Mogyoróvajat készíteni
Hogyan kell mogyoróvajat készíteni?
A mogyoróvaj könnyen és gyorsan elkészíthető otthon is, és nem igényel túl sok hozzávalót. Ráadásul az otthon készített mogyoróvaj egy egészségesebb alternatívája a kereskedelmi forgalomban kaphatóaknál, hiszen nem tartalmaz tartósítószert. Ráadásul ha találsz egy olyan helyet (pl. a piacon), ahol viszonylag olcsón be tudod szerezni a mogyorót, még pénzt is megtakaríthatsz. Természetesen a házi mogyoróvaj szavatossági ideje rövidebb, de remélhetőleg előbb el is fogy, mint hogy megromolhatna…
Lépések
- Szerezd be a hozzávalókat. Másfél bögre mogyoróvajhoz az alábbiakra lesz szükséged: 2 bögre pörkölt mogyoró, 1,5 tk földimogyoró olaj vagy növényi olaj (ha szükséges), fél tk cukor (ha szükséges), csipetnyi só (ha szükséges).
- A mogyorót szórd bele egy tepsibe.
- Tedd 180 fokos sütőbe kb. 6-8 percre. Kétpercenként rázd össze, hogy egyenletesen piruljon.
- Hagyd kihűlni, majd öntsd bele egy fém pengés turmixgépbe.
- Adj hozzá másfél teáskanál mogyoró- vagy növényi olajat. Fedd le a turmixgépet, majd 2-3 percen át daráld le úgy, amíg a keverék egy labdát nem formáz.
- Kapard le a földimogyorót a turmixgép oldaláról, ha szükséges, és folytasd addig a turmixolást, amíg sima mogyoróvajat nem kapsz.
- Kóstold meg, és adj hozzá cukrot vagy sót, ha szükséges.
- Ha édesebb mogyoróvajat szeretnél kapni, használhatsz barnacukrot vagy mézet is.
- Egy kanállal tedd át egy jól záródó üvegbe a mogyoróvajat. Egy-két napig hagyd a hűtőben állni, így kellőképpen összeérik.
Tippek
- Ha nem szereted nagyon olajosan, használj mogyoróolaj helyett olyan olajat, mely szilárd szobahőmérsékleten, pl. kakaóvaj, kókuszolaj, pálmaolaj.
- A természetes mogyoróvaj nagyon egészséges és finom étel, mely fehérjében gazdag.
- Ha kissé darabosabban szereted a mogyoróvajat, akkor egy negyed bögrét már csak akkor tegyél a turmixgépbe, amikor a pép már elkészült, és csak egy rövid időre indítsd be.
Amire szükséged lehet
- mogyoró
- földimogyoró-olaj vagy növényi olaj
- cukor
- só
- turmixgép
- kanál
- jól záródó edény (pl. befőttes üveg)
Figyelmeztetések
- Ha túl sós lett, adjunk hozzá több cukrot vagy mézet.