Krumplit főzni
Hogyan kell krumplit főzni?
A krumplifőzés egyszerű és gyakran használt főzési technika. A krumpli amúgy nagyszerű köret lehet sokféle ételekhez, de számos fogásnak - pl. salátáknak, rakott ételeknek - az alapja is egyben. Nézzük, hogyan kell krumplit főzni!
Lépések
Krumplifőzés alaplépései
- Moss meg alaposan alaposan annyi krumplit, amennyire szükséged van. A krumpli héján gyakran található föld, ezért fontos, hogy alaposan megmosd. Egy krumplikefével dörzsöld le a héját, így viszonylag könnyedén el tudod távolítani a makacsabb szennyeződéseket is.
- Döntsd el, hogy hámozottan vagy héjastul főzöd-e a krumplit. Mindkét módszernek van előnye: a héjastul főzött krumpli tápanyagtartalma magasabb, míg a hámozott krumpli puhább és finomabb lesz.
- Vágd kisebb darabokra a krumplit, ha szükséges. Ha gyorsabban szeretnél főzni, vagy ha a krumplit salátába vagy pürébe készíted, akkor érdemes kisebb darabokra vágni. Ha a krumplit egészben főzöd, számolj a hosszabb főzési idővel.
- Töltsd fel egy edényt annyi vízzel, hogy ellepje a krumplit. Sózd meg a vizet ízlés szerint. A só segít megtartani a krumpli ízét a főzés során.
- Főzd a krumplit közepes lángon. A főzési idő függ a krumpli méretétől és attól, hogy héjastul vagy hámozva főzöd-e. Általában 15-20 percig tart a főzés, de a nagyobb darabok esetében akár 25-30 perc is lehet.
- Ellenőrizd, hogy a krumpli megfőtt-e. Egy villa segítségével szúrd meg a krumplit. Ha a villa könnyedén beléhatol, akkor a krumpli már kellően puha, így biztosan kész.
Tippek
- A friss krumpli hajlamos a barnulásra, ha hosszabb ideig van szabad levegőn. Ha nem főzöd meg azonnal, tartsd a krumplit vízben, hogy megőrizze színét.
- A krumpli tápanyagai közül sok a héjban található, ezért ha lehetséges, héjastul főzd a krumplit.
Amire szükséged lehet
- Krumpli
- Víz
- Só
- Edény
Figyelmeztetések
- Legyél óvatos, amikor ellenőrözöd a krumplit, hiszen maga a krumpli és víz is forró.
- Amikor leszűröd a forró vizet a krumpliról, légy óvatos, nehogy megégesd magad.