1 100
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell só-liszt gyurmát készíteni == right|250px A gyurmázás fejleszti a gyermekek kézügyességét és kreativit…”
== Hogyan kell só-liszt gyurmát készíteni ==
[[Fájl:so-liszt-gyurma-keszites.jpg|right|250px]]
A gyurmázás fejleszti a gyermekek kézügyességét és kreativitását, de alkotó kedvű felnőttek is szép díszeket, használati tárgyakat készíthetnek belőle. A legegyszerűbb és legolcsóbb alapanyag a só-liszt gyurma, amit otthon is gyorsan elkészíthetsz.
== Lépések ==
# Egy mélyebb tálba vagy keverőedénybe mérj ki 10 dkg lisztet.
# Adj hozzá ugyanennyi apró szemű, finom sót.
# Öntsd fel fél dl vízzel.
# Tegyél hozzá még egy evőkanál étolajat.
# Gyúrd össze alaposan a hozzávalókat, amíg a gyurma anyaga teljesen egyneművé válik.
# Ha nagyon kemény, nehezen formázható, adj hozzá egy kis vizet (egyszerre csak pár cseppet), ha viszont nagyon puha, folyós lenne a gyurma, liszttel javíts az állagán.
# A gyurmát hagyhatod fehéren (a kész formákat száradás után ki lehet festetni), vagy egy-egy részét meg is színezheted. Erre az ételfesték is megfelelő, de természetes anyagokat is használhatsz:
#* a piros só-liszt gyurmához őrölt paprikát, esetleg málnaszörpöt, paradicsom- vagy céklalevet
#* a sárga só-liszt gyurmához kurkumát
#* a barna só-liszt gyurmához kakaóport
#* a zöld só-liszt gyurmához nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet, esetleg leturmixolt spenót kinyomkodott levét
# A fehér vagy színezett só-liszt gyurmából kedvedre készíthetsz különböző figurákat, apróbb tárgyakat. Ha elkészültél, tedd száraz, meleg helyre (például radiátor fölé), pár nap alatt kiszárad és megkeményedik a só-liszt gyurma. A száradási folyamatot néhány órára csökkentheted, ha alacsony hőfokra kapcsolt, nyitott ajtajú sütőbe teszed a só-liszt gyurmából készített tárgyakat.
== Tippek ==
* A só-liszt gyurma állagának javítása érdekében néhányan egy kevés sütőport és/vagy citromsavat is tesznek a hozzávalókhoz, de ha ezek nincsenek kéznél, az alaprecepttel is bátran próbálkozhatsz.
* Ha később is szeretnéd használni a só-liszt gyurmát, csomagold frissentartó fóliába (folpack), vagy tedd egy zacskóba – így nem szárad ki, formázható marad.
== Amire szükséged lehet ==
* Liszt
* Só
* Víz
* Étolaj
* Esetleg citromsav, sütőpor
* Színezőanyagok
== Figyelmeztetések ==
* A só-liszt gyurma ugyan csak természetes alapanyagokat tartalmaz, magas sótartalma azonban alkalmatlanná teszi a fogyasztásra. Ha kicsi gyermekkel gyurmázunk, ügyeljünk, hogy ne kóstolja meg, ne nyelje le a só-liszt gyurmát.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>lehTJUtR_Z8</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://nassolda.receptneked.hu/2015/01/22/so-liszt-gyurma-sokeramia/ Só-liszt gyurma készítése a Nassolda oldalán]
*[https://babafalva.hu/a-legjobb-so-liszt-gyurma-recept/ A legjobb só-liszt gyurma recept – Babafalva]
* [http://www.otlet-sziget.hu/Gipsz.html Só-liszt gyurma receptek – Ötlet-sziget]
[[Kategória:Játék]]
[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]
[[Fájl:so-liszt-gyurma-keszites.jpg|right|250px]]
A gyurmázás fejleszti a gyermekek kézügyességét és kreativitását, de alkotó kedvű felnőttek is szép díszeket, használati tárgyakat készíthetnek belőle. A legegyszerűbb és legolcsóbb alapanyag a só-liszt gyurma, amit otthon is gyorsan elkészíthetsz.
== Lépések ==
# Egy mélyebb tálba vagy keverőedénybe mérj ki 10 dkg lisztet.
# Adj hozzá ugyanennyi apró szemű, finom sót.
# Öntsd fel fél dl vízzel.
# Tegyél hozzá még egy evőkanál étolajat.
# Gyúrd össze alaposan a hozzávalókat, amíg a gyurma anyaga teljesen egyneművé válik.
# Ha nagyon kemény, nehezen formázható, adj hozzá egy kis vizet (egyszerre csak pár cseppet), ha viszont nagyon puha, folyós lenne a gyurma, liszttel javíts az állagán.
# A gyurmát hagyhatod fehéren (a kész formákat száradás után ki lehet festetni), vagy egy-egy részét meg is színezheted. Erre az ételfesték is megfelelő, de természetes anyagokat is használhatsz:
#* a piros só-liszt gyurmához őrölt paprikát, esetleg málnaszörpöt, paradicsom- vagy céklalevet
#* a sárga só-liszt gyurmához kurkumát
#* a barna só-liszt gyurmához kakaóport
#* a zöld só-liszt gyurmához nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet, esetleg leturmixolt spenót kinyomkodott levét
# A fehér vagy színezett só-liszt gyurmából kedvedre készíthetsz különböző figurákat, apróbb tárgyakat. Ha elkészültél, tedd száraz, meleg helyre (például radiátor fölé), pár nap alatt kiszárad és megkeményedik a só-liszt gyurma. A száradási folyamatot néhány órára csökkentheted, ha alacsony hőfokra kapcsolt, nyitott ajtajú sütőbe teszed a só-liszt gyurmából készített tárgyakat.
== Tippek ==
* A só-liszt gyurma állagának javítása érdekében néhányan egy kevés sütőport és/vagy citromsavat is tesznek a hozzávalókhoz, de ha ezek nincsenek kéznél, az alaprecepttel is bátran próbálkozhatsz.
* Ha később is szeretnéd használni a só-liszt gyurmát, csomagold frissentartó fóliába (folpack), vagy tedd egy zacskóba – így nem szárad ki, formázható marad.
== Amire szükséged lehet ==
* Liszt
* Só
* Víz
* Étolaj
* Esetleg citromsav, sütőpor
* Színezőanyagok
== Figyelmeztetések ==
* A só-liszt gyurma ugyan csak természetes alapanyagokat tartalmaz, magas sótartalma azonban alkalmatlanná teszi a fogyasztásra. Ha kicsi gyermekkel gyurmázunk, ügyeljünk, hogy ne kóstolja meg, ne nyelje le a só-liszt gyurmát.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>lehTJUtR_Z8</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://nassolda.receptneked.hu/2015/01/22/so-liszt-gyurma-sokeramia/ Só-liszt gyurma készítése a Nassolda oldalán]
*[https://babafalva.hu/a-legjobb-so-liszt-gyurma-recept/ A legjobb só-liszt gyurma recept – Babafalva]
* [http://www.otlet-sziget.hu/Gipsz.html Só-liszt gyurma receptek – Ötlet-sziget]
[[Kategória:Játék]]
[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]