966
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell gombát grillezni? == right|250px A grillezett gomba egy '''nagyon finom és tápláló étel, kitűnően párosítható''' h…”
== Hogyan kell gombát grillezni? ==
[[Fájl:Gombagrill.jpg|right|250px]]
A grillezett gomba egy '''nagyon finom és tápláló étel, kitűnően párosítható''' húsokkal, illetve egyéb zöldségekkel. Egyaránt grillezhetőek a kisméretű, és a nagykalapú gombák is, csupán az elkészítési módjuk tér el kissé. Grillezésre fel!
== Lépések ==
# '''Előkészítés'''
#*a gombákat '''befűszerezve, páclével''' locsolgatva ízletesen, szaftosan, pikánsan is el lehet készíteni. Páclé készítése: keverj össze egy kis olívaolajat sóval, borssal és zöldfűszerekkel (pl. petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom). De zöldfűszerek nélkül is nagyon finomak.
#*'''darabolás:''' a kis gombákat nem fontos összevágni, viszont a közepeseket és a nagyokat ujjnyi szeletekre vagy négybe érdemes elvágni. A nagykalapú gombákat meg is lehet tölteni, ilyenkor csak a tönköt kell eltávolítani előtte.
# '''Kis és közepes gombák grillezése:'''
#*egyszerű elkészítés: a gombákat a '''páclében''' forgasd meg, majd grillezhetőek is
#*továbbfejlesztett változat: nyársra felhúzva társítható '''hagymával, cukkinivel, paradicsommal, paprikával'''. Grillezés közben locsolgasd a páclével.
# '''Nagykalapú gombák (pl. csiperkegomba, őzlábgomba) grillezése:'''
#*az '''ujjnyi szeletekre''' vágott gombát páclével locsolgatva vagy csak simán sózva, borsozva kevés olajon mindkét oldalát hirtelen átsütve gyorsan elkészíthető
#*'''félbe vágva''', nyársra felhúzva, egyéb zöldségekkel összesüthető
#*az egészben hagyott gombák tönkjeit eltávolítva '''töltött gomba''' készíthető. A töltelék állhat apró kockára vágott zöldségekből, gombatönkből, zöldfűszerekből, olívaolajból, tojásból, bacon-ből, mindezt sózva, borsozva. A tölteléket a gombafejekbe kanalazva addig grillezd, míg jól össze nem sülnek az alapanyagok.
#*a '''töltött gomba''' egyéb, sütést nem igénylő töltelékekkel is elkészíthető, pl. túróval. Ilyenkor a gombakalapokat grillezés után töltsd meg az előkészített töltelékekkel.
== Tippek ==
* A '''kakukkfű''' nem csak ízként remek párosítása a különféle gombáknak, ugyanis emésztést segítő fűszerként segít a nehéz ételként ismert gombák emésztésében.
* Salátákban, pirítóson vagy önmagukban is fogyaszthatók.
* A grillezett gombát ledarálva '''gombafasírt''' is készíthető.
== Amire szükséged lehet ==
* ehető gomba
* olívaolaj
* zöldfűszer, só, bors
* grillsütő
== Figyelmeztetések ==
* A nem boltban vásárolt, erdőben szedett gombákat mindenképp vidd el '''gombavizsgálóhoz'''.
* '''Ne fogyassz túl sok gombát egyszerre''', ugyanis könnyen megüli a gyomrodat. A nehezebben emészthető ételek közé tartozik.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.mindmegette.hu/grillezzunk-de-ne-csak-hust-48496/ Hogyan kell a gombát grillezésre előkészíteni?]
* [http://www.cookpad.com/hu/receptek/1925465-grillezett-toltott-gombafejek Hogyan kell töltött gombafejet grillezni?]
* [http://www.grillezz.hu/provence-grillezett-gomba/ Hogyan kell a grillezett gombát fűszerezni?]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Gombagrill.jpg|right|250px]]
A grillezett gomba egy '''nagyon finom és tápláló étel, kitűnően párosítható''' húsokkal, illetve egyéb zöldségekkel. Egyaránt grillezhetőek a kisméretű, és a nagykalapú gombák is, csupán az elkészítési módjuk tér el kissé. Grillezésre fel!
== Lépések ==
# '''Előkészítés'''
#*a gombákat '''befűszerezve, páclével''' locsolgatva ízletesen, szaftosan, pikánsan is el lehet készíteni. Páclé készítése: keverj össze egy kis olívaolajat sóval, borssal és zöldfűszerekkel (pl. petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom). De zöldfűszerek nélkül is nagyon finomak.
#*'''darabolás:''' a kis gombákat nem fontos összevágni, viszont a közepeseket és a nagyokat ujjnyi szeletekre vagy négybe érdemes elvágni. A nagykalapú gombákat meg is lehet tölteni, ilyenkor csak a tönköt kell eltávolítani előtte.
# '''Kis és közepes gombák grillezése:'''
#*egyszerű elkészítés: a gombákat a '''páclében''' forgasd meg, majd grillezhetőek is
#*továbbfejlesztett változat: nyársra felhúzva társítható '''hagymával, cukkinivel, paradicsommal, paprikával'''. Grillezés közben locsolgasd a páclével.
# '''Nagykalapú gombák (pl. csiperkegomba, őzlábgomba) grillezése:'''
#*az '''ujjnyi szeletekre''' vágott gombát páclével locsolgatva vagy csak simán sózva, borsozva kevés olajon mindkét oldalát hirtelen átsütve gyorsan elkészíthető
#*'''félbe vágva''', nyársra felhúzva, egyéb zöldségekkel összesüthető
#*az egészben hagyott gombák tönkjeit eltávolítva '''töltött gomba''' készíthető. A töltelék állhat apró kockára vágott zöldségekből, gombatönkből, zöldfűszerekből, olívaolajból, tojásból, bacon-ből, mindezt sózva, borsozva. A tölteléket a gombafejekbe kanalazva addig grillezd, míg jól össze nem sülnek az alapanyagok.
#*a '''töltött gomba''' egyéb, sütést nem igénylő töltelékekkel is elkészíthető, pl. túróval. Ilyenkor a gombakalapokat grillezés után töltsd meg az előkészített töltelékekkel.
== Tippek ==
* A '''kakukkfű''' nem csak ízként remek párosítása a különféle gombáknak, ugyanis emésztést segítő fűszerként segít a nehéz ételként ismert gombák emésztésében.
* Salátákban, pirítóson vagy önmagukban is fogyaszthatók.
* A grillezett gombát ledarálva '''gombafasírt''' is készíthető.
== Amire szükséged lehet ==
* ehető gomba
* olívaolaj
* zöldfűszer, só, bors
* grillsütő
== Figyelmeztetések ==
* A nem boltban vásárolt, erdőben szedett gombákat mindenképp vidd el '''gombavizsgálóhoz'''.
* '''Ne fogyassz túl sok gombát egyszerre''', ugyanis könnyen megüli a gyomrodat. A nehezebben emészthető ételek közé tartozik.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.mindmegette.hu/grillezzunk-de-ne-csak-hust-48496/ Hogyan kell a gombát grillezésre előkészíteni?]
* [http://www.cookpad.com/hu/receptek/1925465-grillezett-toltott-gombafejek Hogyan kell töltött gombafejet grillezni?]
* [http://www.grillezz.hu/provence-grillezett-gomba/ Hogyan kell a grillezett gombát fűszerezni?]
[[Kategória:Étel-ital]]