581
szerkesztés
Módosítások
Hogyan kell kókuszos tápióka pudingot készíteni?
== Hogyan kell kókuszos tápióka pudingot készíteni? ==
Ha már unjuk a tejberizst, viszont az édes ízek rabjai vagyunk és a desszert kihagyhatatlan egy ebéd lezárásakor, vagy akár tízóraira, akkor érdemes kipróbálni Thaiföld egyik nemzeti édességet: a kókuszos tápióka pudingot. A tápióka egy igazán egzotikus növény, melyből keményítőt, pelyhet, gyöngyöt, granulátumot és édesítőt is készítenek. Sok hasznos élettani hatása van, főleg fehérjét, keményítőt, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A desszert előnye, hogy mind a tejérzékenyek, mind a liszt- és gluténérzékenyek, s mind a vegetáriánusok is fogyaszthatják, mivel tej, liszt és tojásmentes. Egy igazán karakteres ízű édesség, melynek az elkészítése pofonegyszerű, és sok alapanyag sem kell hozzá. Lássuk, hogyan kell kókuszos tápióka pudingot készíteni!
== Lépések ==
# Áztassuk be a tápiókagyöngyöket: a 20 dkg tápiókát öntsük fel hideg vízzel, hogy bőségesen ellepje és kb. 10-15 percig hagyjuk ázni benne. Így gyorsabban puhul meg és könnyebben fő készre.
# Vágjuk fel a citromfüvet: a 3 db thai, vagy ázsiai citromfüveket vágjuk kb. 5 cm-es darabokra, és egy húsklopfolóval picit ütögessük át őket.
# Forraljuk fel az 5 dl kókusztejet a felvágott citromfű darabokkal, majd szűrjük le és hűtsük ki.
# Közben szűrjük le a beáztatott tápiókagyöngyöket, egy lábosba öntsünk fél liter vizet és tegyük bele a gyöngyöket, egy csipet sót, majd kb. 10-15 perc alatt, gyakori kevergetés mellett készre főzzük. Akkor jó, ha a gyöngyök fehér színüket elvesztik, és átlátszóak nem lesznek.
#* Még melegen tegyünk bele 10 dkg pálmacukrot, hogy beleolvadjon – ez adja majd az édesen karakteres ízét.
#* Adjunk hozzá 10 dkg kókuszreszeléket is, míg meleg.
# A tápiókához öntsük hozzá egy szűrő alatt a kihűtött kókusztejet, úgy hogy a citromfű darabok ne menjenek bele. Majd lassú tűzön melegítsük össze, épp csak addig, míg a pálmacukor fel nem olvad.
# A végén reszeljünk bele egy lime héját és tegyük be a hűtőbe. Hidegen tálaljuk, akár magában, akár gyümölcsökkel, mint a tejberizst.
== Tippek ==
* A tápiókagyöngyöt bioboltokban és ázsiai élelmiszereket árusító boltokban érdemes keresni.
* A kész pudingot tálalhatjuk gyümölcsökkel, gyümölcsdzsemekkel, mint a tejberizsnél.
* Készíthetünk sok gyümölcsből készült puding változatokat: eperrel, mangóval, barackkal, bogyós gyümölcsökkel, málnával, áfonyával, stb. - ízlés szerint.
* A pálmacukrot is bioboltokban keressük. Helyette használhatunk növényi szirupokat: tápióka szirup, agavé szirup, juharszirup, de akár különleges mézzel is kiválthatjuk (pl. gesztenyeméz).
* Kókusztejet már bármelyik nagyobb hipermarketben vásárolhatunk.
== Amire szükséged lehet ==
* 20 dkg apró tápiókagyöngy
* 3 db thai citromfű
* 1 csipet só
* 10 dkg kókuszreszelék
* 10 dkg pálmacukor
* 5 dl kókusztej
* 1 db zöldcitrom
* Víz
== Figyelmeztetések ==
* A lime héját alaposan dörzsöljük és mossuk át reszelés előtt, jó meleg víz alatt.
* Ne felejtsük el leszűrni a kókusztejet, nehogy citromfő darabok maradjanak a pudingban.
* Vigyázzunk az ujjunkra, amikor a citromfüvet klopfoljuk.
== Kapcsolódó videók ==
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.stahl.hu/hu/recept/desszert/Kokuszos_tapioka_puding A tápióka puding elkészítése, videó.]
