Lencsefőzeléket főzni
Hogyan kell lencsefőzeléket főzni?
Az év első napján szokás lencsét enni, hiszen a babona szerint ez a későbbiekben sok pénzt hoz a házhoz. Biztos, ami biztos, már szilveszterkor, éjfél előtt rakjunk zsebre néhány lencsét, ez a babonások szerint még nagyobb szerencsét hoz. Emellett talán az sem mellékes, hogy a lencsefőzelék sokat segít a másnapos gyomor megnyugtatásában.
Lépések
- Szerezzük be a hozzávalókat! 25 dkg lencse, kevés szalonna, 0,5 l húslé, 5 dkg hántolt árpa, 1 fej hagyma, kevés margarin, pirospaprika, 2 babérlevél, 4 reszelésnyi citromhéj, 1 teáskanál mustár, só, cukor.
- Pirítsuk meg a szalonnát egy kevés margarinnal, majd az apróra vágott hagymát süssük üvegesre.
- Szórjuk meg pirospaprikával, majd kis húslével öntsük fel.
- Sózzuk, és forraljuk addig, míg a hagyma szétmegy.
- Tegyük bele a megmosott lencsét, valamint a hántolt árpát.
- Adjuk hozzá a babérlevelet, a citromhéjat, a mustárt, kevés sót és cukrot ízlés szerint.
- Szükség esetén adjunk még hozzá vizet.
- Amikor megpuhult a lencse, készítsünk rántást 1 gerezd fokhagymával, fél fej vöröshagymával, 4 evőkanál étolajjal és 1 púpozott teáskanál búzaliszttel. Keverjük el a főzelékkel.
Tippek
- Ha a lencsefőzelék mellé újévi malacot tálalunk, az majd kitúrja számunkra a szerencsét.
Amire szükséged lehet
- a fenti hozzávalók
- elég életerő az előző napi buli után, hogy meg tudjuk csinálni
Figyelmeztetések
- A lencsét érdemes már előző éjszaka beáztatni.