Módosítások
→Lépések
== Hogyan kell humuszt készíteni? ==
[[Fájl:Jjj.jpg|right|250px]]A magyar gasztronómia a köretek tekintetében igen csak szegényes választékú, így a krumpli, rizs és tészta triumvirátusban ez ki is merül kis hazánkban.A keleti, arab és indiai kultúrákban sokféle gabonával találkozhatunk, amiket szintén köretként használnak fel. Szerencsére kezdjük újra megismerni ezen köretek egészségünkre gyakorolt pozitív hatását és beilleszteni minél gyakrabban illesztjük be az étkezéseinkbe. Ha azt halljuk, hogy '''humusz''', falafel, talán már ismerősen cseng számunkra az alapanyaga is: vagyis , a '''csicseriborsó'''. Igen hasznos és tápláló hüvelyes babféle, amely többek között gazdag '''B1, B6''' és '''E vitaminokban''', valamint '''vasat''', '''magnéziumot, cinket''' és '''folsavat''' is tartalmaz. Ezen felül megfelelő arányú fehérje-, szánhidrát - és rost forrásrostforrás, ami segíti az emésztést, illetve a triptofántartalma triptofán tartalma miatt ajánlják depresszióban, vagy kimerültségbenszenvedőknek. Ráadásul glutén- és laktózmentes, így liszt formájában még helyettesíthető is a búzaliszt is vele. Számos felhasználási formája van a csicseriborsónak: krém (humusz), fasírt (falafel), sima köret, avagy vagy főzelék formában - hazánkban főként humuszként és falafelként találkozhatunk vele. Kicsit változatosabbá és színesebbé tehetjük a szokványos vajas szendvics készítését, ha humuszkrémet kenünk rá humusz krémet kenünk és azzal gazdagítjuk. A boltban lehet már kész formában is kapni, de sajnos az ára is elég borsósborsos, nem beszélve a tartósítószerekről, amit amiket beletesznek. Viszont az otthonunkban, pár alapanyagból egyszerűen elkészíthetjük a humuszt .
== Lépések ==
== Tippek ==
* A csicseriborsót beszerezhetjük már beáztatott konzerves dobozban, avagy még kemény natúr csomagolásban.* Amennyiben nem tudunk szezámkrémet vásárolni sehol sem, készítsük el mi magunk otthon. * Érdemes főzés közben ellenőrizni a csicseriborsót, hogy mennyire puha.* Ha szódabikarbónát teszünk az áztató vízbe, előbb fog megfőni .
== Amire szükséged lehet ==
* 2-3 csomag szezámmag* Olívaolaj * Csicseriborsó300 g csicseriborsó* Fokhagyma2-3 gerezd fokhagyma* Citrom1-2 citrom vagy lime* Olívaolaj2 evőkanál olívaolaj* Szezámkrém 3 evőkanál szezámkrém (tahini)* Só, bors, pirospaprika
* Botmixer
* Kávédaráló
== Figyelmeztetések ==
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.femina.hu/recept/keszits_hummuszt_hazilag Humusz készítése.]* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/csicseriborsobol_krem_a_humusz/20140126174713#TOS_center A csicseriborsóról.]* [http://www.mindmegette.hu/tahini.recept Tahini recept.]* [http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/csicseriborso-fozese A csicseriborsó főzése.]
[[Kategória:Étel-ital]]