581
szerkesztés
Módosítások
Hogyan kell fűszerkeveréket készíteni?
== Hogyan kell {{PAGENAME}}fűszerkeveréket készíteni? ==
== Lépések ==
# Első lépésÉrdemes beszereznünk néhány alap fűszert, amelyek általában alapvető összetevői az egyes fűszerkeverékeknek. Eleinte ezeknek tapasztaljuk ki az erősségüket, hogy tudjuk, mennyi kell belőlük – vannak melyek intenzívebbek és erősebbek, így csínján kell velük bánni. Alap fűszerek közé tartozik: bors, bazsalikom, majoranna, kakukkfű, rozmaring, hagymák, mustár, ecetek.# '''Magyaros fűszerek:''' a hazai konyha magyaros ízei, magyaros ételei jellegzetesen gazdagok fűszerezésben, főként fűszernövényeket és zöldfűszereket használunk. Pörköltek, gulyások, sültek ízesítéséhez szokás gazdagon fűszerezni. Alapvető magyaros fűszerek: hagyma, fokhagyma, pirospaprika (édes, csípős), kapor, petrezselyem, kömény, borsikafű (a bors helyett is megfelelő). # '''Mediterrán és olasz fűszerek:''' az olasz és mediterrán konyhában főként pikáns-csípős ízklombiációkkal találkozhatunk. A sertés- és marhahúsok grillezéséhez, roston sütéséhez vagy pácolásához, a grillezett zöldségekhez egyaránt alkalmasak a fűszerezéseik. Az olasz konyha nagyon egészséges és széles választékot kínál mind a húsevőknek, mind a vegetáriánusoknak. Legjellemzőbb elemei a konyhának az olívaolaj, a paradicsom, a gomba, a tengeri herkentyűk, a halak, a rákok, és a tenger gyümölcseinek használata. Alapvető olasz fűszerek: tengeri só, chili, hagyma, fokhagyma, bors, oregano, bazsalikom, szegfűbors, római kömény, szurokfű, zsálya, babér, tárkony, kömény, koriander, kakukkfű, boróka, ánizs, szegfűszeg.# '''Az ázsiai és keleti fűszerek:''' a kínai és ázsiai konyhánál elengedhetetlen a közkedvelt fűszerkeverékek alkalmazása, mely tipikusan az édes-csípős íz hatást ötvözik és varázsolják el az ízlelőbimbóinkat. A Szecsuani fűszerkeverék az egyik tipikus keleti konyhában használt fűszer kombináció, amely a keleti ízesítésű sült húsok és tészták ízesítésére a legalkalmasabb. Alapvető ázsiai fűszerek: fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, édeskömény, bors, koriandermag, korianderlevél, szerecsendió, babérlevél, gyömbér (friss és por), chili, curry, kurkuma, Garam masala (fűszerkeverék).
=== Hagyományos ételek fűszerezése ===
# '''Grillezéshez:''' akár húst, akár zöldséget grillezünk, érdemes előtte 1-2 órára őket fűszeres páclébe áztatni, hogy teljesen átvegyék a fűszerek zamatát. Általánosan az alábbi fűszerekből szokás grill fűszerkeveréket készíteni: paprika (erős is lehet benne), őrölt koriander, zellermag, feketebors, szerecsendió, vöröshagyma, fokhagyma, majoránna, rozmaring, chili-por, kömény, gyömbér, mustármag, mustár. # '''Húsokhoz:''' bármilyen húsételhez érdemes többféle karakteres fűszert használni, amik hatására kiadják a hús finom ízét. Főként marhához, kacsához, és sertéshúshoz ajánlatosak a következő fűszerek: petrezselyem, snidling, borsikafű, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, rozmaring, zsálya és oregánó.#* '''Szárnyasokhoz:''' a szárnyas húsból készült sültek ízesítésére, pácolására, sült csirke készítéséhez az alábbi fűszerek alkalmasak: paprika, feketebors, hagyma, fokhagyma, majoranna, gyömbér, mustármag, rozmaring, borsikafű, zsálya.#* '''Halakhoz:''' fűszereket halaknál is használhatunk bátran, akár grillezett, akár sült vagy párolt halak ízesítéséhez. Sőt még a rántott hal bundáját is gazdagíthatjuk velük. A halakhoz illő fűszerek: tengeri só, petrezselyem, vöröshagyma, feketebors, fokhagyma, mustármag, curry, rozmaring, zeller, paradicsom, zöld- vagy pirospaprika, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete- és fehérbors, borsikafű.# '''Levesekhez, mártásokhoz:''' egy egyszerű levest vagy mártást erősen fel lehet dobni néhány jól és megfelelő mennyiségben használt fűszerrel. Hozzájuk a legjobban párosítható fűszerek: zeller, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, tárkony, majoránna, borsikafű, snidling. # '''Édes fűszerek:''' a sütemények és édes italokhoz szokás némely fűszereket felhasználni, hogy a süti domináns izét vele kihozva, s fokozva az egyéb finom ízeket elérjünk velük. #* '''Mézes süteményekhez:''' a karácsony elmaradhatatlan kelléke a mézeskalács, aminek egy meghatározott összetételű fűszerkeveréke van. De az alábbi fűszerek nem csak hozzá, hanem bármely piskótás, gyümölcsös süteményhez felhasználhatjuk: fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, bors, csillagánizs, kardamom, kandírozott narancs- és citromhéj.