Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Kesudióból sajtot készíteni

Hogyan kell kesudióból sajtot készíteni?

Kesudiosajt.jpg

Sokan fenntartással kezelik a kizárólag növényi alapanyagokból készült sajtokat. A kesudióból előállított növényi sajtot mégis alig lehet megkülönböztetni a tejből készült termékektől. Finom, tápláló és egészséges csemege, nem csak vegetáriánusoknak és laktózérzékenyeknek.

Lépések

  1. Készülj elő:
    • Áztasd be a kesudiót fél – egy napra.
    • Áztatást követően szűrd le, majd mosd át még egyszer a magvakat.
  2. Vedd elő a robotgépet, majd tedd bele az alapanyagokat:
    • kesudiót, balzsamecetet, zöldfűszereket, sót, borsot
  3. Turmixold össze:
    • A magvak leturmixolásához, krémes állagúra aprításához egy jó minőségű, erősebb, nagyobb teljesítményű (kb. 1250 W) aprítógépre van szükség.
    • Turmixolás közben meg-megállva ellenőrizd a kesudió állagát. Ha szükséges, 1-2 evőkanál vizet is tehetsz még hozzá, de ne túl sokat.
    • Addig turmixold, míg olyan homogén, krémes állagot nem kapsz, mint a kenősajt. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.
  4. Formázd:
    • Egy darab folpackra kanalazd ki a kesudiós pépet, majd formázd rúddá, esetleg gurigává és tekerd be szorosan.
    • A masszából nem csak rudat, hanem mutatós sajtgolyócskákat is lehet készíteni.
    • A becsomagolt sajtot tedd 1 órára a fagyasztóba.
  5. Fagyasztás után fogyasztásig tárold hűtőben.
  6. Dekorálásként tálalás előtt forgasd meg: durvára tört színes-, feketeborsban, vagy különböző zöldfűszerekben, sörélesztő pehelyben, pirított szezámmagban, stb.

Tippek

  • Készíts belőle sajttálat kis szőlővel és pár sós keksszel körítve.
  • Gasztroajándékként is tökéletes annak, aki szereti a sajtokat.
  • A sajt ízesítésével lehet még kísérletezni: fűszer, citromlé, különböző ecetek, magvak felhasználásával.


Amire szükséged lehet

  • 130 g kesudió
  • 3 ekbalzsamecet
  • zöldfűszerek: majoranna, kakukkfű, zsálya, bazsalikom, oregánó, petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
  • aprítógép
  • folpack


Figyelmeztetések

  • Turmixolás közben a kesudió felragadhat az edény oldalára, ilyenkor állítsd le a gépet, várd meg, míg az aprítókések teljesen leállnak, majd kis kanál segítségével óvatosan kapard le a felcsapódott kesudiót.
  • Hűtőben kb. 2 hétig áll el a sajt.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk