1 859
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell szódabikarbónából karácsonyi díszt készíteni? == A szódabikarbóna rendkívül sokoldalú felhasználásának köszönhetően nagy népszerűségn…”
== Hogyan kell szódabikarbónából karácsonyi díszt készíteni? ==
A szódabikarbóna rendkívül sokoldalú felhasználásának köszönhetően nagy népszerűségnek örvend a háztartásokban. Amellett, hogy például takaríthatunk, tisztíthatunk, fehéríthetünk vagy éppen szagtalaníthatunk vele, hófehér, csillogó karácsonyi díszeket is készíthetünk belőle. Ebből az olcsó és természetes alapanyagból alkotott díszeket felaggathatjuk a karácsonyfára vagy fenyőágakra, karácsonyi füzérsort fűzhetünk belőlük, ajándékcsomagokat dekorálhatunk velük, de egy sötét színű tálra téve is szépen mutatnak az ünnepi asztalon.
== Lépések ==
#'''Főzzünk masszát!''' Tegyük egy főzőedénybe a szódabikarbónát és a keményítőt, öntsük hozzá a vizet, majd kezdjük el közepes lángon főzni a masszát és közben kevergessük. A masszának először tejszerű állaga lesz, majd buborékozni kezd és felforr. Innentől kezdve még intenzívebben keverjük, mert gyorsan besűrűsödik. Ha túl csomós lenne a pép, akkor keverőgéppel keverjük át! A masszát folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg kemény krumplipüré állagú nem lesz.
#'''Ne hagyjuk kiszáradni a masszát!''' Tegyük egy tányérra a besűrűsödött masszát, és gyorsan takarjuk le egy nedves ruhával. A masszát beletehetjük egy jól zárható dobozba vagy egy zacskóba is, de akár alufóliába is betekerhetjük. A lényeg, hogy ne száradjon ki! Azonban mielőtt felhasználnánk, legalább egy éjszakát várjunk vele, hogy teljesen kihűljön!
#'''Nyújtsuk ki a masszát!''' Szórjuk meg keményítővel a gyúródeszkát, és ahogy egy tésztát nyújtanánk ki a sodrófával, úgy nyújtsuk ki rajta a szódabikarbónás masszát is. A kb. 1-1,5 cm-re kinyújtott masszából ezután különböző mézeskalács-kiszúrókkal szaggassunk ki karácsonyi figurákat, vagy kivághatunk a masszán általunk rajzolt formákat is.
#*A sima felületű formák mellett mintás figurákat is készíthetünk. Ehhez a kinyújtott masszába nyomkodjunk például csipkét, fenyőágat, vagy kisebb sütemény-kiszúrókat, görgessünk végig rajta egy mintázott tárgyat, illetve egy hurkapálcika végével vagy egy hajkefével szúrkodjuk meg.
#*Egy kötőtűvel vagy egy hurkapálcikával szúrjuk át a kiszaggatott formákat, hogy szalagot átfűzve rajtuk felakaszthatóak legyenek.
#Szárítsuk ki a formákat! Óvatosan emeljük fel a gyúródeszkáról a figurákat és tegyük őket egy tálcára. Száraz, meleg helyen hagyjuk őket jól kiszáradni. A formák kb. egy éjszaka alatt száradnak ki, de akkor tekinthető tökéletesnek a száradásuk, ha csillogni is kezdenek (a szódabikarbóna miatt). Ha gyorsabb száradást szeretnénk elérni, akkor sütőben 80 fokon, kb. 40-50 percig süssük őket.
== Tippek ==
*Háztartási boltokban nagyobb kiszerelésben (0,5 kg, 1 kg) is vásárolhatunk szódabikarbónát.
*Ezeknek a szódabikarbónából készült karácsonyi díszeknek a hófehérségük adja meg az egyediségüket, de egy kicsit fel is dobhatjuk őket. Főzés közben például tehetünk a masszába csillámport (pl. arany, ezüst, piros), hogy még csillogóbbak/por vagy gél állagú ételfestéket, hogy színesek/illóolajat vagy fűszereket (pl. fahéjdarabok, őrölt szegfűszeg), hogy illatozóak legyenek a megszáradt díszek.
*Nyugodtan szórjunk több kukoricakeményítőt a masszába, ha úgy látjuk főzés közben, hogy túl ragacsos és hosszú idő után sem akar besűrűsödni.
*Ha a felhasználás előtt mégis megszáradna a massza külső rétege, akkor vágjuk le és csak a puha masszával dolgozzunk.
