Módosítások
→Lépések
[[Fájl:Uborka.jpg|right]]Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság.
pina meg pöcs== Lépések ==# '''Az első recept egy hideg savanyú uborka, melyet dunctolás nélkül elkészíthetünk.'''## Egy ötliteres, csavaros tetejű üveget tisztára mosunk, és fejre állítva szárítjuk!## Az ötliteres üvegbe való uborka mennyiséget egészben alaposan megmosunk, leöblítjük, szűrőtálban a vizet lecsöpögtetjük róla!## Elkészítjük a tartósító levet melybe 2 liter hideg csapvizet, 3 dl 20%-os ecetet, 7 evőkanál cukrot, 4 evőkanál sót, 1 szem szegfűborsot, 7 szem egész fekete borsot, pár szem mustármagot és koriandert, illetve 1 teáskanál nátrium-benzonátot, borkénport és szódabikarbónát keverünk össze alaposan, amíg a cukor és az egyéb anyagok fel nem oldódnak a vízben!## Az üveg aljára pár szál alaposan leöblített kaprot teszünk!## Az uborkákat jó szorosan beledugdossuk az üvegbe úgy, hogy egy kisujjnyi hely maradjon szabadon az üveg szájánál!## Egy darab babérlevelet teszünk az uborkás üvegbe!## Ráöntjük az előre elkészített tartósító levet úgy, hogy ellepje az uborkát!## Két napig lezáratlanul hagyjuk az üveget, csak egy tiszta papírlappal fedjük le, hogy por ne szálljon bele!## Két nap elteltével a tetejét alaposan rácsavarjuk, és már el is tehetjük télire az üveg uborkát!# '''Svéd uborka recept nagyobb uborkákhoz, ha esetleg elfelejtettük időben leszedni őket:'''## 6-7 db 8 dl-es, csavaros tetejű üveget tisztára mosunk, fejre állítva szárítjuk!## A 4 kg uborkát egészben alaposan megmossuk, leöblítjük, szűrőtálban a vizet lecsöpögtetjük róla!## Kicsit több mint 1 kg vöröshagymát megpucolunk, és folyó víz alatt megmosunk, majd hagyjuk lecsöpögni!## Egy nagyméretű, tiszta műanyag tálba karikára gyaluljuk a hámozatlan uborkákat!## Karikázzuk rá a hagymákat!## Adjuk hozzá a 8 dl cukrot, 1 dl sót, 4 dl ecetet, 1 mokkáskanál nátrium-benzoátot és kénport kevés vízben feloldva!## Az összerakás napján az egészet állni hagyjuk!## Másnap többször keverjük át néhány óránként, majd adagoljuk az üvegekbe szorosan összenyomkodva úgy, hogy egy kisujjnyi hely maradjon szabadon az üveg szájánál!## Az üvegek tetejét alaposan rácsavarjuk, és eltesszük télire!gyerek
== Tippek ==