966
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell tartósítani a töklámpást? == A töklámpás készítése napjainkra már az egész világon népszerű. Mindenszentek körül egyre több helyen bukka…”
== Hogyan kell tartósítani a töklámpást? ==
A töklámpás készítése napjainkra már az egész világon népszerű. Mindenszentek körül egyre több helyen bukkannak fel a kreatívabbnál kreatívabb lámpások egy ház ablakában, vagy akár egy kirakatban. Azonban ha faragtál már tököt, tudod, hogy elég időigényes feladatról van szó. Ezért ha kész vagy a remekműveddel, és szeretnéd minél több ideig élvezni a látványt, akkor egy kis odafigyeléssel meghosszabbíthatod töklámpásod életét.
== Lépések ==
# Válaszd ki a faragni kívánt tököt. Lehetőleg minél kevesebb folt, sérülés, karcolás legyen a felületén.
#Távolítsd el a tök belét és a magokat. Nagyon fontos, hogy alaposan tisztítsd ki a tök belsejét, csak vékony falat hagyva, mert így csökken az esélye a tök gyors romlásának.
#A faragás előtt a tök belsejét alaposan mosd le hipós vízzel, mely elpusztítja a penészedést okozó gombákat és mikroorganizmusokat.
#Amennyiben a töklámpást meleg helyen tárolod, éjszakánként érdemes hűtőbe, vagy egy hűvösebb helyre (pl.: erkély) tenned. Ilyenkor nedves folyadékkal permetezd, és egy szatyorba csomagolva helyezd a hűvösebb helyre, elkerülve ezzel a dehidratációt.
#Esténként a tök kiszáradása ellen vízfürdővel is védekezhetsz. A kifaragott tököt alaposan áztasd be vízzel teli edénybe.
#A kifaragott felületet kend be vazelinnel, hogy meggátold a levegővel való érintkezést, lassítva a rothadási folyamatokat.
== Tippek ==
* Ha nem akarsz hipót használni, akkor mentolos szappanból készült oldattal is helyettesítheted. A mentol is gombaölő hatású, és lassítja a penészedési folyamatokat.
*A lámpás belsejének fixálására és megőrzésére használhatsz hajlakkot is, mely tartósabbá teszi a tököt.
*Nem kell közvetlenül hipós vizet használnod a tök lemosására. Elegendő a vizes oldatot egy szórófejes üveggel vagy flakonnal a tök belsejére permetezni.
*Amennyire van rá lehetőséged, óvd a töklámpást a muslicáktól, és egyéb a tök romlási folyamatait elősegítő élőlényektől.
== Amire szükséged lehet ==
*Tök
*Kés, kanál
*Hipós víz
*Vazelin
== Figyelmeztetések ==
* Ha hipóval dolgozol, használj gumikesztyűt, mert ha a kezedre kerül a folyadék, erős irritációt okozhat a bőrőn.
*Meleg helyen a töklámpás hamar penészedni kezd, inkább hűvösebb helyen tárold.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.myscienceproject.org/pumpkin.html Hogyan tegyük tartóssá a töklámpást]
* [http://www.thekitchn.com/mat-frankens-tips-to-keep-your-jackolantern-fresh-even-longer-expert-advice-211180 Hogyan tartósítsuk a töklámpást]
* [http://mromvari.blogspot.hu/2009/10/diy-toklampas-faragasa.html Töklámpás faragása]
[[Kategória:Művészet-kultúra]]
A töklámpás készítése napjainkra már az egész világon népszerű. Mindenszentek körül egyre több helyen bukkannak fel a kreatívabbnál kreatívabb lámpások egy ház ablakában, vagy akár egy kirakatban. Azonban ha faragtál már tököt, tudod, hogy elég időigényes feladatról van szó. Ezért ha kész vagy a remekműveddel, és szeretnéd minél több ideig élvezni a látványt, akkor egy kis odafigyeléssel meghosszabbíthatod töklámpásod életét.
== Lépések ==
# Válaszd ki a faragni kívánt tököt. Lehetőleg minél kevesebb folt, sérülés, karcolás legyen a felületén.
#Távolítsd el a tök belét és a magokat. Nagyon fontos, hogy alaposan tisztítsd ki a tök belsejét, csak vékony falat hagyva, mert így csökken az esélye a tök gyors romlásának.
#A faragás előtt a tök belsejét alaposan mosd le hipós vízzel, mely elpusztítja a penészedést okozó gombákat és mikroorganizmusokat.
#Amennyiben a töklámpást meleg helyen tárolod, éjszakánként érdemes hűtőbe, vagy egy hűvösebb helyre (pl.: erkély) tenned. Ilyenkor nedves folyadékkal permetezd, és egy szatyorba csomagolva helyezd a hűvösebb helyre, elkerülve ezzel a dehidratációt.
#Esténként a tök kiszáradása ellen vízfürdővel is védekezhetsz. A kifaragott tököt alaposan áztasd be vízzel teli edénybe.
#A kifaragott felületet kend be vazelinnel, hogy meggátold a levegővel való érintkezést, lassítva a rothadási folyamatokat.
== Tippek ==
* Ha nem akarsz hipót használni, akkor mentolos szappanból készült oldattal is helyettesítheted. A mentol is gombaölő hatású, és lassítja a penészedési folyamatokat.
*A lámpás belsejének fixálására és megőrzésére használhatsz hajlakkot is, mely tartósabbá teszi a tököt.
*Nem kell közvetlenül hipós vizet használnod a tök lemosására. Elegendő a vizes oldatot egy szórófejes üveggel vagy flakonnal a tök belsejére permetezni.
*Amennyire van rá lehetőséged, óvd a töklámpást a muslicáktól, és egyéb a tök romlási folyamatait elősegítő élőlényektől.
== Amire szükséged lehet ==
*Tök
*Kés, kanál
*Hipós víz
*Vazelin
== Figyelmeztetések ==
* Ha hipóval dolgozol, használj gumikesztyűt, mert ha a kezedre kerül a folyadék, erős irritációt okozhat a bőrőn.
*Meleg helyen a töklámpás hamar penészedni kezd, inkább hűvösebb helyen tárold.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.myscienceproject.org/pumpkin.html Hogyan tegyük tartóssá a töklámpást]
* [http://www.thekitchn.com/mat-frankens-tips-to-keep-your-jackolantern-fresh-even-longer-expert-advice-211180 Hogyan tartósítsuk a töklámpást]
* [http://mromvari.blogspot.hu/2009/10/diy-toklampas-faragasa.html Töklámpás faragása]
[[Kategória:Művészet-kultúra]]