Ketchupot készíteni házilag
Hogyan kell ketchupot készíteni házilag?
A ketchupot sokan szeretik, egyrészt jellegzetes íze miatt, másrészt azért, mert sokféle ételhez illik. A boltban kapható, tartósítószerekkel „fűszerezett” ketchup helyett érdemesebb előnyben részesíteni a házi készítésű változatot, amelynek íze igazán egyedi, amit további finomságok hozzáadásával még különlegesebbé tehetünk. Cikkünkben a házi ketchup alap receptjét mutatjuk be.
Lépések
- Készítsük el az ecetes alapot! Ehhez tegyünk egy főzőedénybe 4 babérlevelet, 6 egész borsot, 6 mustármagot és 1 teáskanál köményt, amire öntsünk ¼ liter almaecetet. Az így kapott keveréket forraljuk fel, majd szűrjük át egy szűrön.
- Főzzük meg a paradicsomot! 4 kg friss és megmosott paradicsomot negyedeljünk el és víz nélkül alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a héja el nem válik róla, majd nyomkodjuk át egy szűrön, hogy püré állagú legyen.
- Készítsük el a hagymás alapot! Főzzünk meg és pépesítsünk 500 g hagymát, amihez adjunk 500 g cukrot, 150 g sót, 200 ml olajat és 200 ml ecetet, és ezeket gyenge tűzön és állandó kevergetés mellett főzzük össze.
- Állítsuk össze a ketchupot! A hagymás péppel forraljuk össze a paradicsompürét, majd keverjük hozzá a fűszeres ecetet is. Ezeket addig főzzük, amíg sűrű pépet nem kapunk.
- Merjük üvegekbe a ketchupot! Adagoljuk alaposan megtisztított befőttesüvegekbe az elkészült ketchupot, az üvegeket száraz vagy meleg dunsztolással pedig tartósítsuk. A ketchup így hűvös, száraz helyen 4-5 hónapig eltartható.
Tippek
- Száraz vörösbor hozzáadásával tompíthatjuk a ketchup savanykás ízét, amely a hozzáadott ecet miatt van.
- Zöldségek (pl. zeller), gyümölcsök (pl. alma), fűszerek (pl. fahéj, chili) hozzáadásával megbolondíthatjuk a ketchupot.
- Cukor helyett mézet is használhatunk az édesítéshez.
- Sima ecet helyett vörösborecetet is használhatunk.
Amire szükséged lehet
- 4 babérlevél
- 6 egész bors
- 6 db mustármag
- 1 teáskanál kömény
- ¼ liter almaecet
- 4 kg paradicsom
- 500 g hagyma
- 500 g cukor
- 150 g só
- 200 ml olaj
- 200 ml ecet
Figyelmeztetések
- Csak friss, érett és hibátlan paradicsomot használjunk!
- Ügyeljünk arra, hogy a befőttesüvegekbe a házi ketchupon kívül ne kerüljön semmilyen szennyeződés (pl. levéldarab, morzsa)!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Nagymama házi praktikái című könyv (Reader’s Digest kiadó, 2000)
- Ketchup házi befőzésű paradicsomléből