375
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell melange-ot készíteni? == A melange francia eredetű kávé. Az idegen elnevezés keveréket jelent. Sok fajtája létezik, így az elkészítési módok …”
== Hogyan kell melange-ot készíteni? ==
A melange francia eredetű kávé. Az idegen elnevezés keveréket jelent. Sok fajtája létezik, így az elkészítési módok skálája is igen széles. Ahány kávéház és étterem, mindegyik a maga képére formálva készíti és szolgálja fel ezt a kávékülönlegességet. Lényegében egy exkluzívabb tejes kávé, mely jelzőt a rétegelt színeknek köszönheti.
== Lépések ==
=== Egyszerű melange ===
Réteges vagy csíkos kávénak is nevezik a kinézete miatt.
# Melegítsük és habosítsuk fel a tejet!
# Egy átlátszó, nagy üvegpohár aljába öntsünk mézet!
# A mézre öntsük rá óvatosan a tejet!
# Míg pihen a tej, és elválik a lágyabb része a tetején képződött tejhabtól, főzzünk le egy adag espressot!
# A kis adag kávét óvatosan, lassan, a tejhab közepén keresztül öntsük bele a pohárba! Így a kávé a krémesebb tej felé rétegződik és a tejhab felül marad.
# Ízlés szerint díszíthetjük kakaóporral a tejhab tetejét.
=== Régi bécsi melange ===
Régebbi kiadású Magyar Konyha c. könyvek hasábjain volt fellelhető, manapság nem sokan fogyasztják az alkoholos összetevője miatt.
# Készítsünk egy csészényi, laza hosszú kávét!
# Egy nagyobb csészébe üssünk bele egy db tojás sárgáját!
# A tojássárgáját keverjük össze a tejszínnel és a cukorral!
# Adjuk hozzá a kávét!
# Adjuk hozzá a konyakot!
== Tippek ==
* Az egyszerű melange esetében a rétegek elválasztásához használhatunk kiskanalat is. Ebben az esetben a réteg fölé nagyon közel tartva a kiskanálba engedjük az italokat, hagyjuk túlcsorogni és közben folyamatosan emeljük feljebb és feljebb a kanalat.
* A cukor és méz mennyiségét egyik kávénál sem kell komolyan venni, ezt az összetevőt ízlés szerint adagolhatjuk.
== Amire szükséged lehet ==
* kávéfőző
* feketekávé
=== Egyszerű melange ===
* nagyobb, átlátszó üvegpohár
* 2 dl tej
* tejhabosító
* 2-3 teáskanál méz
* kiskanál
* csipetnyi kakaópor
=== Régi bécsi melange ===
* 1 db tojás sárgája
* 1 evőkanál tejszín
* 1 evőkanál cukor
* 1 evőkanál konyak
== Figyelmeztetések ==
* A réteges melange kávé elkészítésénél ügyeljünk az óvatosságra, lassú összeöntögetésre és adagolásra! Csak ezt betartva alakulnak ki a csíkok a kávéban.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>1CcTUZHdRzQ</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.nosalty.hu/recept/regi-becsi-melange Régi bécsi melange]
* [http://metropolita.hu/2009/04/07/gozolgo-inyenc-kave-melange-keszitsd-el/ Gőzölgő ínyenc kávé: Melange]
[[Kategória:Étel-ital]]
A melange francia eredetű kávé. Az idegen elnevezés keveréket jelent. Sok fajtája létezik, így az elkészítési módok skálája is igen széles. Ahány kávéház és étterem, mindegyik a maga képére formálva készíti és szolgálja fel ezt a kávékülönlegességet. Lényegében egy exkluzívabb tejes kávé, mely jelzőt a rétegelt színeknek köszönheti.
== Lépések ==
=== Egyszerű melange ===
Réteges vagy csíkos kávénak is nevezik a kinézete miatt.
# Melegítsük és habosítsuk fel a tejet!
# Egy átlátszó, nagy üvegpohár aljába öntsünk mézet!
# A mézre öntsük rá óvatosan a tejet!
# Míg pihen a tej, és elválik a lágyabb része a tetején képződött tejhabtól, főzzünk le egy adag espressot!
# A kis adag kávét óvatosan, lassan, a tejhab közepén keresztül öntsük bele a pohárba! Így a kávé a krémesebb tej felé rétegződik és a tejhab felül marad.
# Ízlés szerint díszíthetjük kakaóporral a tejhab tetejét.
=== Régi bécsi melange ===
Régebbi kiadású Magyar Konyha c. könyvek hasábjain volt fellelhető, manapság nem sokan fogyasztják az alkoholos összetevője miatt.
# Készítsünk egy csészényi, laza hosszú kávét!
# Egy nagyobb csészébe üssünk bele egy db tojás sárgáját!
# A tojássárgáját keverjük össze a tejszínnel és a cukorral!
# Adjuk hozzá a kávét!
# Adjuk hozzá a konyakot!
== Tippek ==
* Az egyszerű melange esetében a rétegek elválasztásához használhatunk kiskanalat is. Ebben az esetben a réteg fölé nagyon közel tartva a kiskanálba engedjük az italokat, hagyjuk túlcsorogni és közben folyamatosan emeljük feljebb és feljebb a kanalat.
* A cukor és méz mennyiségét egyik kávénál sem kell komolyan venni, ezt az összetevőt ízlés szerint adagolhatjuk.
== Amire szükséged lehet ==
* kávéfőző
* feketekávé
=== Egyszerű melange ===
* nagyobb, átlátszó üvegpohár
* 2 dl tej
* tejhabosító
* 2-3 teáskanál méz
* kiskanál
* csipetnyi kakaópor
=== Régi bécsi melange ===
* 1 db tojás sárgája
* 1 evőkanál tejszín
* 1 evőkanál cukor
* 1 evőkanál konyak
== Figyelmeztetések ==
* A réteges melange kávé elkészítésénél ügyeljünk az óvatosságra, lassú összeöntögetésre és adagolásra! Csak ezt betartva alakulnak ki a csíkok a kávéban.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>1CcTUZHdRzQ</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.nosalty.hu/recept/regi-becsi-melange Régi bécsi melange]
* [http://metropolita.hu/2009/04/07/gozolgo-inyenc-kave-melange-keszitsd-el/ Gőzölgő ínyenc kávé: Melange]
[[Kategória:Étel-ital]]