Hűsítő kávékülönlegességeket készíteni
Hogyan kell hűsítő kávékülönlegességeket készíteni?
A nyári hőségben természetes, hogy nem a forró italok után vágyunk, hanem inkább annak hűsítő változataira. De ki szereti a hideg kávét? Még az a szerencse, hogy léteznek olyan megoldások, melyek segítségével kellemesen hűsítővé varázsolhatjuk kedvenc serkentőnket.
Lépések
- Ragaszkodj a jó, minőségi alapanyagokhoz, akár az instant kávét kedveled, akár a frissen őröltre esküszöl. A minőségi kávé mértékletes és helyes fogyasztásának rengeteg pozitív hatása van.
- A hűsítő kávék elkészítési módja:
- jeges kávé: ez a megoldás a hosszú kávék nyári változata. Legegyszerűbb módja, ha a kávédba dobsz 1 gombóc jégkrémet (legjobban a vanília fagyi illik hozzá és az egyéb nem gyümölcsös, tejes alapú fagylaltok), plusz megszórod pár jégkockával.A tetejére mehet a tejszínhab.
- jégkása: főzd le a szokásos espressodat, majd öntsd fel kis tejjel.Külön tördelj össze kis kalapács segítségével pár kocka jeget, majd simán keverd össze a kávéddal. És már kész is a kávés jégkása. Elkészítésének másik módja, ha a vízzel felengedett espressot mélyhűtőbe teszed, kb. óránként kiveszed és összetördeled a jégkristályokat. Ezt addig folytatod, míg megfelelő állagú nem lesz.
- kávés smoothie: alapja ugyanaz, mint a jégkásának, de ha rendelkezel minőségi turmixgéppel, akkor érdemes abban összemixelned a jeget a kávéval, mivel úgy egy nagyon finom, krémes állagú finomságot kapsz.
- kávés koktél: a kávé alkoholos kiadása rummal, whiskyvel vagy egyéb likőrrel felturbózva, de készítheted alkoholmentes változatban is tejjel, illetve tejszínnel, valamint ízesített szirupokkal (karamell, mogyorós, stb.) még karakteresebbé teheted.
- Más nemzetek kínálatából is kinézhetsz magadnak pár receptet:
- frappé: görög különlegesség, amihez hideg, habosított instant kávé kell, plusz pár jégkocka, shakerben összeállítva
- vietnámi kávé: ráérős napokon ezt a vietnámi, csepegtetős eljárást is alkalmazhatod a kávéd elkészítéséhez. Lényege, hogy a pohár tetejére szerelt szűrőn (phin) keresztül csepeg le szép lassan a kávé. A pohár aljába előzőleg tegyél sűrített tejet. A végeredményhez pottyants 2-3 darab nagyobb jeget, majd keverd el az italt.
- freddo espresso/cappuchino: az olaszok úgy készítik a jeges kávéjukat, hogy a lefőtt kávét tört jéggel rázzák össze, majd a tetejére jó vastagon tejhabot tesznek
- Egyéb desszertek:
- kávés pohárkrém: indulj ki a lefőzött kávéból, amit mascarpone, sajtkrém, natúr joghurt, illetve babapiskóta vagy egyéb édes kekszek, tejszínhab hozzáadásával tudsz tálalni. Rengeteg verziója létezik a hozzáadott alapanyagoktól függően.
- kávés fagylalt vagy parfé készítésével is kísérletezhetsz
Tippek
- A kávénak nagyszerű kiegészítői a különböző csokoládés, karamellás, mogyorós öntetek, kekszek, szirupok, és a fahéj. Bátran használd ezeket a kávék elkészítésénél.
- Koffeinmentes változatban is elkészíthetőek ezek a finomságok, ilyenkor alapanyagul használj cikóriát.
Amire szükséged lehet
- kávé, cikória
- fagyi, szirupok
- egyéb kiegészítők: keksz, babapiskóta, tej, tejszínhab
- jégkocka
Figyelmeztetések
- 14:00 óra után már ne fogyassz erős kávét, mert álmatlanságot okozhat, valamint szükségtelenül felpörgeti a szervezetet. Ideális mennyiség a napi 1-2 kávé a reggeli, illetve a kora délután órákban. De ha a kávétól alapból bepörög a szíved, akkor szigorúan a koffeinmentes változatot válaszd.
- Mivel a kávé vízhajtó hatású, ezért gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról. Átlagosan egy felnőttnek napi 2-2,5 liter vízre van szüksége.
- Ha frissen főzöd a kávét és nem fogy el pár órán belül, akkor lehetőség szerint a maradékot már ne fogyaszd el, mivel olyan kémiai folyamatok indulnak el a sokáig álló kávéban, amik nem feltétlenül egészségesek.