593
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell marhapörköltet készíteni? == left|300px A marhapörkölt a nyári bográcsozás sztárja, kenyeret, tarhonyát, kovászos u…”
== Hogyan kell marhapörköltet készíteni? ==
[[Fájl:Marhaporkolt.jpg|left|300px]] A marhapörkölt a nyári bográcsozás sztárja, kenyeret, tarhonyát, kovászos uborkát fogyasztunk mellé leggyakrabban. Most egy klasszikus marhapörkölt receptet mutatunk, melyet vízzel készítünk, viszont egy kis vörösborral még intenzívebb ízharmóniának lehetünk élvezői!
== Lépések ==
# '''Kockázd fel a vöröshagymát!'''
# '''Vágd fel a húst 2x2 cm-es darabokra!'''
# '''Olvaszd meg a lábosban a zsírt, majd fonnyaszd meg raja a hagymát!'''
# '''Rakd rá a húst is, és jól forgasd meg a hagymában!''' Pirítsd addig, amíg a hús ki nem fehéredik, majd sózd, és add hozzá a pirospaprikát is.
# '''Adj a husihoz 1-2 dl vizet, valamint a borsot és a köményt!''' Jól forgasd össze, és lassú tűzön főzd puhára 3-4 óra alatt.
# '''Ha elfő a víz, pótoljuk!'''
# '''Kb. 2 és fél, 3 óra elteltével dobjuk a húshoz a felkockázott paradicsomot és paprikát, valamint a felaprított fokhagymát.'''
# '''Folyamatosan kevergetve és a vizet pótolva főzd készre a pörköltet kb. 30-50 perc alatt!'''
== Tippek ==
* A 3-4 óra főzési időben fedő nélkül főzzük a pörköltet!
* Figyeljük, mennyi víz van a pörkölt alatt, ha elfő, pótoljuk mindig 1-2 dl-rel.
* Önthetünk néha víz helyett vörösbort is a husihoz!
* A legjobbat akkor tesszük a marhapörkölttel, ha bográcsban készítjük el!
== Amire szükséged lehet ==
* 3 ek. zsír
* 2 közepes vöröshagyma
* 800 g marhalábszár
* 3 ek. pirospaprika
* 1 tk. só
* bors (ízlés szerint)
* 1 tk. egész római kömény
* víz
* 1 paprika
* 1 paradicsom
* 2 gerezd fokhagyma
== Figyelmeztetések ==
* Az utolsó fél órában nagyon hirtelen és könnyen leéghet a pörkölt, ezért sokszor kell kevergetni és folyamatosan pótolni kell az elfőtt vizet!
* Tartsuk szem előtt a régi mondást: amelyik bor nem elég jó, hogy megigyuk, ne használjuk a főzéshez sem!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://aprosef.hu/tokeletes_marhaporkolt_recept A tökéletes marhapörkölt receptje - képekkel]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Marhaporkolt.jpg|left|300px]] A marhapörkölt a nyári bográcsozás sztárja, kenyeret, tarhonyát, kovászos uborkát fogyasztunk mellé leggyakrabban. Most egy klasszikus marhapörkölt receptet mutatunk, melyet vízzel készítünk, viszont egy kis vörösborral még intenzívebb ízharmóniának lehetünk élvezői!
== Lépések ==
# '''Kockázd fel a vöröshagymát!'''
# '''Vágd fel a húst 2x2 cm-es darabokra!'''
# '''Olvaszd meg a lábosban a zsírt, majd fonnyaszd meg raja a hagymát!'''
# '''Rakd rá a húst is, és jól forgasd meg a hagymában!''' Pirítsd addig, amíg a hús ki nem fehéredik, majd sózd, és add hozzá a pirospaprikát is.
# '''Adj a husihoz 1-2 dl vizet, valamint a borsot és a köményt!''' Jól forgasd össze, és lassú tűzön főzd puhára 3-4 óra alatt.
# '''Ha elfő a víz, pótoljuk!'''
# '''Kb. 2 és fél, 3 óra elteltével dobjuk a húshoz a felkockázott paradicsomot és paprikát, valamint a felaprított fokhagymát.'''
# '''Folyamatosan kevergetve és a vizet pótolva főzd készre a pörköltet kb. 30-50 perc alatt!'''
== Tippek ==
* A 3-4 óra főzési időben fedő nélkül főzzük a pörköltet!
* Figyeljük, mennyi víz van a pörkölt alatt, ha elfő, pótoljuk mindig 1-2 dl-rel.
* Önthetünk néha víz helyett vörösbort is a husihoz!
* A legjobbat akkor tesszük a marhapörkölttel, ha bográcsban készítjük el!
== Amire szükséged lehet ==
* 3 ek. zsír
* 2 közepes vöröshagyma
* 800 g marhalábszár
* 3 ek. pirospaprika
* 1 tk. só
* bors (ízlés szerint)
* 1 tk. egész római kömény
* víz
* 1 paprika
* 1 paradicsom
* 2 gerezd fokhagyma
== Figyelmeztetések ==
* Az utolsó fél órában nagyon hirtelen és könnyen leéghet a pörkölt, ezért sokszor kell kevergetni és folyamatosan pótolni kell az elfőtt vizet!
* Tartsuk szem előtt a régi mondást: amelyik bor nem elég jó, hogy megigyuk, ne használjuk a főzéshez sem!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://aprosef.hu/tokeletes_marhaporkolt_recept A tökéletes marhapörkölt receptje - képekkel]
[[Kategória:Étel-ital]]