593
szerkesztés
Módosítások
→Lépések
#* a csicseriborsót beszerezhetjük már beáztatott konzerves dobozban, avagy még kemény natúr csomagolásban
# Amennyiben nem tudunk szezámkrémet vásárolni sehol sem, készítsük el mi magunk otthon. A hozzávalók: 2-3 csomag '''szezámmag''', 2-3 teáskanál '''pirospaprika''', '''olívaolaj''' és némi '''só'''.
# '''A tahini elkészítése:''' serpenyőben pirítsuk meg a szezámmagokat, kb. 2-3 perc elég lesz neki, ne égessük oda. Öntsük bele egy kávédarálóba és daráljuk le. Akkor jó, akkor jó ha szinte por állágú lesz. Egy kistányérba öntsük ki, és tegyük bele a pirospaprikát, és majd ízlés szerint sózzuk meg. Folyamatos lassú adagolással adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy felszívja a szezám, és így kevergessük addig kevergessük, míg krémes állagú nem lesz.# '''A csicseriborsó főzése''': a hipermarketekben kaphatunk már beáztatott , főzésre kész csicseriborsót, viszont ha a natúr formájához jutunk csak, akkor azt szükséges lesz előáztatnunk. A kemény , nyers csicseriborsót hideg vízben kb . 10-12 órát áztassuk, majd szűrjük le (a konzerves változatot is), és öntsünk rá bőségesen vizet, sózzuk, s majd alacsony lángon 60-90 percet főzzük - a főzővizet tegyük félre, ne öntsük ki.# '''A humusz elkészítése''': tegyük a már megfőtt csicseriborsót egy mélyebb tálkába. Szeleteljük fel a fokhagymákat kis apró darabokra, majd turmixoljuk össze a csicseriborsót a fokhagymaszeletekkel. Folytonos adagolással öntsük hozzá az olívaolajataddig, addig míg krémes nem lesz. Adjunk hozzá 2-3 evőkanál főzőlevet, a szezámkrémet és a citrom levét, s turmixoljuk tovább. Addig turmixoljuk, míg el nem érünk egy igazán krémes, kenhető masszát. A végén sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk ízlés szerint. Ha túl sűrűnek érezzük, még a főzőléből adhatunk hozzá apránként. Létezik egyéb változat is: a szezámkrémet helyettesítik '''joghurttal''', vagy az olívaolajat '''vajjal''', illetve '''zöld fűszereket''' szoktak még bele rakni. Aki szereti a kicsit erősebb, csípősebb ízeket, kipróbálhatja '''csilivel''' is, illetve kevés pirospaprikával szórjuk meg a tetejét.
== Tippek ==