Krumpliprószát csinálni
Hogyan kell krumpliprószát csinálni?
Az eredetileg az ország nyugati tájairól (Vas és Zala megye) ismert krumpliprószát, máshol a tócsni névvel illetik. De minden hogy nevezzük, a lényeg, hogy nagyon finom, rendkívül egyszerűen elkészíthető és még a pénztárcánkat sem terheli meg nagyon.
Lépések
- A kb. 1 kg burgonyát meghámozzuk, és nyersen belereszeljük a fél liter aludttejbe. Kicsi lyukú, csillag alakú, általában alma reszeléshez használt reszelőt használjunk, amin igazán pépesre tudjuk reszelni a burgonyát. Újkrumpliból valamivel könnyebb elkészíteni. Ne aggódjunk az idő elteltével a lereszelt krumpli elkezd megbarnulni, de ez természetes folyamat!
- Hozzátesszük a 30 dkg lisztet, sózzuk, enyhén borsozzuk, és jól összekeverjük, hogy ne maradjon csomós liszt sehol a tésztában!
- A tepsit vékonyan kizsírozzuk, majd a prószatésztát beleöntjük.
- Mérsékelten erős tűznél (kb. 180 fokon) majdnem készre sütjük.
- Közben a reszelt vöröshagymát egy kevés zsírban rózsaszínűre pirítjuk, elkeverjük 3-4 dl tejföllel, majd a majdnem kész prószát kivesszük a sütőből és a hagymás tejfölt a tetejére öntjük.
- Néhány percre tegyük vissza a tepsit a sütőbe, hogy a hagymás tejföl szépen rápiruljon a prószára!
- Ha megsült, tenyérnyi kockákra szeleteljük, és frissen tálaljuk!
Tippek
- Az aludttejet helyettesíthetjük kefirrel is.
- Még finomabb a prószatészta, ha még nyersen belereszelünk egy fej vöröshagymát is a tésztába.
- Ha igazán tökéletes prószát akarunk készíteni, a tészta tetejére a hagymás tejfölön túl szórjunk még apróra vágott füstölt sonkát vagy megszórhatjuk reszelt sajttal is!
- A prószatésztát süthetjük egyenként is, palacsintasütőben, ekkor a feltétek (tejfölös pirított hagyma, sonka, sajt, esetleg fokhagyma) csak tálaláskor kerülnek a lepények tetejére.
Amire szükséged lehet
4 személyre
- ½ liter aludttej
- 1 kg burgonya
- kb. 30 dkg liszt
- 1-2 fej vöröshagyma
- só, kevés őrölt bors
- zsír
- 3-4 dl tejföl
- ízlés szerint füstölt sonka, reszelt trappista sajt, esetleg apróra vágott fokhagyma.