Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell az elsózott ételt megmenteni? == A konyhasó kis mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezet folyadék-, és ásványi anyag egyensúlyának fenntartá…”
== Hogyan kell az elsózott ételt megmenteni? ==
A konyhasó kis mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezet folyadék-, és ásványi anyag egyensúlyának fenntartásához, sőt fontos szerepet játszik a vérnyomásszabályozásban, izomműködésben, emésztésben, és egyes enzimek működésében is. Egy felnőtt napi ajánlott átlag sóbevitele 5 gramm. Ha többet fogyasztassz, az már káros lehet. Ennél már csak az tud bosszantóbb lenni, ha az elkészített ételt megkóstolva könny szökik a szemedbe, és nem a finom ízek miatt. Nézzük meg, hogyan lehet egy elsózott ételen segíteni.
== Lépések ==
=== 1. Növeled az étel mennyiségét: ===
* Tejes, tejszínes, tejfölös levesek, főzelékek, szószok, pürék esetén: önts bele még többet az adott tejtermékből. Felveszik a sós ízt, és még lágyabbá is teszik az ételt.
* Saját alapanyaggal is gazdagíthatod az ételt, pl. krumplipüré, levesek esetén. Ha megnöveled az alapanyag mennyiségét, egyértelműen veszíteni fog a sósságából.
=== 2. Más alapanyag hozzáadásával: ===
* Burgonyás módszer: tegyél egy megpucolt, kockára vagy félbevágott nyers krumplit a főztödbe, majd öt-tíz perc további rotyogtatás után szedd ki belőle. Könnyen felszívja a sót, így akár egy krumpliszem is ki tud segíteni a bajból.
* Ha nem olyan vészes a helyzet, akkor pár csepp étel-, vagy almaecet, plusz ugyanannyi cukor is megoldhatja a problémádat. A keveréket kávéskanalanként adagold az ételhez, amíg az nem semlegesíti a felesleges sót.
* A só érzékelt mennyiségén egy késhegynyi szódabikarbóna is segíthet, csak keverd bele az ételbe.
=== 3. Egyéb megoldás: ===
* Ha levest, pörköltet sóztál el, akkor a levének egy részét merd ki. Minél sósabb, annál több levet merj ki belőle. A maradékot öntsd fel vízzel, és fűszerezd be újra. Persze a sótartóért már ne nyúlj. A kimert részből másnap elkészíthetsz egy újabb adag levest, vagy lefagyaszthatod alaplének.
* Nem a legínycsiklandozóbb megoldás, de igazán hatékony, ha nyers tojásfehérje habját kevered a levesbe, és kocsonyásodás után pedig óvatosan kiemeled a felszívott sóval együtt.
* Az egyik legegyszerűbb módszer, ha teszel a lábosba egy szelet kenyeret, majd 10 perc főzés után kiveszed.
* Ritka eset, de ha szilárd ételt sóznál el, pl.: sültkrumplit vagy húst, próbálkozhatsz egy sima, nedves törlővel leitatni róla a felesleges sót.
== Tippek ==
* Nyáron, ha sokat izzadunk, kicsit nagyobb szükségünk van sóutánpótlásra, ilyenkor engedélyezett a kicsit több só használata.
== Amire szükséged lehet ==
* víz
* szódabikarbóna
* ecet
* nyers krumpli
* kenyér
* tej
* cukor
* tojás
== Figyelmeztetések ==
* Napi étrended során, ha lehet, inkább kerüld a túlzott sózást, mivel normál, vegyes táplálkozással egyébként is bejuttatod az ajánlott mennyiséget.