[[Kategória:Étel-ital]]
Ha már unjuk a tejberizst, viszont az édes ízek rabjai vagyunk és a desszert kihagyhatatlan egy ebéd lezárásakor, vagy akár tízóraira, akkor érdemes kipróbálni Thaiföld egyik nemzeti édességet: a kókuszos tápióka pudingot. A tápióka egy igazán egzotikus növény, melyből keményítőt, pelyhet, gyöngyöt, granulátumot és édesítőt is készítenek. Sok hasznos élettani hatása van, főleg fehérjét, keményítőt, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A desszert előnye, hogy mind a tejérzékenyek, mind a liszt- és gluténérzékenyek, s mind a vegetáriánusok is fogyaszthatják, mivel tej, liszt és tojásmentes. Egy igazán karakteres ízű édesség, melynek az elkészítése pofonegyszerű, és sok alapanyag sem kell hozzá. Lássuk, hogyan kell kókuszos tápióka pudingot készíteni!
== Lépések ==
# Áztassuk be a tápiókagyöngyöket: a 20 dkg tápiókát öntsük fel hideg vízzel, hogy bőségesen ellepje és kb. 10-15 percig hagyjuk ázni benne. Így gyorsabban puhul meg és könnyebben fő készre.
# Vágjuk fel a citromfüvet: a 3 db thai, vagy ázsiai citromfüveket vágjuk kb. 5 cm-es darabokra, és egy húsklopfolóval picit ütögessük át őket.
# Forraljuk fel az 5 dl kókusztejet a felvágott citromfű darabokkal, majd szűrjük le és hűtsük ki.
# Közben szűrjük le a beáztatott tápiókagyöngyöket, egy lábosba öntsünk fél liter vizet és tegyük bele a gyöngyöket, egy csipet sót, majd kb. 10-15 perc alatt, gyakori kevergetés mellett készre főzzük. Akkor jó, ha a gyöngyök fehér színüket elvesztik, és átlátszóak nem lesznek.
#* Még melegen tegyünk bele 10 dkg pálmacukrot, hogy beleolvadjon – ez adja majd az édesen karakteres ízét.
#* Adjunk hozzá 10 dkg kókuszreszeléket is, míg meleg.
# A tápiókához öntsük hozzá egy szűrő alatt a kihűtött kókusztejet, úgy hogy a citromfű darabok ne menjenek bele. Majd lassú tűzön melegítsük össze, épp csak addig, míg a pálmacukor fel nem olvad.
# A végén reszeljünk bele egy lime héját és tegyük be a hűtőbe. Hidegen tálaljuk, akár magában, akár gyümölcsökkel, mint a tejberizst.
== Tippek ==
* A tápiókagyöngyöt bioboltokban és ázsiai élelmiszereket árusító boltokban érdemes keresni.
* A kész pudingot tálalhatjuk gyümölcsökkel, gyümölcsdzsemekkel, mint a tejberizsnél.
* Készíthetünk sok gyümölcsből készült puding változatokat: eperrel, mangóval, barackkal, bogyós gyümölcsökkel, málnával, áfonyával, stb. - ízlés szerint.
* A pálmacukrot is bioboltokban keressük. Helyette használhatunk növényi szirupokat: tápióka szirup, agavé szirup, juharszirup, de akár különleges mézzel is kiválthatjuk (pl. gesztenyeméz).
* Kókusztejet már bármelyik nagyobb hipermarketben vásárolhatunk.
== Amire szükséged lehet ==
* 20 dkg apró tápiókagyöngy
* 3 db thai citromfű
* 1 csipet só
* 10 dkg kókuszreszelék
* 10 dkg pálmacukor
* 5 dl kókusztej
* 1 db zöldcitrom
* Víz
== Figyelmeztetések ==
* A lime héját alaposan dörzsöljük és mossuk át reszelés előtt, jó meleg víz alatt.
* Ne felejtsük el leszűrni a kókusztejet, nehogy citromfő darabok maradjanak a pudingban.
* Vigyázzunk az ujjunkra, amikor a citromfüvet klopfoljuk.
== Kapcsolódó videók ==
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.stahl.hu/hu/recept/desszert/Kokuszos_tapioka_puding A tápióka puding elkészítése, videó.]
[[Kategória:Étel-ital]]