Francia lecsót készíteni
Hogyan kell francia lecsót készíteni?
A ratatouille, azaz a francia lecsó a magyarhoz hasonló egytálétel, csak tulajdonképpen sokkal több és úgymond különlegesebb zöldségekből. Önmagában is nagyon finom, de natúr húsok kiegészítője, feltétje is lehet. Érdemes nyáron készíteni, ugyanis néhány összetevője télen igen drága. Természetesen lehet az alapanyagokat cserélgetni, kihagyni belőle és hozzátenni, minden egyéni ízvilágunk kérdése, nincs aranyszabály. Létezik olyan fajtája, melyet sütés nélkül, a magyarhoz hasonlóan egy tálban főznek. Azonban az igazi ratatouille sütőben készül.
Lépések
- Készítsd elő a zöldségeket! A szükséges részek eltávolításával és a hámozással kezd, majd vágd őket kockákra vagy egyszerű szeletekre. A szeletelés metodikája igazából rajtad múlik, hogyan szeretnéd. A lényeg az, hogy azonos formára aprítsd fel a zöldségeket.
- Egy megfelelő serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg először a hagymát és az összenyomott fokhagymát együtt!
- Ha végeztél, tedd egy nagyobb tálba!
- Ezután minden egyes zöldségfajtát külön-külön pirítsd meg kevés olívaolajon!
- A zöldségeket halmozd ugyanabba a tálba, amibe először a hagymát tetted, míg el nem fogynak a pirítani való alapanyagok!
- Ha ezzel megvagy, végy elő egy tűzálló tálat!
- Helyezd bele a megpirított zöldségeket!
- Fűszerezd be őket (bazsalikom, kakukkfő, só, bors), majd alaposan keverd össze őket!
- Előmelegített sütőben süsd össze őket, nagyjából 25-30 perc alatt!
Tippek
- Ha vegetáriánus vagy, akkor mindenképp tegyél még bele valamilyen gombát is! Kicsit tovább tart elkészíteni, mert eggyel több zöldséget kell a sütés előtt megpirítanod, de így sokkal egészségesebb és teljes értékű egytálételt szolgálhatsz fel magadnak és másoknak.
- Pikánsabb ízt érhetsz el, ha fűszerezéshez használsz még provence-i fűszerkeveréket, borecetet és egyéb, ízlésednek megfelelő fűszereket.
- Ha nemcsak finomat szeretnél enni, de látványilag is íncsiklandozó francia lecsót szeretnél készíteni, akkor az a legjobb, ha karikára szeleteled a zöldségeket, és a képen látható módon rendezed el a sütőedényben. Ehhez a zöldségeket a pirítás után külön-külön tálban halmozd fel, így könnyebben állítod össze a rétegeket.
- Ha vársz a tálalással egy napot, és újramelegített formában prezentálod ebédre vagy vacsorára, akkor biztosan nagyobb sikere lesz. Ugyanis egy nap alatt a hűtőben még jobban összeérnek az ízek.
Amire szükséged lehet
Hozzávalók kb. 4 személyre:
- 1 nagyobb padlizsán
- 1 közepes méretű cukkini
- 2-3 nagyobb kaliforniai paprika, lehetőleg különböző színűek
- 3 db paradicsom
- 1 közepes vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- pár levél friss bazsalikom
- 1 kávéskanálnyi kakukkfű
- olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
Eszközök:
- serpenyő
- üvegtál vagy tepsi a sütéshez (tűzálló tál)
- egy nagyobb tál a zöldségek felhalmozásához
- fakanál
Figyelmeztetések
- A cukkinit és a padlizsánt ne hámozd meg! Ezeket a zöldségfajtákat nem kell megszabadítani külső rétegüktől. :)