1 100
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell szeletelni a görögdinnyét? == right|250px Egy méretes görögdinnye felszeletelése nem egyszerű feladat – főle…”
== Hogyan kell szeletelni a görögdinnyét? ==
[[Fájl:dinnye-szeleteles-1.jpg|right|250px]]
Egy méretes görögdinnye felszeletelése nem egyszerű feladat – főleg, ha nem akarod közben az egész konyhát összemaszatolni a kifolyó lével. Máskor viszont erre is hajlandó az ember annak érdekében, hogy mutatós, egyforma darabokat tálalhasson. Az alábbi cikkben több módszert is ajánlunk, amelyek között biztos megtalálod az alkalomhoz és a kézügyességedhez illőt.
== Lépések ==
=== Hosszú, vékony szeletek ===
[[Fájl:dinnye-szeleteles-csikok.jpg|right|250px]]
# Vágd félbe az egész dinnyét: szúrd a kést a közepébe, majd mozgasd lefelé a kést. Fordíts a dinnyén, és vágd tovább, amíg körbe nem érsz. Mindegy, hogy keresztben vagy hosszában ejted a vágást, úgy csináld, ahogy jobban kézre esik.
# A fél dinnyét fordítsd a vágott felével lefelé, így stabilabban áll. Ezután egyszerűen vágd fel párhuzamos csíkok mentén. Próbálj törekedni arra, hogy a dinnye egyben maradjon, a szeletek ne dőljenek el.
# Fordíts el a szeletekre vágott dinnyét, és az előző vágásokra merőlegesen is vagdosd be.
# Ha kiveszel egy darabot az így felszeletelt dinnyéből, akkor négyzet alapú, hosszúkás formát kapsz, amely szinte csak gyümölcshúsból áll – mint annak idején a lékelt dinnyéből kapott kóstoló.
=== Háromszögek ===
[[Fájl:dinnye-szeleteles-haromszog.jpg|right|250px]]
# Az előzőekhez hasonlóan vágd félbe a dinnyét.
# A fél dinnyét fordítsd a vágott élével lefelé (így stabilabban áll), majd vágd keresztbe, hogy negyed dinnyéket kapj. Ha nagyon nagy volt a dinnye, ezeket is kettévághatod.
# Ezután válaszd el a héjától a gyümölcshúst: a „saroknál” kezdd el vezetni a kést, és haladj a héj mentén, amíg átérsz a másik sarokhoz. Fordítsd meg a dinnyét, és vágd el a másik oldalát is. Ha esetleg nem sikerült teljes egészében átvágni a dinnyét, ismételd meg a műveletet úgy, hogy mélyebbre nyomod a kést.
# Már csak annyi dolgod maradt, hogy függőlegesen szeletekre vágod a negyed vagy nyolcad dinnye húsát – szép, egyforma háromszögeket fogsz kapni.
# A negyed vagy nyolcad dinnyét anélkül is felszeletelheted, hogy levágnád a héját, így is mutatós lesz. Ha esetleg szélesebb háromszögeket kapsz, az alsó sarkokat vágd le ferdén, így könnyebb harapni.
=== Kockák ===
[[Fájl:dinnye-szeleteles-kocka.jpg|right|250px]]
# Itt is azzal kell kezdeni, hogy félbe, majd negyedbe vágod a dinnyét.
# Ezután tartsd úgy a kést, hogy párhuzamos legyen a negyed dinnye tőled távolabb eső lapjával. Így szúrd a kést a gyümölcshúsba, és vágd végig szélesebb csíkokra.
# Fordítsd meg a dinnyét, és a másik oldalon is ugyanígy vágd be a gyümölcshúst.
# Ezután függőlegesen vágd csíkokra.
# Végül vágd körbe a gyümölcshúst a héj mentén, hogy elválaszd a kockákat.
== Tippek ==
* Mielőtt a fél dinnyét elkezded berácsozni, hogy hosszú és vékony szeleteket kapj, éles késsel vagdosd le körben a héját, hogy egy kevés fehér rész se maradjon rajta. Ezután rácsozd be, majd boríts rá egy akkora tálat, amibe belefér a fél dinnye. Nyúlj a vágódeszka alá, szorítsd a tálhoz, majd fordítsd fel – így az összes megtisztított dinnyeszelet szép rendben a tálba kerül. Ezután csak annyi a dolgod, hogy hurkapálcákat szúrsz a vékony szeletekbe, amivel bárki kiemelhet egy darabot.
* A kereskedelemben kaphatók kifejezetten dinnyeszeletelő eszközök. Az alábbi videóban kettőt is teszteltek – érdemes vásárlás előtt átgondolni, hogy valóban szükség van-e rájuk.
== Amire szükséged lehet ==
* Egész dinnye
* Éles kés
== Figyelmeztetések ==
* Mindig úgy fogd a dinnyét, illetve a kést, hogy ha véletlenül megszalad a penge, akkor se okozzon sérülést!
