966
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell szotyit (napraforgót) pirítani? == right|250px A szotyi az egyik legkedveltebb csemege idősek és fiatalok körében egyaránt. A k…”
== Hogyan kell szotyit (napraforgót) pirítani? ==
[[Fájl:Napra.jpg|right|250px]] A szotyi az egyik legkedveltebb csemege idősek és fiatalok körében egyaránt. A következő módszerrel egyszerűen és gyorsan otthon is elkészítheted sós illetve sótlan verzióban. Friss, tökéletesen roppanós és pirított napraforgó magot fogsz végeredményként kapni. Elő hát a serpenyővel!
== Lépések ==
#Szerezd be a számodra és barátaid számára ideálisan elfogyasztható napraforgómag adagot. Natúr magokat vegyél. Piacról a legegyszerűbb, ahol olcsóbb is, mint a bolti verzió. Nem mellesleg a helyi kiskereskedőket is támogathatod.
#Tegyél fel a gázra egy serpenyőt vagy palacsintasütőt melegedni. Mindenfajta olaj, zsiradék nélkül szórj bele annyi magot, amennyi kényelmesen elfér benne.
Amennyiben sós szotyit készítesz, tölts egy pohárba 1 dl langyos vizet, majd #keverj bele 3 evőkanál sót. Ezzel a mennyiséggel elég sós lesz, így ha először kevésbé sósan kóstolnád meg, akkor kevesebbet kanalazz a vízből. Mézcsurgató fakanál segítségével többször hintsd be a piruló magvakat a sós vízzel. Más eszközzel is lehet, de ez az egyik legegyszerűbb módja.
#Ha sótlan napraforgómagot készítesz, akkor víz nélkül pirítsd.
Közben fakanállal kevergesd vagy rázogasd folyamatosan piruló napraforgómagokat..
#Amint elkezdenek sárgulni, több vizet ne hints rájuk, mert teljes száradásig kell pirítani a magokat.
#Alacsony hőfokon, lassan pirítsd egészen addig, míg megsárgul a héjuk.
#Ha kész van, hagyd kicsit hűlni és már fogyaszthatjátok is.
== Tippek ==
*Kísérletezz, hogy mennyire szereted sósan. Ettől függően növelheted a só mennyiségét a vízben.
*Jobb, ha fakanállal kevergetsz, így nem karcolod fel a serpenyő alját.
*Ha bevállalós vagy, tegyél egy kis csilit a vízbe, keverd át, hogy beleoldódjon a csípőssége, majd ezzel a vízzel végezd a sózást.
== Amire szükséged lehet ==
*Napraforgómag
*Só, víz
*Serpenyő/palacsintasütő
*Mézcsurgató fakanál
== Figyelmeztetések ==
*Állj ott mellette és folyamatosan kavargasd míg pirulnak a magvak, mert nagyon hamar képesek leégni.
*Vigyázz, hogy időben vedd ki, mert ha a héj sárga színét a fekete váltja fel, akkor már égett és rossz ízű lesz a csemege.
*Nem kell sok vizet tenni a napraforgómagokra, nehogy eláztasd őket.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.gasztroblogok.hu/pir%C3%ADtott-s%C3%B3s-napraforg%C3%B3mag-k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se-h%C3%A1zilag-gasztro-88276.html A napraforgó pirítása]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Napra.jpg|right|250px]] A szotyi az egyik legkedveltebb csemege idősek és fiatalok körében egyaránt. A következő módszerrel egyszerűen és gyorsan otthon is elkészítheted sós illetve sótlan verzióban. Friss, tökéletesen roppanós és pirított napraforgó magot fogsz végeredményként kapni. Elő hát a serpenyővel!
== Lépések ==
#Szerezd be a számodra és barátaid számára ideálisan elfogyasztható napraforgómag adagot. Natúr magokat vegyél. Piacról a legegyszerűbb, ahol olcsóbb is, mint a bolti verzió. Nem mellesleg a helyi kiskereskedőket is támogathatod.
#Tegyél fel a gázra egy serpenyőt vagy palacsintasütőt melegedni. Mindenfajta olaj, zsiradék nélkül szórj bele annyi magot, amennyi kényelmesen elfér benne.
Amennyiben sós szotyit készítesz, tölts egy pohárba 1 dl langyos vizet, majd #keverj bele 3 evőkanál sót. Ezzel a mennyiséggel elég sós lesz, így ha először kevésbé sósan kóstolnád meg, akkor kevesebbet kanalazz a vízből. Mézcsurgató fakanál segítségével többször hintsd be a piruló magvakat a sós vízzel. Más eszközzel is lehet, de ez az egyik legegyszerűbb módja.
#Ha sótlan napraforgómagot készítesz, akkor víz nélkül pirítsd.
Közben fakanállal kevergesd vagy rázogasd folyamatosan piruló napraforgómagokat..
#Amint elkezdenek sárgulni, több vizet ne hints rájuk, mert teljes száradásig kell pirítani a magokat.
#Alacsony hőfokon, lassan pirítsd egészen addig, míg megsárgul a héjuk.
#Ha kész van, hagyd kicsit hűlni és már fogyaszthatjátok is.
== Tippek ==
*Kísérletezz, hogy mennyire szereted sósan. Ettől függően növelheted a só mennyiségét a vízben.
*Jobb, ha fakanállal kevergetsz, így nem karcolod fel a serpenyő alját.
*Ha bevállalós vagy, tegyél egy kis csilit a vízbe, keverd át, hogy beleoldódjon a csípőssége, majd ezzel a vízzel végezd a sózást.
== Amire szükséged lehet ==
*Napraforgómag
*Só, víz
*Serpenyő/palacsintasütő
*Mézcsurgató fakanál
== Figyelmeztetések ==
*Állj ott mellette és folyamatosan kavargasd míg pirulnak a magvak, mert nagyon hamar képesek leégni.
*Vigyázz, hogy időben vedd ki, mert ha a héj sárga színét a fekete váltja fel, akkor már égett és rossz ízű lesz a csemege.
*Nem kell sok vizet tenni a napraforgómagokra, nehogy eláztasd őket.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.gasztroblogok.hu/pir%C3%ADtott-s%C3%B3s-napraforg%C3%B3mag-k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se-h%C3%A1zilag-gasztro-88276.html A napraforgó pirítása]
[[Kategória:Étel-ital]]