593
szerkesztés
Módosítások
→Lépések
#* Legyen gusztusos! Hallgass az érzékeidre, és rendezgesd úgy a különböző fogásokat, hogy gyönyörködni lehessen benne. De vigyázz, hogy szedésnél, nehogy lecsöpögtesd, összemaszatold a tányér szélét, mert az nem gusztusos. Ha mégis sikerül lecsöpögtetni, akkor szalvétával óvatosan töröld le.
#* Friss hozzávalókból készítsd a fogást, hogy ne fonnyadt, többnapos étel hatását keltse.
#* Ha egyszínű ételt fotózol, mindenképpen tegyél rá egy csipet más színt is, az étel jellegétől függően például egy cikk zöldséget/gyümölcsöt, egy szórásnyi zöldfűszert, színes olajcsurgatást (tökmagolaj, olívaolaj), egy maréknyi cukorkát, stb.
#* Nagyon kívánatos tud lenni, ha meg van kezdve az étel, és a tányéron a megtört süti/kenyérszelet helyén kevéske morzsa marad. Ezzel elkerülheted a túl szabályosnak ható képeket.
#* Ha fagylaltot vagy egyéb gyorsan olvadó dolgokat is fotóznál, akkor tedd be a tányérját a fagyasztóba fényképezés előtt, így lelassítod az olvadás folyamatát. Ha tűzforró ételre kerül a sor, vigyázz, mert a gőz bepárásíthatja az optikát. Ezért várj egy kicsit, hogy lehűljön, viszont ne annyira, hogy bebőrösödjön.
#'''Gép beállítása:'''
#* Pár alap dolog: Ha digitális kompakt gépet használsz, akkor kapcsold ki a vakut, valamint digitális helyett optikai zoom-mal kísérletezz. Ha komolyabb géped van (DSLR, MILC), akkor profi optikával és rendszer-, esetleg stúdióvakuval gyönyörű képeket készíthetsz. Közeli, éles képeket készíts. Próbaként csinálj néhány kockát, hogy megtapasztald, milyen beállításokkal, és milyen értékekkel kell dolgoznod, hogy a fotód úgy nézzen ki, ahogy megálmodtad.
#* Ha komolyabban szeretnél ételfotózással foglalkozni, rengeteg olyan könyvet, illetve anyagot találsz az interneten, amivel profivá képezheted magad, de fotós suliba is beiratkozhatsz. Így a szakmai háttérrel is tisztába jöhetsz, úgy, mint: rekeszállás, ISO, blende, fehéregyensúly, stb.
== Tippek ==