375
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon? == == Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon? == right|250pxA bolti ételízesít…”
== Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon? ==
== Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon? ==
[[Fájl:zöldsegek_.jpg|right|250px]]A bolti ételízesítőket rendszerint teletömik mesterséges anyagokkal, melyek hosszútávon egészségre ártalmasak lehetnek. Az egyik ilyen leginkább megosztó adalékanyag a nátrium-glutamát (E621). Egyesek szerint nincs semmilyen mellékhatása, csupán az „ötödik íz” – [http://hu.wikipedia.org/wiki/Umami umami] – kiváltójaként használják. Mások szerint az ízfokozó hatása mellett nagy mennyiségben falási rohamot is okozhat. Manapság egyre több helyről halljuk és tudjuk, hogy a természetellenes nem egészséges. A következőkben ismertetünk egy egyszerű receptet, mellyel kiválthatjuk a mesterséges ételízesítőket, és elkészíthetjük házi vegetánkat.
== Lépések ==
# '''Hámozd meg a paradicsomokat!'''
# '''Mosd meg alaposan a zöldségeket!'''
# '''Vágd fel a zöldségeket a saját aprító/daráló/turmixoló gépedhez!''' A beteg, foltos és nem kellő részeket természetesen távolítsd el a zöldségekből előtte.
# A'''prítsd fel a gépeddel a zöldségeket!''' Nem kell pépesre, viszont nagyon apróra célszerű. A sorrend nem számít.
# '''Mérd meg az őrlemény súlyát!'''
# '''Kilónként tegyél hozzá 10-20 dkg sót!'''
# '''Dolgozd össze, majd töltsd befőttes üvegekbe!'''
# '''Tárold fényszegény, hűvös helyen az üvegeket!'''
== Tippek ==
* A zöldségek mennyisége és összetétele rajtad áll. Van, aki hagymásabban szereti, van, aki több zöldet kíván bele. Kísérletezd ki a saját ízlésednek megfelelőt!
* A paradicsomokat úgy a legkönnyebb meghámozni, ha forrásban lévő vízbe áztatod egy kis időre őket. A héjuk a forróságtól megpuhul és összeugrik, így játszi könnyedséggel távolíthatók el.
== Amire szükséged lehet ==
Körülbelül 5 kg házi ételízesítő elkészítéséhez, mely akár 1-2 évre is elég lehet:
* 1 kg sárgarépa
* 1 kg petrezselyemgyökér (fehérrépa)
* 1 kg vegyes színes paprika (tölteni való, kápia, kaliforniai stb.)
* 40 dkg zeller (egy db közepes méretű)
* 20 dkg karfiol (egy kisebb karfiolnak a fele, de még annyi se)
* 20 dkg vöröshagyma (2-4 db.)
* 20 dkg paradicsom (4-5 db.)
* 20 dkg karalábé (egy db közepes méretű)
* 2 fej fokhagyma
* 1 nagy csokor petrezselyemzöld
* 1 nagy csokor zellerzöld
== Figyelmeztetések ==
* Számold ki pontosan a hozzáadott só mennyiségét és ne térj el tőle! Ugyanis csak a só fogja tartósítani a zöldségeket! Ha keveset teszel bele, megromlik a vegetád. Ha túl sokat, akkor pedig egészségtelen lesz a keverék. Tehát kilónként legalább 10 dkg, legfeljebb pedig 20 dkg hozzáadott sót tartalmazzon az ételízesítőnk!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://sporolok.blog.hu/2014/05/23/etelizesito_hazilag Ételízesítő házilag]
*[http://eztfaldfel.blogspot.hu/2013/08/etelizesito-hazilag-hazi-vegeta.html Házi vegeta]
[[Kategória:Étel-ital]]
== Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon? ==
[[Fájl:zöldsegek_.jpg|right|250px]]A bolti ételízesítőket rendszerint teletömik mesterséges anyagokkal, melyek hosszútávon egészségre ártalmasak lehetnek. Az egyik ilyen leginkább megosztó adalékanyag a nátrium-glutamát (E621). Egyesek szerint nincs semmilyen mellékhatása, csupán az „ötödik íz” – [http://hu.wikipedia.org/wiki/Umami umami] – kiváltójaként használják. Mások szerint az ízfokozó hatása mellett nagy mennyiségben falási rohamot is okozhat. Manapság egyre több helyről halljuk és tudjuk, hogy a természetellenes nem egészséges. A következőkben ismertetünk egy egyszerű receptet, mellyel kiválthatjuk a mesterséges ételízesítőket, és elkészíthetjük házi vegetánkat.
== Lépések ==
# '''Hámozd meg a paradicsomokat!'''
# '''Mosd meg alaposan a zöldségeket!'''
# '''Vágd fel a zöldségeket a saját aprító/daráló/turmixoló gépedhez!''' A beteg, foltos és nem kellő részeket természetesen távolítsd el a zöldségekből előtte.
# A'''prítsd fel a gépeddel a zöldségeket!''' Nem kell pépesre, viszont nagyon apróra célszerű. A sorrend nem számít.
# '''Mérd meg az őrlemény súlyát!'''
# '''Kilónként tegyél hozzá 10-20 dkg sót!'''
# '''Dolgozd össze, majd töltsd befőttes üvegekbe!'''
# '''Tárold fényszegény, hűvös helyen az üvegeket!'''
== Tippek ==
* A zöldségek mennyisége és összetétele rajtad áll. Van, aki hagymásabban szereti, van, aki több zöldet kíván bele. Kísérletezd ki a saját ízlésednek megfelelőt!
* A paradicsomokat úgy a legkönnyebb meghámozni, ha forrásban lévő vízbe áztatod egy kis időre őket. A héjuk a forróságtól megpuhul és összeugrik, így játszi könnyedséggel távolíthatók el.
== Amire szükséged lehet ==
Körülbelül 5 kg házi ételízesítő elkészítéséhez, mely akár 1-2 évre is elég lehet:
* 1 kg sárgarépa
* 1 kg petrezselyemgyökér (fehérrépa)
* 1 kg vegyes színes paprika (tölteni való, kápia, kaliforniai stb.)
* 40 dkg zeller (egy db közepes méretű)
* 20 dkg karfiol (egy kisebb karfiolnak a fele, de még annyi se)
* 20 dkg vöröshagyma (2-4 db.)
* 20 dkg paradicsom (4-5 db.)
* 20 dkg karalábé (egy db közepes méretű)
* 2 fej fokhagyma
* 1 nagy csokor petrezselyemzöld
* 1 nagy csokor zellerzöld
== Figyelmeztetések ==
* Számold ki pontosan a hozzáadott só mennyiségét és ne térj el tőle! Ugyanis csak a só fogja tartósítani a zöldségeket! Ha keveset teszel bele, megromlik a vegetád. Ha túl sokat, akkor pedig egészségtelen lesz a keverék. Tehát kilónként legalább 10 dkg, legfeljebb pedig 20 dkg hozzáadott sót tartalmazzon az ételízesítőnk!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://sporolok.blog.hu/2014/05/23/etelizesito_hazilag Ételízesítő házilag]
*[http://eztfaldfel.blogspot.hu/2013/08/etelizesito-hazilag-hazi-vegeta.html Házi vegeta]
[[Kategória:Étel-ital]]