375
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell müzliszeletet készíteni otthon? == right|250pxMagát a müzlit eredetileg kórházi ételnek találta fel Maximilian Bircher-Benne…”
== Hogyan kell müzliszeletet készíteni otthon? ==
[[Fájl:müzli_.jpg|right|250px]]Magát a müzlit eredetileg kórházi ételnek találta fel Maximilian Bircher-Benner svájci orvos 1900 tájékán. A müzli elkészíthető bármilyen gabonából és gyümölcsből, így rendkívül tápláló, rostokban gazdag, tehát jót tesz az emésztésnek és a beteg gyomornak. Manapság szalagon gyártják, és többféle márka verseng megannyi ízesítéssel a vásárlókért. A következő recepttel azonban otthon is elkészíthető ez a könnyű csemege. A müzliszelet házi változata sokkal egészségesebb a boltok polcain lévőknél, hiszen nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat, ízfokozókat, cukrot és tartósítószert.
== Lépések ==
# '''Állítsd össze magadnak, miből álljon a házi készítésű müzliszeleted!''' Nagyobb szemű gabonapehely mindenképp kell hozzá, valamint olajos magvak és aszalt gyümölcsök.
#* A '''100 g gabonapelyhet''' összeállíthatod a következőkből: zabpehely, puffasztott gabonapehely, rozs, árpa stb.
#* '''50 g maghoz''' sokféléből alakíthatod ki a saját variációdat. Természetesen többféle összetételűvel is kísérletezhetsz, attól függően, miket szeretsz. A magok aránya a következő legyen: '''20 g a kisebbekből és 30 g nagyobbakból.'''
#**A kisebbek: lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag stb.
#**A nagyobbak: dió, kesudió, mandula, mogyoró, pisztácia stb.
#* '''50 g aszalt gyümölcsöt''' kell még összeválogatnod, hogy teljes legyen az alapanyagok listája. Bármilyen aszalt gyümölcs megfelel: szilva, füge, datolya, sárgabarack, mazsola, banán, alma stb.
# '''Pirítsd meg a választott magokat!''' A diót és a kisebb magokat mindenképp.
# '''Melegítsd fel a tűzhelyen egy edényben a mézet!'''
# Míg melegszik a méz, '''vágd fel apróra a nagyobb magokat és a választott aszalt gyümölcsöket!'''
# '''Keverd össze a gabonákat, a magokat és a gyümölcsöket!'''
# '''Öntsd bele a száraz keveréket a meleg mézbe!'''
# '''Alaposan keverd el, és hagyd állni a tűzről levéve!''' Így a gabonapehely és a magok jól megszívják magukat mézzel.
# '''Tegyél sütőpapírt egy kisebb tepsibe vagy üvegtálba, majd egyengesd bele a folyós masszát!'''
# '''Tegyél rá nehezéket vagy a mindig vizes kezeddel formázd meg a massza magasságát, hogy egyenletes legyen!'''
# '''Hagyd szikkadni legalább egy fél napot!'''
# '''Mikor teljesen kihűlt és összeállt a massza, késsel darabold fel egyétkezéses szeletekre!'''
== Tippek ==
* Ha valami igazán extrát szeretnél magadnak, akkor étcsokoládét is adhatsz hozzá adalékként.
* Gyerekekkel könnyű megszerettetni ezt a csemegét, ha az elkészült szeleteket csokiba mártod vagy legalább az egyik felét. A csokoládé bevonat sokkal szimpatikusabb tud lenni a gyerkőcök számára.
* A gyümölcsökön és magokon kívül ízesítheted még masszádat az extrább ízélményekért fahájjal, karácsonyi fűszerkeverékkel, kókuszreszelékkel stb.
* Sütőben is elkészíthető a müzliszelet. Ilyenkor 2 egész almával pépesíted turmixgépben az apróra vágott magok és aszalt gyümölcsök nagy részét. Ezt a pépet kevered össze a megmaradt maggal és mézzel egy tálban. Ez a massza kerül majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és mehet is az előmelegített, nem túl meleg sütőbe kb. 20 percre!
== Amire szükséged lehet ==
* 100 g gabonapehely bármilyen összeállításban
* 30 g nagyobb mag bármilyen összeállításban
*20 g kisebb mag bármilyen összeállításban
* 140-150 g méz
* 50 g aszalt gyümölcs bármilyen összeállításban
* kisebb tepsi
* sütőpapír
*edény a méz melegítéséhez
== Figyelmeztetések ==
* A mézzel készült, sütés nélküli variáció nem igényel egyéb tartósítást (hűtőszekrény), viszont '''tartsd légmentesen záródó helyen, pl. süteményes fémdobozban!''' Különben megszívja magát vízzel, és elveszti kellemes ízét.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://sporolok.blog.hu/2014/09/19/hazi_muzliszelet_recept Házi müzliszelet recept]
*[http://hvg.hu/gasztronomia/20140929_Tokeletes_muzliszelet_hazilag__recept/ Tökéletes müzliszelet házilag]
*[http://konyhalal.cafeblog.hu/2014/04/28/egeszseges-muzliszelet-hazilag/ Egészséges müzliszelet házilag]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:müzli_.jpg|right|250px]]Magát a müzlit eredetileg kórházi ételnek találta fel Maximilian Bircher-Benner svájci orvos 1900 tájékán. A müzli elkészíthető bármilyen gabonából és gyümölcsből, így rendkívül tápláló, rostokban gazdag, tehát jót tesz az emésztésnek és a beteg gyomornak. Manapság szalagon gyártják, és többféle márka verseng megannyi ízesítéssel a vásárlókért. A következő recepttel azonban otthon is elkészíthető ez a könnyű csemege. A müzliszelet házi változata sokkal egészségesebb a boltok polcain lévőknél, hiszen nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat, ízfokozókat, cukrot és tartósítószert.
