Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Hogyan készíts hűsítő jegeskávét

Hogyan készíts hűsítő jegeskávét?

Hogyan-keszitsunk-husito-jegeskavet-hk.jpg

Itt a nyár, közeleg a kánikula, az olykor elviselhetetlen forróság. Még jó, hogy ebben az időszakban a jeges kávé az egyik leghűsítőbb italkülönlegesség, ami enyhülést hozhat, meg némi lendületet is természetesen. A kérdés már csak az, hogy milyen módon érdemes nekiállni az elkészítésének, és hogy néz ki az a receptúra, aminek a segítségével a poharakba szervírozott kávé ellenállhatatlan csábítássá válik? Mutatjuk!

Vajon mi a jeges kávé lelke?

Nem árulunk el túl nagy titkot azzal, ha a fent feltett kérdésre azt mondjuk válaszként: a kávé. Nem mindegy, milyen fekete szolgál alapként. A Dolce Gusto kávéfőző közbenjárásával remekelt kávé több, mint tökéletes. Minőségi, ízletes, zamatos, karakteres. Ezek azok a tulajdonságok, amik kitűnően körülírják azt az alapot, amire a jeges kávé támaszkodhat. Nem éri meg ennél kevesebbel beérni! Ráadásként a kávéfőző kezelése pofonegyszerű, a folyamat pedig villámgyors. Úgyhogy bármikor is merüljön fel az igény egy kis jeges kortyolási élményre, a kivitelezés nem okozhat nehézséget.

Az, hogy kinek melyik típusú kávé az, ami igazán befutó, teljes mértékben egyén- és ízlésfüggő. Van, aki a száz százalékban arabica kávéra esküszik, megint más a keverékeket részesíti előnyben. A lényeg, hogy a jeges kávé akkor nyerheti el a mennyei, fenséges jelzőket, ha olyan kávéból készül, ami önmagában is isteni. Ha ez megvan, akkor nagyon nehéz melléfogni.

Mi a következő lépés?

Egyetlen ütős recept nem létezik, viszont akadnak olyan tanácsok, amiket célszerű megfontolni. Például sokan tej nélkül elképzelhetetlennek tartják a jeges kávét, megint mások csak és kizárólag fagylalt társaságában képesek elképzelni és elfogyasztani ezt a hűsítő finomságot. Akad, aki szereti teleszúrni zúzott vagy egész jéggel, megint más a lehűtésben véli felfedezni a titok nyitját. Egyik sem jó vagy rossz megfejtés, mindegyik járható út. Ugyanilyen módon valaki tejszínhab nélkül el sem tudja képzelni a jeges kávét, megint másnak a fahéj- vagy a kakaóhintés az, ami felteszi az i-re a pontot.

Vagyis, nagyon leegyszerűsítve: a tökéletes jeges kávé receptje attól tökéletes, attól egyedi és megismételhetetlen, hogy az egyéni ízlés diktálja a feltételeket. Esélytelen gyakorlatilag tévútra menni, mert minden. ami szemnek és szájnak ingere, jöhet. A lefőzött kávét megéri lehűteni előre, mert a meleg kávé langyossá szelídítheti a hideg tejet, felolvaszthatja a jeget, vagy a fagylaltot, és ez valóban nem túl előnyös forgatókönyv. De tulajdonképpen ennyi az az általános érvényű kitétel, amire megéri odafigyelni. A többi már ténylegesen kizárólag ízlés kérdése. Van, aki dupla kávéval készíti, hogy jó ütős legyen, megint más hosszú kávét alkalmaz alapként. Ezen a téren sem léteznek megkötések. Érdemes a napszaknak, meg persze az egyéni céloknak megfelelően összeállítani a hűsítőt. Bónusz pozitívum, hogy a jeges kávé könnyedén elkészíthető koffeinmentes formában is kicsik és nagyok örömére. Ráadásul, ha ez a variáció nyer, akkor tulajdonképpen teljesen mellékes, hogy hány óra van éppen, akár este tízkor is szervírozható a látványos és ízletes kulináris élmény.

Az oldal szerzői

Hogyankell