Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Nudlit készíteni

4 288 bájt hozzáadva, 2017. április 21., 07:52
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell nudlit készíteni? == right|250px A nudli ugyanabból a burgonyás alaptésztából készül, mint a szilvás gombóc és a…”
== Hogyan kell nudlit készíteni? ==
[[Fájl:nudli-keszites.jpg|right|250px]]
A nudli ugyanabból a burgonyás alaptésztából készül, mint a szilvás gombóc és a derelye. Olcsó, laktató és sokféleképpen variálható ételről van szó, ehetjük édes vagy sós „feltétekkel” is. A tapasztalt háziasszonyok a maradék főtt krumpliból, érzésre készítették az otthon fellelhető alapanyagokból. Az alábbi két receptváltozatot követve azonban kezdők is bátran nekiállhatnak nudlit készíteni.

== Lépések ==

# Főzz puhára 1 kg burgonyát sós vízben. A krumplit hagyhatod héjában is, vagy megpucolva és apró kockákra vágva is főzheted – az eredmény ugyanaz lesz, csak apróra vágva hamarabb megfő.
# A megfőtt krumpliról öntsd le a vizet. Ha korábban nem tetted, húzd le a héját. Hagyd kihűlni.
# A kihűlt burgonyát törd össze krumplinyomóval vagy villával – ügyelj arra, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok, egynemű masszát kapj.
# Ehhez a masszához kell hozzáadni a többi hozzávalót. Kétféle receptet is követhetsz:
## Kb. egynegyed-egyharmad mennyiségű (25-30 dkg) liszt, egy evőkanál zsír vagy vaj, 2 tojás, egy kevés só.
## Kb. fél-háromnegyed mennyiségű (40-60 dkg) liszt, egy tojás, só, esetleg egy kevés olaj.
# A legjobb, ha a lisztből egy keveset visszatartasz, és úgy kezded el összegyúrni a hozzávalókat. A massza először szinte biztosan ragadós lesz. Ha már teljesen egynemű, és még mindig ragad, akkor kis adagokban adagolj még hozzá lisztet. Túlzásba nem kell vinni, mert akkor kemény lesz a kifőtt nudli – akkor jó a tészta állaga, ha még puha, de jól formázható.
# Ekkor vegyél kisebb adagot a tésztából, és sodord kb. ujjnyi vastag csíkká.
# A csíkot vágd kisebb (1-2 cm-es) darabokra, majd minden darabot még egyesével hengergess át, hogy csinos kis nudlikat kapj. (Főzéskor a tészta még egy kicsit meg fog dagadni.)
# Ha kb. a tészta feléből nudlikat készítettél, tegyél fel forrni egy nagy fazékban sós vizet. (Használhatod a krumpli főzéséhez használt, kiöblített edényt.)
# Amíg a tészta forr, piríts zsemlemorzsát: tegyél egy serpenyőbe egy-két kanál olajat, önts rá kb. 10 dkg zsemlemorzsát, majd folyamatos kevergetés mellett pirítsd addig, amíg nem kezd barnulni. Ha kész, vedd le a tűzről.
# Ha a fazékban felfőtt a víz, dobd bele a megformázott nudlikat (a lábos méretétől függően akár több részletben). Pár percenként keverd meg egy fakanállal, hogy ne ragadjanak le.
# Ha a nudlik feljönnek a víz tetejére, hagyd még főni pár percig, majd egy szűrőlapáttal szedd át a morzsára. Hagyd ott pihenni pár percig, majd óvatosan keverd össze (így nem nyomódik szét). A kész nudlikat szedd át egy tálalóedénybe.
# Miközben egy adag nudli a lábosban fő, folytathatod a maradék tészta formázását.
# Ismételd a fenti lépéseket, amíg minden nudli kész nem lesz.

== Tippek ==

* A nudli készítéséhez érdemes lisztesebb, kevésbé vizes burgonyát használni.
* Lisztből használhatsz réteslisztet, ez több nedvességet tud felvenni.
* A nudlit tálalhatod porcukorral, lekvárral, dióval vagy mákkal meghintve, de aki nem annyira édesszájú, fokhagymával vagy fűszerekkel ízesített tejföllel is eheti.

== Amire szükséged lehet ==

* 1 kg krumpli
* só
* 20-60 dkg liszt
* 1-2 tojás
* 1 evőkanál zsír vagy vaj
* 10 dkg zsemlemorzsa
* kevés olaj
* a nudli tálalásához porcukor, lekvár, stb.

== Figyelmeztetések ==

* Ha túl sok lisztet adsz a krumplihoz, akkor előfordulhat, hogy kemény lesz a tészta, nehezebben fő meg. Ha túlfőzöd a tésztát, akkor viszont a kész nudli könnyen eltörik, szétnyomódik.

== Kapcsolódó videók ==

<youtube>IDE</youtube>

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://hvg.hu/gasztronomia/20100222_tokeletes_nudli_baratfule Nudli és barátfüle recept a HVG-n]
* [https://www.femcafe.hu/cikkek/recept/nagymamank-foztje-nudli Nagymama nudli receptje a Femcafén]
* [http://www.mindmegette.hu/burgonyas-nudli.recept/ Burgonyás nudli a Mindmegette oldalán]
* [http://www.nosalty.hu/recept/krumplis-nudli Krumplis nudli – Nosalty]

[[Kategória:Étel-ital]]
1 100
szerkesztés