*A kiszaggatott figurákba óvatosan nyomkodhatunk gyöngyöket (ebben az esetben a levegőn szárítsuk meg a díszt!) vagy például csillagánizssal csillag alakú lenyomatot is készíthetünk egy kör alakú díszen.
*A megszáradt és kemény díszeket kifesthetjük akrillfestékkel vagy körömlakkal, filctollal megrajzolhatjuk a kontúrvonalakat (ez a kicsiknek is remek elfoglaltság lehet).
*Ha nem használjunk fel egyszerre az egész masszát, akkor beletehetjük egy zacskóba vagy egy dobozba, és a hűtőszekrényben tárolva még sokáig eláll. Egy kicsit megkeményedik, de újbóli felhasználásakor a kezünk melegétől ismét megpuhul.
== Amire szükséged lehet ==
*1 bögre szódabikarbóna
*fél bögre kukoricakeményítő
*¾ bögre víz
*Egységekben is számolhatunk: 2 egység szódabikarbóna (2 bögre ~ 4 dl), 1 egység kukoricakeményítő (1 bögre ~ 2 dl) és 1+¼ egység víz (1+¼ bögre ~ 2,5 dl). Tehát a fent megadott mennyiségnél több vagy kevesebb alapanyaggal is dolgozhatunk egy-egy adag massza kikeverésénél, a lényeg az, hogy az egységek arányát megtartsuk!
== Figyelmeztetések ==
*A keményítő legyen minél fehérebb!
*Búzakeményítő használata nem ajánlott!
*Rögtön takarjuk le a megfőtt masszát és várjuk meg, amíg teljesen kihűl!
*Ha sütőben szárítanánk ki, akkor számoljunk azzal, hogy a pontos hőfok és időtartam sütőnként eltérő lehet!
*Ne tegyük forró cserépkályha tetejére, mert túl gyorsan száradna, és könnyen szétrepedne!
*A kiszáradt díszek törékenyek és nem is vízállóak!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://sporolok.blog.hu/2013/12/11/hofeher_karacsonyfadisz_szodabikarbonabol/ Hófehér karácsonyfadísz szódabikarbónából]
*[http://www.urbanblisslife.com/2013/11/25/diy-bliss-baking-soda-christmas-ornaments/ DIY – Szódabikarbónából készült karácsonyi díszek (angol)]
*[http://ourlittlegreendot.com/homemade-christmas-decorations-baking-soda-clay-ornaments/ Homemade – Karácsonyi díszek szódabikarbónából (angol)]
[[Kategória:Otthon-kert]]
A szódabikarbóna rendkívül sokoldalú felhasználásának köszönhetően nagy népszerűségnek örvend a háztartásokban. Amellett, hogy például takaríthatunk, tisztíthatunk, fehéríthetünk vagy éppen szagtalaníthatunk vele, hófehér, csillogó karácsonyi díszeket is készíthetünk belőle. Ebből az olcsó és természetes alapanyagból alkotott díszeket felaggathatjuk a karácsonyfára vagy fenyőágakra, karácsonyi füzérsort fűzhetünk belőlük, ajándékcsomagokat dekorálhatunk velük, de egy sötét színű tálra téve is szépen mutatnak az ünnepi asztalon.
== Lépések ==
#'''Főzzünk masszát!''' Tegyük egy főzőedénybe a szódabikarbónát és a keményítőt, öntsük hozzá a vizet, majd kezdjük el közepes lángon főzni a masszát és közben kevergessük. A masszának először tejszerű állaga lesz, majd buborékozni kezd és felforr. Innentől kezdve még intenzívebben keverjük, mert gyorsan besűrűsödik. Ha túl csomós lenne a pép, akkor keverőgéppel keverjük át! A masszát folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg kemény krumplipüré állagú nem lesz.
#'''Ne hagyjuk kiszáradni a masszát!''' Tegyük egy tányérra a besűrűsödött masszát, és gyorsan takarjuk le egy nedves ruhával. A masszát beletehetjük egy jól zárható dobozba vagy egy zacskóba is, de akár alufóliába is betekerhetjük. A lényeg, hogy ne száradjon ki! Azonban mielőtt felhasználnánk, legalább egy éjszakát várjunk vele, hogy teljesen kihűljön!
#'''Nyújtsuk ki a masszát!''' Szórjuk meg keményítővel a gyúródeszkát, és ahogy egy tésztát nyújtanánk ki a sodrófával, úgy nyújtsuk ki rajta a szódabikarbónás masszát is. A kb. 1-1,5 cm-re kinyújtott masszából ezután különböző mézeskalács-kiszúrókkal szaggassunk ki karácsonyi figurákat, vagy kivághatunk a masszán általunk rajzolt formákat is.
