használd például fűszerként.
* A friss gombát ajánlott 24 órán belül elfogyasztani, vagy a feldolgozásukat megkezdeni.
* [https://www.hogyankell.hu/Elker%C3%BClni_a_gombam%C3%A9rgez%C3%A9st Hogyan kell elkerülni a gombamérgezést]
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://fehervarigombaszklub.eoldal.hu/cikkek/gombas-receptek/gomba-szaritas.html Így tartósítsd a gombát]
* [https://peakshop.hu/girl/gomba-dietaban/ Gomba, a szuperélelmiszer]
* [https://regi.netgombasz.hu/receptvilag/hasznos%20tanacsok/gombak_szaritasa.html Gombák szárítása]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:gimbi2.jpg|right|250px]]
Bár a gomba nem számít túl gyakori hozzávalónak a magyar ételekben, mégis érdemes vele foglalkozni. A legtöbben csak néhány, a bolti kínálatban kapható gombafajtákat ismerik, mint a csiperke és a laska. Pedig bátran lehet kísérletezni a kevésbé ismert bolti és a vadon termő, fogyasztásra alkalmas gombákkal is. # '''Ezek mindegyike sajátos, olykor igen karakteres illattal és ízzel rendelkező alapanyag. Különleges ízviláguk változatosságot hoz a tányérokba. Ám, ha nem tudjuk frissen felhasználni, érdemes szárítással tartósítani őket.'''
== Lépések ==
# '''Vásároljunk friss gombát.''' A nagyobb boltokban találni tálcás kiszerelésben, míg a piacokon a vadon termő gombák után érdemes kutatni. Kifejezetten finom gombák például: szegfűgomba, vargánya, rókagomba, kucsmagomba.
# '''Tisztítsuk meg a gombákat:'''
#* Távolítsuk el a gombákon maradt földet, apró szennyeződéseket. Ezt a legkönnyebben pici konyhai ecsettel tehetjük meg. Figyelem, a szárítandó gombákat ne mossuk.
#* Ha a kalapról lehúzható a bőr, akkor óvatosan távolítsuk el azt is.
#* Vágjuk le a kukacos részeket, esetleg a tönk alsó, földes részét.
# A megtisztított gombákat '''szeleteljük fel''' kb. 3 mm vastagságúra.
# '''Terítsünk egy tálcára''' tiszta konyharuhát, amire a gombaszeleteket úgy helyezzük, hogy ne érjenek egymáshoz.
# Helyezzük a gombákat '''napos, jól szellőző helyre,''' esetleg radiátor fölé. Ideális esetben 1-2 nap alatt légszárazak lesznek a szeletek.
# '''Tárolása:'''
#*A szárított gombaszeleteket papírzacskóban, vagy vászonzsákokban tárolhatjuk száraz, szellős helyen.
#* A szárított gombák évekig megőrizhetik aromájukat, ha üvegben légmentesen tároljuk őket. Ebben az esetben eltevés előtt helyezzük a gombákat 2 órára sütőbe, alacsony hőmérsékleten, kb. 70-80°C-ra.
# '''Felhasználás''' előtt a szárított gombákat helyezzük vízbe, vagy használhatjuk darálva is, fűszerként.
== Tippek ==
* A kisebb és gyorsan száradó gombákat nem muszáj felszeletelni, hagyhatod egészben is őket.
* Gasztroajándékként tökéletes választás ínyenceknek, főzni szeretőknek.
== Amire szükséged lehet ==
* friss, emberi fogyasztásra alkalmas gomba
== Figyelmeztetések ==
* Vadon termett és szedett gombát mindig vizsgáltassuk be gomba szakellenőrrel!
* A gomba nehéz étel, ne egyél belőle egyszerre túl sokat. Használd például fűszerként.
* A friss gombát ajánlott 24 órán belül elfogyasztani, vagy a feldolgozásukat megkezdeni.
* [https://www.hogyankell.hu/Elker%C3%BClni_a_gombam%C3%A9rgez%C3%A9st Hogyan kell elkerülni a gombamérgezést]
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://fehervarigombaszklub.eoldal.hu/cikkek/gombas-receptek/gomba-szaritas.html Így tartósítsd a gombát]
* [https://peakshop.hu/girl/gomba-dietaban/ Gomba, a szuperélelmiszer]
* [https://regi.netgombasz.hu/receptvilag/hasznos%20tanacsok/gombak_szaritasa.html Gombák szárítása]
[[Kategória:Étel-ital]]