Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Görög citromos sütit készíteni

Hogyan kell görög citromos sütit készíteni?

Görög citromos süti.jpg

Több szempontból is nagyon ajánlatos ezt a süteményt kipróbálni. Egyrészt egyszerűen elkészíthető, ezért kezdő konyhatündérek is bátran kipróbálhatják. Másrészt nem kell sok hozzávaló, így költséghatékony is, ráadásul elég nagy adag lesz belőle – bár sokáig úgysem lehet eltenni, mert isteni és gyorsan el fogják kapkodni. A recept Stahl Judit egyik legnépszerűbbje, nem véletlenül.

Lépések

Hozzávalók:

  1. A tésztához:
    • 20 dkg finomliszt
    • 10 dkg gríz (búzadara)
    • 2 kávéskanál szódabikarbóna
    • 35 dkg cukor
    • 1 csipet só
    • 2.5 dl natúr joghurt
    • 3 tojás
    • 1 citrom
    • a tepsi kikenéséhez kevés vaj
  2. A sziruphoz:
    • 15 dkg cukor
    • 1.5 dl víz
    • 4 citrom

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt légkeverésen 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és vajazz ki egy 30x20 cm-es tepsit!
  2. A tészta elkészítéséhez szükséged lesz egy nagy tálra, amiben keverd össze a „száraz” hozzávalókat: a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót!
  3. Egy mérőkancsóban pedig a „nedves” hozzávalókat vegyítsd össze: a joghurtot, a tojásokat, a citrom héját reszeld bele, végül ennek a kicsavart, és átszűrt levéből is 1 evőkanálnyit! Kézi habverő segítségével dolgozd össze a keveréket, de éppen csak annyira, hogy a tojás sárgája és fehérjéje összekeveredjen, mert nem szabad, hogy külön álljanak!
  4. A mérőkancsóban lévő keveréket öntsd hozzá a tálban lévőhöz, majd az egészet forgasd össze egy fakanállal néhány mozdulattal!
  5. A tészta előkészítésével készen is vagy, úgyhogy öntsd át az egészet a kivajazott tepsibe, simítsd el benne egyenletesen, és tedd be az előmelegített sütőbe 45-55 percre sülni! Ha lejárt az idő, tűpróbával ellenőrizheted, hogy megfelelően átsült-e.
  6. Mialatt a sütemény sül, készítsd el a szirupot! Öntsd egy kis lábasba a vizet, add hozzá a cukrot, a citromok lereszelt héját és öntsd hozzá a kifacsart, átszűrt levüket is!
  7. Először takaréklángon addig keverd az egészet, amíg a cukor fel nem oldódik, majd ezután erősíts a lángon, és forrald fel! 3-4 percen át tartsd forrásban, majd vedd le a tűzről.
  8. Miután megsült a tészta, vedd ki a sütőből, és egy villával vagy késsel sűrűn szurkáld meg, hogy utat nyiss a szirupnak, ami így az egész süteményt át tudja itatni.
  9. Ezután a még meleg süteményre kanalazd rá egyenletesen a citromos szirup felét, majd fedd le alufóliával és hagyd állni!
  10. 15 perc elteltével locsold rá a maradék szirupot is, majd fedd le újra a fóliával!
  11. Miután kihűlt, vágd fel kockákra, és tálald!

Tippek

  • A nyári melegben önmagában is remek édesség, de citromfagyival együtt való fogyasztása is nagyon ajánlott kipróbálásra!
  • Ha lassabban megy az előkészület, nem kell a sütő előmelegítésével kezdened, mert elég hamar eléri a kívánt hőfokot.

Amire szükséged lehet

  • hozzávalók
  • keverő tál
  • kiöntő edény
  • konyhai mérleg
  • kézi habverő
  • kanál
  • citromfacsaró
  • reszelő
  • fakanál
  • tepsi
  • sütő
  • kis lábas
  • villa vagy kés
  • alufólia

Figyelmeztetések

  • Ne használj túl nagy tepsit, mert lapos lesz a sütemény!
  • A hozzávalók helyettesíthetősége korlátos, ezt tapasztalatból állíthatom. Egyszer kipróbáltam másfajta liszttel és kefirrel, mert joghurt nem volt itthon, de a végeredmény kissé lapos, szalonnás tészta lett, nem olyan állagú, amilyennek lennie kell. Mindenesetre ha van cukorbeteg a családban, kipróbálhatod a receptet nyírfacukorral is, bár úgy én még nem készítettem, így nem tudom, milyen lenne az eredmény.
  • Az alábbi videóban Stahl Judit a szirup elkészítéséhez más arányban használja a hozzávalókat, de ahogy a videóban is látszik, nem locsolja rá az egész süteményre. A fent megadott hozzávalók mennyiségét a receptes könyvéből írtam ki, így is bőven elég szirup lesz belőle, és nagyon finom a recept!

Kapcsolódó videók


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lmeszaros