Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Görög citromos sütit készíteni

4 499 bájt hozzáadva, 2015. június 3., 10:23
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell görög citromos sütit készíteni? == rightTöbb szempontból is nagyon ajánlatos ezt a süteményt kipróbálni. E…”
== Hogyan kell görög citromos sütit készíteni? ==

[[Fájl:Görög_citromos_süti.jpg|right]]Több szempontból is nagyon ajánlatos ezt a süteményt kipróbálni. Egyrészt egyszerűen elkészíthető, ezért kezdő konyhatündérek is bátran kipróbálhatják. Másrészt nem kell sok hozzávaló, így költséghatékony is, ráadásul elég nagy adag lesz belőle – bár sokáig úgysem lehet eltenni, mert isteni és gyorsan el fogják kapkodni. A recept Stahl Judit egyik legnépszerűbbje, nem véletlenül.

== Lépések ==

===Hozzávalók:===
#A tésztához:
#*20 dkg finomliszt
#*10 dkg gríz (búzadara)
#*2 kávéskanál szódabikarbóna
#*35 dkg cukor
#*1 csipet só
#*2.5 dl natúr joghurt
#*3 tojás
#*1 citrom
#*a tepsi kikenéséhez kevés vaj
#A sziruphoz:
#*15 dkg cukor
#*1.5 dl víz
#*4 citrom
===Elkészítés===
#Melegítsd elő a sütőt légkeverésen 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és vajazz ki egy 30x20 cm-es tepsit!
#A tészta elkészítéséhez szükséged lesz egy nagy tálra, amiben keverd össze a „száraz” hozzávalókat: a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót!
#Egy mérőkancsóban pedig a „nedves” hozzávalókat vegyítsd össze: a joghurtot, a tojásokat, a citrom héját reszeld bele, végül ennek a kicsavart, és átszűrt levéből is 1 evőkanálnyit! Kézi habverő segítségével dolgozd össze a keveréket, de éppen csak annyira, hogy a tojás sárgája és fehérjéje összekeveredjen, mert nem szabad, hogy külön álljanak!
#A mérőkancsóban lévő keveréket öntsd hozzá a tálban lévőhöz, majd az egészet forgasd össze egy fakanállal néhány mozdulattal!
# A tészta előkészítésével készen is vagy, úgyhogy öntsd át az egészet a kivajazott tepsibe, simítsd el benne egyenletesen, és tedd be az előmelegített sütőbe 45-55 percre sülni! Ha lejárt az idő, tűpróbával ellenőrizheted, hogy megfelelően átsült-e.
#Mialatt a sütemény sül, készítsd el a szirupot! Öntsd egy kis lábasba a vizet, add hozzá a cukrot, a citromok lereszelt héját és öntsd hozzá a kifacsart, átszűrt levüket is!
#Először takaréklángon addig keverd az egészet, amíg a cukor fel nem oldódik, majd ezután erősíts a lángon, és forrald fel! 3-4 percen át tartsd forrásban, majd vedd le a tűzről.
#Miután megsült a tészta, vedd ki a sütőből, és egy villával vagy késsel sűrűn szurkáld meg, hogy utat nyiss a szirupnak, ami így az egész süteményt át tudja itatni.
#Ezután a még meleg süteményre kanalazd rá egyenletesen a citromos szirup felét, majd fedd le alufóliával és hagyd állni!
#15 perc elteltével locsold rá a maradék szirupot is, majd fedd le újra a fóliával!
#Miután kihűlt, vágd fel kockákra, és tálald!

== Tippek ==

*A nyári melegben önmagában is remek édesség, de citromfagyival együtt való fogyasztása is nagyon ajánlott kipróbálásra!
*Ha lassabban megy az előkészület, nem kell a sütő előmelegítésével kezdened, mert elég hamar eléri a kívánt hőfokot.

== Amire szükséged lehet ==

*hozzávalók
*keverő tál
*kiöntő edény
*konyhai mérleg
*kézi habverő
*kanál
*citromfacsaró
*reszelő
*fakanál
*tepsi
*sütő
*kis lábas
*villa vagy kés
*alufólia

== Figyelmeztetések ==

*Ne használj túl nagy tepsit, mert lapos lesz a sütemény!
*A hozzávalók helyettesíthetősége korlátos, ezt tapasztalatból állíthatom. Egyszer kipróbáltam másfajta liszttel és kefirrel, mert joghurt nem volt itthon, de a végeredmény kissé lapos, szalonnás tészta lett, nem olyan állagú, amilyennek lennie kell. Mindenesetre ha van cukorbeteg a családban, kipróbálhatod a receptet nyírfacukorral is, bár úgy én még nem készítettem, így nem tudom, milyen lenne az eredmény.
*Az alábbi videóban Stahl Judit a szirup elkészítéséhez más arányban használja a hozzávalókat, de ahogy a videóban is látszik, nem locsolja rá az egész süteményre. A fent megadott hozzávalók mennyiségét a receptes könyvéből írtam ki, így is bőven elég szirup lesz belőle, és nagyon finom a recept!

== Kapcsolódó videók ==


<youtube>2EJW-8JYvkc</youtube>


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

*Stahl Judit recepteskönyve: Végre otthon!
*[http://tv2.hu/musoraink/stahl_konyhaja/38417_gorog_citromos_suti.html]
*[http://www.nosalty.hu/recept/gorog-citromos-suti]
*[http://receptkereso.com/gorog-citromos-suti/]

[[Kategória:Étel-ital]]
64
szerkesztés