== Lépések ==
# '''Állítsd össze magadnak, miből álljon a házi készítésű müzliszeleted!''' Nagyobb szemű gabonapehely mindenképp kell hozzá, valamint olajos magvak és aszalt gyümölcsök.
#* A '''100 g gabonapelyhet''' összeállíthatod a következőkből: zabpehely, puffasztott gabonapehely, rozs, árpa stb.
#* '''50 g maghoz''' sokféléből alakíthatod ki a saját variációdat. Természetesen többféle összetételűvel is kísérletezhetsz, attól függően, miket szeretsz. A magok aránya a következő legyen: '''20 g a kisebbekből és 30 g nagyobbakból.'''
#**A kisebbek: lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag stb.
#**A nagyobbak: dió, kesudió, mandula, mogyoró, pisztácia stb.
#* '''50 g aszalt gyümölcsöt''' kell még összeválogatnod, hogy teljes legyen az alapanyagok listája. Bármilyen aszalt gyümölcs megfelel: szilva, füge, datolya, sárgabarack, mazsola, banán, alma stb.
# '''Pirítsd meg a választott magokat!''' A diót és a kisebb magokat mindenképp.
# '''Melegítsd fel a tűzhelyen egy edényben a mézet!'''
# Míg melegszik a méz, '''vágd fel apróra a nagyobb magokat és a választott aszalt gyümölcsöket!'''
# '''Keverd össze a gabonákat, a magokat és a gyümölcsöket!'''
# '''Öntsd bele a száraz keveréket a meleg mézbe!'''
# '''Alaposan keverd el, és hagyd állni a tűzről levéve!''' Így a gabonapehely és a magok jól megszívják magukat mézzel.
# '''Tegyél sütőpapírt egy kisebb tepsibe vagy üvegtálba, majd egyengesd bele a folyós masszát!'''
# '''Tegyél rá nehezéket vagy a mindig vizes kezeddel formázd meg a massza magasságát, hogy egyenletes legyen!'''
# '''Hagyd szikkadni legalább egy fél napot!'''
# '''Mikor teljesen kihűlt és összeállt a massza, késsel darabold fel egyétkezéses szeletekre!'''
== Tippek ==
* Ha valami igazán extrát szeretnél magadnak, akkor étcsokoládét is adhatsz hozzá adalékként.
* Gyerekekkel könnyű megszerettetni ezt a csemegét, ha az elkészült szeleteket csokiba mártod vagy legalább az egyik felét. A csokoládé bevonat sokkal szimpatikusabb tud lenni a gyerkőcök számára.
* A gyümölcsökön és magokon kívül ízesítheted még masszádat az extrább ízélményekért fahájjal, karácsonyi fűszerkeverékkel, kókuszreszelékkel stb.
* Sütőben is elkészíthető a müzliszelet. Ilyenkor 2 egész almával pépesíted turmixgépben az apróra vágott magok és aszalt gyümölcsök nagy részét. Ezt a pépet kevered össze a megmaradt maggal és mézzel egy tálban. Ez a massza kerül majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és mehet is az előmelegített, nem túl meleg sütőbe kb. 20 percre!
== Amire szükséged lehet ==
* 100 g gabonapehely bármilyen összeállításban
* 30 g nagyobb mag bármilyen összeállításban
*20 g kisebb mag bármilyen összeállításban
* 140-150 g méz
* 50 g aszalt gyümölcs bármilyen összeállításban
* kisebb tepsi
* sütőpapír
*edény a méz melegítéséhez
== Figyelmeztetések ==
* A mézzel készült, sütés nélküli variáció nem igényel egyéb tartósítást (hűtőszekrény), viszont '''tartsd légmentesen záródó helyen, pl. süteményes fémdobozban!''' Különben megszívja magát vízzel, és elveszti kellemes ízét.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://sporolok.blog.hu/2014/09/19/hazi_muzliszelet_recept Házi müzliszelet recept]
*[http://hvg.hu/gasztronomia/20140929_Tokeletes_muzliszelet_hazilag__recept/ Tökéletes müzliszelet házilag]
*[http://konyhalal.cafeblog.hu/2014/04/28/egeszseges-muzliszelet-hazilag/ Egészséges müzliszelet házilag]
[[Kategória:Étel-ital]]