Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Tojást főzni

5 bájt hozzáadva, 2011. január 26., 13:48
nincs szerkesztési összefoglaló
A tojás az egyik legősibb és legjótékonyabb tápanyagforrása az embernek. A tojás tápértéke nagyon magas: kitűnő fehérjeforrás, tartalmaz D-vitamint, megvannak benne a B-vitamin-komplex legfontosabb összetevői, továbbá magas a szelén- és az agy számára fontos kolintartalma. Fellelhetők benne a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak és antioxidánsok is, ezért nélkülözhetetlen a látás, a memória és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A másik előnye, hogy rengeteg formában fogyasztható, melynek nagy része könnyen elkészíthető. Ebben a cikkben a kemény és a lágy tojás főzésének lépéseit tekintjük át.
 
== Lépések ==
# Miután elzártuk, mindenképpen vegyük le a tűzről az edényt, és óvatosan kezdjük el kanállal kihalászni a tojásokat, majd azonnal helyezzük őket 5 másodpercre hideg víz alá! Ha 2-3 darabról van szó, akkor az egyik leöblítése idejére a másikakat bent hagyhatjuk még pár másodpercre a meleg vízben, de ha előre látjuk, hogy az öblítés viszonylag sok időt fog igénybe venni, akkor egyszerre szedjük ki a tojásokat, és csak utána, egyenként tegyük őket hideg víz alá!
# Ezt követően a tojás méretétől függően lehetőleg keskenyebb felükkel felfelé helyezzük őket lágytojás-tartóba, majd óvatos kocogtatással kezdjük meg a tetejüket, és a tojás egyharmadáig bontsuk le a héjukat, hogy kikanalazhassuk belőlük az értékes tápanyagokat!
 
== Tippek ==
* A húsvéti kövesztett sonka mellé szánt tojásokat érdemes a sonka kövesztéséhez használt vízben megfőzni, majd a főzési idő lejárta után, de még a leszűrés előtt megkocogtatni a külsejüket (épp hogy megrepedjen), és kb. 5 percig állni hagyni a főzéshez használt lében, mert így átveszik a füstölt ízt, ami kitűnő alap egy fenséges húsvéti lakomához.
* A lágy tojás és a meleg vajas pirítós kitűnő párosítás lehet, egy bögre meleg tea kíséretében a hideg téli reggelekre ajánljuk.
 
== Figyelmeztetés ==
* A tojás elkészítése mindig odafigyelést igényel, mert akár 30 másodpercen is sok múlhat, ezért ha nincs kedvünk a tűzhely mellett álldogálni, akkor inkább készítsünk valami mást!
 
== Amire szükséged lehet ==
* Ecet.
* Tojás.
 
== Felhasznált források, kapcsolódó webcímek ==
935
szerkesztés