1 859
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell fűszeres kávét készíteni? == A jól megszokott kávék (espresso, hosszú kávé tejjel, cappuccino, cafe latte) helyett a fűszerrel, mézzel és kes…”
== Hogyan kell fűszeres kávét készíteni? ==
A jól megszokott kávék (espresso, hosszú kávé tejjel, cappuccino, cafe latte) helyett a fűszerrel, mézzel és keserű csokoládéval megbolondított fekete melengető és frissítő téli finomság lehet. A karácsonyi délutánokon pedig vendégeinket is megkínálhatjuk ezzel a pikáns kávéval.
== Lépések ==
#Forraljuk fel a tejet a vaníliarúddal és az őrölt szegfűborssal! Miután felforrt, vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk kihűlni, majd öntsük hozzá a lefőzött kávét és keverjük bele a mézet!
#Reszeljük le egy sajtreszelő segítségével a keserű csokoládét!
#Verjünk kemény habot a tejszínből és a cukorból!
#Töltsük kávéscsészékbe vagy bögrékbe a mézes-tejes kávét!
#Egy nyomózsák vagy egy kanál segítségével tegyünk tejszínhabot a kávé tetejére, a habra pedig szórjunk csokiforgácsokat!
== Tippek ==
*Szakboltokban vásárolhatunk keserű csokoládét (pl. kisebb-nagyobb tömbökben), de egy jobb fajta táblás étcsokoládéval is helyettesíthetjük.
*Házi készítésű tejszínhab helyett boltban kapható tejszínhabbal (spray) is megkoronázhatjuk a kávét.
*A csokireszelék helyett vagy mellett csokoládélikőrrel is díszíthetjük a hab tetejét.
*A csokireszelék helyett kakaóporral is megszórhatjuk a hab tetejét.
*A pikáns kávét egy cseppnyi whiskyvel is megbolondíthatjuk.
== Amire szükséged lehet ==
*6 dl tej
*fél rúd vanília
*1 mokkáskanálnyi őrölt szegfűbors
*3 dl erős feketekávé
*4 kanál méz
*5 dkg keserű csokoládé
*2 dl tejszín
*2 evőkanál cukor
== Figyelmeztetések ==
*Óvatosan reszeljük le a kemény csokoládét a sajtreszelőn!
*Miközben forraljuk a tejet, figyeljünk oda rá, mert könnyen leéghet!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Saját recept
[[Kategória:Étel-ital]]
A jól megszokott kávék (espresso, hosszú kávé tejjel, cappuccino, cafe latte) helyett a fűszerrel, mézzel és keserű csokoládéval megbolondított fekete melengető és frissítő téli finomság lehet. A karácsonyi délutánokon pedig vendégeinket is megkínálhatjuk ezzel a pikáns kávéval.
== Lépések ==
#Forraljuk fel a tejet a vaníliarúddal és az őrölt szegfűborssal! Miután felforrt, vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk kihűlni, majd öntsük hozzá a lefőzött kávét és keverjük bele a mézet!
#Reszeljük le egy sajtreszelő segítségével a keserű csokoládét!
#Verjünk kemény habot a tejszínből és a cukorból!
#Töltsük kávéscsészékbe vagy bögrékbe a mézes-tejes kávét!
#Egy nyomózsák vagy egy kanál segítségével tegyünk tejszínhabot a kávé tetejére, a habra pedig szórjunk csokiforgácsokat!
== Tippek ==
*Szakboltokban vásárolhatunk keserű csokoládét (pl. kisebb-nagyobb tömbökben), de egy jobb fajta táblás étcsokoládéval is helyettesíthetjük.
*Házi készítésű tejszínhab helyett boltban kapható tejszínhabbal (spray) is megkoronázhatjuk a kávét.
*A csokireszelék helyett vagy mellett csokoládélikőrrel is díszíthetjük a hab tetejét.
*A csokireszelék helyett kakaóporral is megszórhatjuk a hab tetejét.
*A pikáns kávét egy cseppnyi whiskyvel is megbolondíthatjuk.
== Amire szükséged lehet ==
*6 dl tej
*fél rúd vanília
*1 mokkáskanálnyi őrölt szegfűbors
*3 dl erős feketekávé
*4 kanál méz
*5 dkg keserű csokoládé
*2 dl tejszín
*2 evőkanál cukor
== Figyelmeztetések ==
*Óvatosan reszeljük le a kemény csokoládét a sajtreszelőn!
*Miközben forraljuk a tejet, figyeljünk oda rá, mert könnyen leéghet!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Saját recept
[[Kategória:Étel-ital]]