Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Puszedlit készíteni

Hogyan kell puszedlit készíteni?

http://szilvaszemmel.blogspot.com/2011/02/puszedli-minden-alkalomra.html

Puszedlit készíthetünk karácsonyra, szilveszterre, lakodalomra, lehet azonnal enni, vagy celofánzacskóban ajándékozni, hisz hetekig eláll. Ha addig el nem fogy. Gyorsan elkészíthető, nem sok macerával. Kivéve a tojáshabos díszítést, de ez kiváltható reszelt mandulával, dióval vagy gyöngycukorral is.

Lépések

  1. Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 tojás, 2 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 2 dl méz, 10 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szegfűszeg, csipet só, 1 narancs reszelt héja, 10 dkg kandírozott vegyes gyümölcs, 10 dkg mazsola (ha valaki nem szereti, kihagyható, vagy durvára vágott dióval helyettesíthető). A fehér mázhoz 30 dkg porcukor, 2 tojás fehérje.
  2. A tésztához összekeverem a tojásokat a porcukorral, majd az összeolvasztott vajat és mézet is hozzáadom. Belekeverem a fűszereket és a tejfölt, aztán a szódabikarbónás lisztet. A végén a gyümölcsöket is beleforgatom.
  3. Puha, laza tésztát kapunk, amit egy éjszakára hűtőben kell pihentetni. Addig ki lehet találni, mivel díszítsük.
  4. Másnapra jól gyúrható masszánk lesz, amiből diónyi golyókat formáljunk, a közepüket nyomjuk le, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 4-5 cm-re. Ha nem cukormázas tetőt akarunk, akkor most kell rátenni a díszítést is.
  5. 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt sülnek meg, ha elkezd barnulni a tetejük, akkor jó.
  6. Közben elkészíthető a cukormáz: A tojásfehérjét üresen kell felverni, és csak fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Nem lesz túl kemény hab, ecsettel tudjuk a majd langyosra hűlt sütikre felkenni.

Tippek

  • Habzsákkal mintákat is formázhatunk a puszedlire.


Amire szükséged lehet

  • a fentebb látható hozzávalók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag