Forralt bort készíteni
Hogyan kell forralt bort készíteni?
A télben a hó és a forralt bor a legjobb. Mivel előbbi nem mindig áll rendelkezésre, az utóbbival bármikor felvidíthatjuk a hangulatot. A forralt bor készítésének csak a fantáziánk szabhat határt (legfeljebb ihatatlan lesz…), az azonban alapszabály (a kollégista „hiedelemmel” ellentétben), hogy jó minőségű, mellékízmentes borból kell készíteni.
Lépések
- A nagy klasszikus
- Hozzávalók: 1 l vörös- vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 2 szegfűbors, fél citrom.
- A hozzávalókat üvegedénybe öntjük, forráspontig hevítjük (ne forraljuk), majd belekarikázzuk a citromot, és csészékbe töltve forrón tálaljuk.
- Gyümölcsös forralt bor
- Hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg leve.
- A bort és a szőlőlevet forrásig hevítjük, majd hozzáadjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd mézzel vagy cukorral édesítjük. Esetleg adhatunk bele kis narancslevet is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.
- Forralt almabor
- Hozzávalók: ¼ csésze cukor, 1 l almabor, ½ kk reszelt narancshéj, ¼ csésze narancslé, 5 szegfűszeg, 2 szegfűbors, 1 fahéj, 1 ek citromlé, csipetnyi szerecsendió.
- A hozzávalókat forráspontig hevítjük, majd forrón csészében szervírozzuk.
Tippek
- A forralt borhoz adhatunk némi rumot is, így alkoholtartalmát növelhetjük.
Amire szükséged lehet
- az egyes receptekben megtalálható hozzávalók
Figyelmeztetések
- Nem igaz, hogy a melegítéssel a borból minden alkohol elpárolog, ezért ne vezessünk utána vagy adjuk gyermekeknek.