* A tartósan túlzott sófogyasztás magas vérnyomás kialakulásához vezet.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.eletunk.com/hazitunderkepzo/ Elsózott ételek megmentése]
* [http://www.femina.hu/otthon/elromlott_etelek_feljavitasa Elrontott ételek feljavítása]
* [http://www.izeselet.hu/praktikak/az-elsozott-etel-megmentese/ Praktikák elsózott ételekhez]
* [http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/15441/napi_ot_gramm_so Napi ajánlott sófogyasztás]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Kategória:Étel-ital]]
A konyhasó kis mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezet folyadék-, és ásványi anyag egyensúlyának fenntartásához, sőt fontos szerepet játszik a vérnyomásszabályozásban, izomműködésben, emésztésben, és egyes enzimek működésében is. Egy felnőtt napi ajánlott átlag sóbevitele 5 gramm. Ha többet fogyasztassz, az már káros lehet. Ennél már csak az tud bosszantóbb lenni, ha az elkészített ételt megkóstolva könny szökik a szemedbe, és nem a finom ízek miatt. Nézzük meg, hogyan lehet egy elsózott ételen segíteni.
== Lépések ==
=== 1. Növeled az étel mennyiségét: ===
* Tejes, tejszínes, tejfölös levesek, főzelékek, szószok, pürék esetén: önts bele még többet az adott tejtermékből. Felveszik a sós ízt, és még lágyabbá is teszik az ételt.
* Saját alapanyaggal is gazdagíthatod az ételt, pl. krumplipüré, levesek esetén. Ha megnöveled az alapanyag mennyiségét, egyértelműen veszíteni fog a sósságából.
=== 2. Más alapanyag hozzáadásával: ===
* Burgonyás módszer: tegyél egy megpucolt, kockára vagy félbevágott nyers krumplit a főztödbe, majd öt-tíz perc további rotyogtatás után szedd ki belőle. Könnyen felszívja a sót, így akár egy krumpliszem is ki tud segíteni a bajból.
* Ha nem olyan vészes a helyzet, akkor pár csepp étel-, vagy almaecet, plusz ugyanannyi cukor is megoldhatja a problémádat. A keveréket kávéskanalanként adagold az ételhez, amíg az nem semlegesíti a felesleges sót.
* A só érzékelt mennyiségén egy késhegynyi szódabikarbóna is segíthet, csak keverd bele az ételbe.
=== 3. Egyéb megoldás: ===
* Ha levest, pörköltet sóztál el, akkor a levének egy részét merd ki. Minél sósabb, annál több levet merj ki belőle. A maradékot öntsd fel vízzel, és fűszerezd be újra. Persze a sótartóért már ne nyúlj. A kimert részből másnap elkészíthetsz egy újabb adag levest, vagy lefagyaszthatod alaplének.
* Nem a legínycsiklandozóbb megoldás, de igazán hatékony, ha nyers tojásfehérje habját kevered a levesbe, és kocsonyásodás után pedig óvatosan kiemeled a felszívott sóval együtt.
* Az egyik legegyszerűbb módszer, ha teszel a lábosba egy szelet kenyeret, majd 10 perc főzés után kiveszed.
* Ritka eset, de ha szilárd ételt sóznál el, pl.: sültkrumplit vagy húst, próbálkozhatsz egy sima, nedves törlővel leitatni róla a felesleges sót.
== Tippek ==
* Nyáron, ha sokat izzadunk, kicsit nagyobb szükségünk van sóutánpótlásra, ilyenkor engedélyezett a kicsit több só használata.
== Amire szükséged lehet ==
* víz
* szódabikarbóna
* ecet
* nyers krumpli
* kenyér
* tej
* cukor
* tojás
== Figyelmeztetések ==
* Napi étrended során, ha lehet, inkább kerüld a túlzott sózást, mivel normál, vegyes táplálkozással egyébként is bejuttatod az ajánlott mennyiséget.
* A tartósan túlzott sófogyasztás magas vérnyomás kialakulásához vezet.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.eletunk.com/hazitunderkepzo/ Elsózott ételek megmentése]
* [http://www.femina.hu/otthon/elromlott_etelek_feljavitasa Elrontott ételek feljavítása]
* [http://www.izeselet.hu/praktikak/az-elsozott-etel-megmentese/ Praktikák elsózott ételekhez]
* [http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/15441/napi_ot_gramm_so Napi ajánlott sófogyasztás]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Kategória:Étel-ital]]