#* '''Forralt borhoz:''' fahéj, szegfűszeg, narancs és citromhéj, valamint csekély szerecsendióval, gyömbérrel és korianderrel tovább bolondíthatjuk. == Tippek =A köretek fűszerei === # '''Sült burgonya fűszerkeverék:''' a sült burgonya sok nemzet konyhájának (főleg a sváb, az angol és a magyar) alapvető körete, így a húsok mellé, vagy akár önálló ételként, tojással, sajtokkal, önmagában is ízletes lehet egy jól eltalált fűszerezéssel. A sült burgonyához passzoló fűszerek: tengeri só, paprika, koriander, fehérbors, szerecsendió.# '''Rizs fűszerkeverék:''' szintén egy közkedvelt köret a rizs, melyet nem minden nemzetnél szokás fűszerezni són és borson kívül. Viszont vannak olyan, főként indiai és arab konyhák, ahol elég fűszeresen eszik még a köreteket is. A sok egzotikus zöldség és fűszer egy igazán különleges ízt biztosít a speciálisabb rizseknek: zöldségkeverék, tengeri só, hagyma, paprika, kurkuma, curry.# '''Grillzöldség fűszerkeverék:''' akár vegetáriánusok vagyunk, vagy egy egészségesebb köretet szeretnénk elkészíteni, a fűszerek segítségével nagyon finom ízeket érhetünk el. Egyre vigyázzunk, csak keveset használjunk belőlük, mert elég intenzív lehet az ízük és akkor elnyomják a zöldség ízét teljesen. Használható fűszerek: tengeri só, barna cukor, hagyma, rozmaring, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, fokhagyma, tárkony.# '''Fasírt fűszerkeverék:''' a fasírozott is igazán közkedvelt a magyar konyhában, így kimaradhatatlan része, hogy kellően és megfelelően legyen fűszerezve. Az alábbi fűszerekkel érdemes kombinációt készíteni: tengeri só, zöldségkeverék, hagyma, fokhagyma, kakukkfű, majoranna, petrezselyem, paprika, fehérbors, chili, kömény.# '''Saláta fűszerkeverék:''' Egyszerű és könnyű vacsorák elengedhetetlen eleme egy finom saláta. A salátákhoz is használjunk bátran fűszerkeveréket, amely csupa izgalmas és illatos zöldfűszerekkel nagyban feldobhatják a sima zöldség ízt. Salátákhoz ajánlott fűszerek: petrezselyem, paprika, kaporlevél, snidling, hagyma, fokhagyma, citrom, ecetek, saláta olajok.
== Amire szükséged lehet Tippek ==
== Amire szükséged lehet ==
* Magyaros fűszerkeverék:
** 2 evőkanál fokhagymapor
** 1,5 evőkanál köménymag
** 2 teáskanál szárított kakukkfű
** 2 teáskanál szárított petrezselyem
** 2 evőkanál paprikapor
* Kínai ötfűszer keverék:
** 2 evőkanál őrölt gyömbér
** 1 evőkanál fahéjpor
** 1,5 teáskanál őrölt szegfűbors
** 1,5 teáskanál zúzott ánizs mag
** 3/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
* Olasz fűszerkeverék:
** 2 evőkanál szárított bazsalikom
** 2 evőkanál szárított majoránna
** 1 evőkanál fokhagymapor
** 1 evőkanál oregano
** 1 evőkanál kakukkfű
** 1 evőkanál rozmaring
** 1 evőkanál pirospaprika por
* Csirke fűszerkeverék:
** 1 evőkanál só
** 5 teáskanál szárított kakukkfű
** 4 teáskanál száraz mustár
** 4 teáskanál paprikapor
** 1 teáskanál szárított zeller
** 1 evőkanál fekete bors
** 1 evőkanál fokhagymapor
** 1 teáskanál szárított csombor
** 1 teáskanál őrölt gyömbér
** 0,5 teáskanál szárított bazsalikom
** 0,5 teáskanál szárított oregano
* Sertés fűszerkeverék:
** 4 evőkanál só
** 2 evőkanál hagymapor
** 1,5 evőkanál fokhagymapor
** 1 evőkanál cayenne bors
** 1 evőkanál fehér bors
** 1 evőkanál fekete bors
** 1 teáskanál őrölt babérlevél
** 2 teáskanál mustárpor
** 1 teáskanál paprika
** 1 teáskanál turbolya
** 1 teáskanál zellerzöld
** 0,5 teáskanál kakukkfű
** 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
** 0,5 teáskanál zsálya
** 0,5 teáskanál koriander
* Marhahús fűszerkeverék:
** 3 evőkanál só
** 3 evőkanál paprikapor
** 2 evőkanál őrölt fekete bors
** 1 evőkanál fokhagymapor
** 1 evőkanál hagyma por
** 1 evőkanál szárított kakukkfű
* Hal fűszerkeverék:
** 2 evőkanál szárított petrezselyem
** 1 evőkanál szárított reszelt citromhéj
** 1 evőkanál zellermag
** 1 evőkanál csombord
** 1 evőkanál kakukkfű
** 1 evőkanál majoránna
** 1 evőkanál szárított metélőhagyma
** 1 babérlevél, őrölve
== Figyelmeztetések ==
== Kapcsolódó videók ==
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
[[Kategória:Étel-ital]]