#*A sima felületű formák mellett mintás figurákat is készíthetünk. Ehhez a kinyújtott masszába nyomkodjunk például csipkét, fenyőágat, vagy kisebb sütemény-kiszúrókat, görgessünk végig rajta egy mintázott tárgyat, illetve egy hurkapálcika végével vagy egy hajkefével szúrkodjuk meg.
#*Egy kötőtűvel vagy egy hurkapálcikával szúrjuk át a kiszaggatott formákat, hogy szalagot átfűzve rajtuk felakaszthatóak legyenek.
#Szárítsuk ki a formákat! Óvatosan emeljük fel a gyúródeszkáról a figurákat és tegyük őket egy tálcára. Száraz, meleg helyen hagyjuk őket jól kiszáradni. A formák kb. egy éjszaka alatt száradnak ki, de akkor tekinthető tökéletesnek a száradásuk, ha csillogni is kezdenek (a szódabikarbóna miatt). Ha gyorsabb száradást szeretnénk elérni, akkor sütőben 80 fokon, kb. 40-50 percig süssük őket.
== Tippek ==
*Háztartási boltokban nagyobb kiszerelésben (0,5 kg, 1 kg) is vásárolhatunk szódabikarbónát.
*Ezeknek a szódabikarbónából készült karácsonyi díszeknek a hófehérségük adja meg az egyediségüket, de egy kicsit fel is dobhatjuk őket. Főzés közben például tehetünk a masszába csillámport (pl. arany, ezüst, piros), hogy még csillogóbbak/por vagy gél állagú ételfestéket, hogy színesek/illóolajat vagy fűszereket (pl. fahéjdarabok, őrölt szegfűszeg), hogy illatozóak legyenek a megszáradt díszek.
*Nyugodtan szórjunk több kukoricakeményítőt a masszába, ha úgy látjuk főzés közben, hogy túl ragacsos és hosszú idő után sem akar besűrűsödni.
*Ha a felhasználás előtt mégis megszáradna a massza külső rétege, akkor vágjuk le és csak a puha masszával dolgozzunk.
*A kiszaggatott figurákba óvatosan nyomkodhatunk gyöngyöket (ebben az esetben a levegőn szárítsuk meg a díszt!) vagy például csillagánizssal csillag alakú lenyomatot is készíthetünk egy kör alakú díszen.
*A megszáradt és kemény díszeket kifesthetjük akrillfestékkel vagy körömlakkal, filctollal megrajzolhatjuk a kontúrvonalakat (ez a kicsiknek is remek elfoglaltság lehet).
*Ha nem használjunk fel egyszerre az egész masszát, akkor beletehetjük egy zacskóba vagy egy dobozba, és a hűtőszekrényben tárolva még sokáig eláll. Egy kicsit megkeményedik, de újbóli felhasználásakor a kezünk melegétől ismét megpuhul.
== Amire szükséged lehet ==
*1 bögre szódabikarbóna
*fél bögre kukoricakeményítő
*¾ bögre víz
*Egységekben is számolhatunk: 2 egység szódabikarbóna (2 bögre ~ 4 dl), 1 egység kukoricakeményítő (1 bögre ~ 2 dl) és 1+¼ egység víz (1+¼ bögre ~ 2,5 dl). Tehát a fent megadott mennyiségnél több vagy kevesebb alapanyaggal is dolgozhatunk egy-egy adag massza kikeverésénél, a lényeg az, hogy az egységek arányát megtartsuk!
== Figyelmeztetések ==
*A keményítő legyen minél fehérebb!
*Búzakeményítő használata nem ajánlott!
*Rögtön takarjuk le a megfőtt masszát és várjuk meg, amíg teljesen kihűl!
*Ha sütőben szárítanánk ki, akkor számoljunk azzal, hogy a pontos hőfok és időtartam sütőnként eltérő lehet!
*Ne tegyük forró cserépkályha tetejére, mert túl gyorsan száradna, és könnyen szétrepedne!
*A kiszáradt díszek törékenyek és nem is vízállóak!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://sporolok.blog.hu/2013/12/11/hofeher_karacsonyfadisz_szodabikarbonabol/ Hófehér karácsonyfadísz szódabikarbónából]
*[http://www.urbanblisslife.com/2013/11/25/diy-bliss-baking-soda-christmas-ornaments/ DIY – Szódabikarbónából készült karácsonyi díszek (angol)]
*[http://ourlittlegreendot.com/homemade-christmas-decorations-baking-soda-clay-ornaments/ Homemade – Karácsonyi díszek szódabikarbónából (angol)]
[[Kategória:Otthon-kert]]