375
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell tejpitét készíteni? == right|250pxA következő olcsó desszert tejes pite néven is ismert. A hozzávalók szerint hasonlít a pa…”
== Hogyan kell tejpitét készíteni? ==
[[Fájl:tejpite.jpg|right|250px]]A következő olcsó desszert tejes pite néven is ismert. A hozzávalók szerint hasonlít a palacsintához, csupán az adagok és az elkészítési módban van némi különbség. A tejpite alapja a bő mennyiségű tej, valamint az összekevert alapanyagokból álló híg masszát egyszerre sütjük meg a sütőben. Könnyű elkészíteni, nem igényel túl hosszú előkészületet a konyhában, és a család minden tagja imádni fogja!
== Lépések ==
'''# Kapcsold/Gyűjtsd be a sütőd, hogy előmelegedjen!
# Üsd bele az egész tojásokat egy nagyobb tálba!
# Add a tojásokhoz a tejet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót!
# Keverd jól össze őket!
# Lassanként adagold hozzá a lisztet folyamatos kevergetés mellett!
# Keverd az egész masszát csomómentesre!
# Vajazd ki a magas falú tepsidet!
# Öntsd a tepsibe a keveréket, majd tedd az előmelegített sütőbe!
# Süsd kb. 190 fokon 10 percig, majd kb. 170 fokon 35-40 percig!''' Mikor szép aranysárga a teteje, akkor készült el.
# '''Miután kihűlt vágd fel szeletekre, és tálald lekvárral!'''
== Tippek ==
* A tojás fehérje és sárgája külön is felvehető, így kicsivel kötöttebb lesz a tejpite, nem lesz annyira folyós. De ha nem vesződünk vele, akkor is ugyanolyan finom lesz a végeredmény.
* A legjobb feltét a pitéhez valamilyen lekvár (barack, eper, szilva stb), melyet feldobhatunk friss, kockára vágott gyümölcsökkel is. Akár csokoládészósz is remek kiegészítője lehet a desszertnek.
* Készíthető tejszínalapból is. Ilyenkor a tejszín – tej aránya 3:2. Tehát ha a fentebb leírt mennyiséget szeretnénk tejszín hozzáadásával is elkészíteni, akkor 6 dl tejszínre és 4 dl tejre lesz szükségünk.
== Amire szükséged lehet ==
4 adaghoz:
* 1 liter tej
* 4 db tojás
* 30 dkg finomliszt
* 15 dkg cukor
* csipetnyi só
* 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd kikapart magjai
* lekvár az ízesítéshez
* robotgép
* 25x40-es vagy 30x20-as méretű, magas falú tepsi
* vaj a tepsi kikenéséhez
== Figyelmeztetések ==
* Mielőtt szervírozod, mindenképpen várd meg, míg kihűl a tejpite! Mert míg meleg, eléggé ragadós és folyós. Langyosan, de inkább hidegen megdermed, ezért így könnyebben szelhető.
== Kapcsolódó videók ==
Az alábbi videóban egy tejszín alapú receptet mutat be a séf.
<youtube> KCrk4iZvnMk</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.mindmegette.hu/tejes-pite.recept Tejes pite]
*[http://sporolok.blog.hu/2013/12/02/tejpite Ismerd meg a tejpitét!]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:tejpite.jpg|right|250px]]A következő olcsó desszert tejes pite néven is ismert. A hozzávalók szerint hasonlít a palacsintához, csupán az adagok és az elkészítési módban van némi különbség. A tejpite alapja a bő mennyiségű tej, valamint az összekevert alapanyagokból álló híg masszát egyszerre sütjük meg a sütőben. Könnyű elkészíteni, nem igényel túl hosszú előkészületet a konyhában, és a család minden tagja imádni fogja!
== Lépések ==
'''# Kapcsold/Gyűjtsd be a sütőd, hogy előmelegedjen!
# Üsd bele az egész tojásokat egy nagyobb tálba!
# Add a tojásokhoz a tejet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót!
# Keverd jól össze őket!
# Lassanként adagold hozzá a lisztet folyamatos kevergetés mellett!
# Keverd az egész masszát csomómentesre!
# Vajazd ki a magas falú tepsidet!
# Öntsd a tepsibe a keveréket, majd tedd az előmelegített sütőbe!
# Süsd kb. 190 fokon 10 percig, majd kb. 170 fokon 35-40 percig!''' Mikor szép aranysárga a teteje, akkor készült el.
# '''Miután kihűlt vágd fel szeletekre, és tálald lekvárral!'''
== Tippek ==
* A tojás fehérje és sárgája külön is felvehető, így kicsivel kötöttebb lesz a tejpite, nem lesz annyira folyós. De ha nem vesződünk vele, akkor is ugyanolyan finom lesz a végeredmény.
* A legjobb feltét a pitéhez valamilyen lekvár (barack, eper, szilva stb), melyet feldobhatunk friss, kockára vágott gyümölcsökkel is. Akár csokoládészósz is remek kiegészítője lehet a desszertnek.
* Készíthető tejszínalapból is. Ilyenkor a tejszín – tej aránya 3:2. Tehát ha a fentebb leírt mennyiséget szeretnénk tejszín hozzáadásával is elkészíteni, akkor 6 dl tejszínre és 4 dl tejre lesz szükségünk.
== Amire szükséged lehet ==
4 adaghoz:
* 1 liter tej
* 4 db tojás
* 30 dkg finomliszt
* 15 dkg cukor
* csipetnyi só
* 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd kikapart magjai
* lekvár az ízesítéshez
* robotgép
* 25x40-es vagy 30x20-as méretű, magas falú tepsi
* vaj a tepsi kikenéséhez
== Figyelmeztetések ==
* Mielőtt szervírozod, mindenképpen várd meg, míg kihűl a tejpite! Mert míg meleg, eléggé ragadós és folyós. Langyosan, de inkább hidegen megdermed, ezért így könnyebben szelhető.
== Kapcsolódó videók ==
Az alábbi videóban egy tejszín alapú receptet mutat be a séf.
<youtube> KCrk4iZvnMk</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.mindmegette.hu/tejes-pite.recept Tejes pite]
*[http://sporolok.blog.hu/2013/12/02/tejpite Ismerd meg a tejpitét!]
[[Kategória:Étel-ital]]