Marhapörköltet készíteni
Hogyan kell marhapörköltet készíteni?
A marhapörkölt a nyári bográcsozás sztárja, kenyeret, tarhonyát, kovászos uborkát fogyasztunk mellé leggyakrabban. Most egy klasszikus marhapörkölt receptet mutatunk, melyet vízzel készítünk, viszont egy kis vörösborral még intenzívebb ízharmóniának lehetünk élvezői!
Lépések
- Kockázd fel a vöröshagymát!
- Vágd fel a húst 2x2 cm-es darabokra!
- Olvaszd meg a lábosban a zsírt, majd fonnyaszd meg raja a hagymát!
- Rakd rá a húst is, és jól forgasd meg a hagymában! Pirítsd addig, amíg a hús ki nem fehéredik, majd sózd, és add hozzá a pirospaprikát is.
- Adj a husihoz 1-2 dl vizet, valamint a borsot és a köményt! Jól forgasd össze, és lassú tűzön főzd puhára 3-4 óra alatt.
- Ha elfő a víz, pótoljuk!
- Kb. 2 és fél, 3 óra elteltével dobjuk a húshoz a felkockázott paradicsomot és paprikát, valamint a felaprított fokhagymát.
- Folyamatosan kevergetve és a vizet pótolva főzd készre a pörköltet kb. 30-50 perc alatt!
Tippek
- A 3-4 óra főzési időben fedő nélkül főzzük a pörköltet!
- Figyeljük, mennyi víz van a pörkölt alatt, ha elfő, pótoljuk mindig 1-2 dl-rel.
- Önthetünk néha víz helyett vörösbort is a husihoz!
- A legjobbat akkor tesszük a marhapörkölttel, ha bográcsban készítjük el!
Amire szükséged lehet
- 3 ek. zsír
- 2 közepes vöröshagyma
- 800 g marhalábszár
- 3 ek. pirospaprika
- 1 tk. só
- bors (ízlés szerint)
- 1 tk. egész római kömény
- víz
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
Figyelmeztetések
- Az utolsó fél órában nagyon hirtelen és könnyen leéghet a pörkölt, ezért sokszor kell kevergetni és folyamatosan pótolni kell az elfőtt vizet!
- Tartsuk szem előtt a régi mondást: amelyik bor nem elég jó, hogy megigyuk, ne használjuk a főzéshez sem!