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>CT-1JfOaP2g</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://testunkegeszsegunk.blog.hu/2014/08/15/2_egyszeru_talalasi_modja_a_gorogdinnyenek 2 egyszerű tálalási mód görögdinnyéhez]
* [http://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-vagd-dinnyet-ha-jobbat-akarsz-magadnak – Így vágd a dinnyét, ha jobbat akarsz magadnak – Nosalty]
* [http://dish.allrecipes.com/how-to-cut-watermelon/] További ötletek görögdinnye szeletelésére és tálalására]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:dinnye-szeleteles-1.jpg|right|250px]]
Egy méretes görögdinnye felszeletelése nem egyszerű feladat – főleg, ha nem akarod közben az egész konyhát összemaszatolni a kifolyó lével. Máskor viszont erre is hajlandó az ember annak érdekében, hogy mutatós, egyforma darabokat tálalhasson. Az alábbi cikkben több módszert is ajánlunk, amelyek között biztos megtalálod az alkalomhoz és a kézügyességedhez illőt.
== Lépések ==
=== Hosszú, vékony szeletek ===
[[Fájl:dinnye-szeleteles-csikok.jpg|right|250px]]
# Vágd félbe az egész dinnyét: szúrd a kést a közepébe, majd mozgasd lefelé a kést. Fordíts a dinnyén, és vágd tovább, amíg körbe nem érsz. Mindegy, hogy keresztben vagy hosszában ejted a vágást, úgy csináld, ahogy jobban kézre esik.
# A fél dinnyét fordítsd a vágott felével lefelé, így stabilabban áll. Ezután egyszerűen vágd fel párhuzamos csíkok mentén. Próbálj törekedni arra, hogy a dinnye egyben maradjon, a szeletek ne dőljenek el.
# Fordíts el a szeletekre vágott dinnyét, és az előző vágásokra merőlegesen is vagdosd be.
# Ha kiveszel egy darabot az így felszeletelt dinnyéből, akkor négyzet alapú, hosszúkás formát kapsz, amely szinte csak gyümölcshúsból áll – mint annak idején a lékelt dinnyéből kapott kóstoló.
=== Háromszögek ===
[[Fájl:dinnye-szeleteles-haromszog.jpg|right|250px]]
# Az előzőekhez hasonlóan vágd félbe a dinnyét.
# A fél dinnyét fordítsd a vágott élével lefelé (így stabilabban áll), majd vágd keresztbe, hogy negyed dinnyéket kapj. Ha nagyon nagy volt a dinnye, ezeket is kettévághatod.
# Ezután válaszd el a héjától a gyümölcshúst: a „saroknál” kezdd el vezetni a kést, és haladj a héj mentén, amíg átérsz a másik sarokhoz. Fordítsd meg a dinnyét, és vágd el a másik oldalát is. Ha esetleg nem sikerült teljes egészében átvágni a dinnyét, ismételd meg a műveletet úgy, hogy mélyebbre nyomod a kést.
# Már csak annyi dolgod maradt, hogy függőlegesen szeletekre vágod a negyed vagy nyolcad dinnye húsát – szép, egyforma háromszögeket fogsz kapni.
# A negyed vagy nyolcad dinnyét anélkül is felszeletelheted, hogy levágnád a héját, így is mutatós lesz. Ha esetleg szélesebb háromszögeket kapsz, az alsó sarkokat vágd le ferdén, így könnyebb harapni.
=== Kockák ===
[[Fájl:dinnye-szeleteles-kocka.jpg|right|250px]]
# Itt is azzal kell kezdeni, hogy félbe, majd negyedbe vágod a dinnyét.
# Ezután tartsd úgy a kést, hogy párhuzamos legyen a negyed dinnye tőled távolabb eső lapjával. Így szúrd a kést a gyümölcshúsba, és vágd végig szélesebb csíkokra.
# Fordítsd meg a dinnyét, és a másik oldalon is ugyanígy vágd be a gyümölcshúst.
# Ezután függőlegesen vágd csíkokra.
# Végül vágd körbe a gyümölcshúst a héj mentén, hogy elválaszd a kockákat.
== Tippek ==
* Mielőtt a fél dinnyét elkezded berácsozni, hogy hosszú és vékony szeleteket kapj, éles késsel vagdosd le körben a héját, hogy egy kevés fehér rész se maradjon rajta. Ezután rácsozd be, majd boríts rá egy akkora tálat, amibe belefér a fél dinnye. Nyúlj a vágódeszka alá, szorítsd a tálhoz, majd fordítsd fel – így az összes megtisztított dinnyeszelet szép rendben a tálba kerül. Ezután csak annyi a dolgod, hogy hurkapálcákat szúrsz a vékony szeletekbe, amivel bárki kiemelhet egy darabot.
* A kereskedelemben kaphatók kifejezetten dinnyeszeletelő eszközök. Az alábbi videóban kettőt is teszteltek – érdemes vásárlás előtt átgondolni, hogy valóban szükség van-e rájuk.
== Amire szükséged lehet ==
* Egész dinnye
* Éles kés
== Figyelmeztetések ==
* Mindig úgy fogd a dinnyét, illetve a kést, hogy ha véletlenül megszalad a penge, akkor se okozzon sérülést!
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>CT-1JfOaP2g</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://testunkegeszsegunk.blog.hu/2014/08/15/2_egyszeru_talalasi_modja_a_gorogdinnyenek 2 egyszerű tálalási mód görögdinnyéhez]
* [http://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-vagd-dinnyet-ha-jobbat-akarsz-magadnak – Így vágd a dinnyét, ha jobbat akarsz magadnak – Nosalty]
* [http://dish.allrecipes.com/how-to-cut-watermelon/] További ötletek görögdinnye szeletelésére és tálalására]
[[Kategória:Étel-ital]]