Spanyol tortillát készíteni
Hogyan kell spanyol tortillát készíteni?
A spanyol konyha egyik legalapvetőbb, leggyorsabban elkészíthető, és mégis igazi mediterrán ízt varázsló étele a tortilla. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, a tortilla minden esetben nagyszerű megoldás lehet. Itt az idő, hogy a te konyhádat is meghódítsa!
Lépések
- Vágj fel hagymát és krumplit vékony körcikkekre.
- Fogj egy teflon serpenyőt, és rakd rá a tűzre és tegyél bele olívaolajat.
- Olívaolajon puhítsd meg a felvágott hagymát és krumplit. Ez eltarthat kb. 15-20 percig.
- Közben sóval és borssal ízesítsd a krumplit.
- Ha megpuhultak, akkor öntsd le a felesleges olajat.
- A megpuhult keveréket öntsd össze egy keverőtálba a kissé felvert tojásokkal. Az egészet keverd össze, és amennyiben még szükségesnek látod, adj hozzá sót és borsot.
- Forró olajba öntsd bele az összekevert masszát, közben kevergesd kb. 20 másodpercig.
- Újabb 20 másodpercig hagyd keverés nélkül a nagy lángon, hogy piruljon egy kicsit, majd a lángot kisebbre véve várd meg, míg megszilárdul a massza.
- Amikor már nem folyékony a lepény belseje, akkor helyezz rá egy nagy tányért, vagy fedőt a serpenyőre, és óvatos, gyors mozdulattal fordítsd rá a lepényt.
- A tányéron lévő lepényt csúsztasd vissza a serpenyőbe úgy, hogy a pirulatlan oldala legyen alul, és ezt is pirítsd 2-3 percig.
- A kész lepényt hagyd hűlni, és ízlés szerint tálalhatod tortaszeletekre vagy kockára vágva.
Tippek
- Ha túl nagyok a krumplik, akkor először vágd ketté, és csak utána szeleteld fel cikkekre.
- A serpenyő vastag falú legyen, hogy ne ragadjon rá a tojás az oldalára.
- A tojáshoz keverhetsz sajtot is, mely csak fokozza a kellemes ízeket.
- A sülő massza oldalát falapáttal folyamatosan egyengesd, hogy ne ragadjon oda a serpenyő falához.
- A tortilla hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. A spanyolok sokszor kenyérrel szendvicsként is előszeretettel fogyasztják.
- Az alap hozzávalók mellett csak a fantáziádon múlik, hogy mivel teszed még különlegesebbé (pl. zöldségekkel, tonhallal. sonkával).
Amire szükséged lehet
6 személyre:
- 3 nagy krumpli
- 2 nagy hagyma (lehet lilahagyma is)
- olívaolaj
- 5 tojás
Figyelmeztetések
- Ügyelj rá, hogy nehogy megpiruljon a hagyma, mert akkor kesernyés íze lesz.
- A tányér, vagy fedő, amelyre fordítod a lepényt lehetőleg minél kevésbé legyen homorú, mert a félig nyers tortilla könnyen széteshet a fordításkor.
- A fordítást gyors, határozott mozdulattal végezd.
- Figyelj arra, hogy a tortilla belseje is átsüljön, de ugyanakkor megőrizze a lány, krémes állagot. Ha kell akár többször is megfordíthatod, hogy oda ne égjen a lepény.
Kapcsolódó videók