Fonott kalácsot sütni
Hogyan kell fonott kalácsot sütni?
A fonott kalács sokak kedvence, melyet nem csak ünnepi alkalmakra lehet kínálni. Kiváló reggeli alapanyag egy kis lekvárral, vajjal megkenve, meleg tejjel felszolgálva, de desszertként is bármikor bevethető. A tökéletes és egyszerű fonott kalács receptje következik.
Lépések
- Tészta elkészítése:
- az élesztőt morzsold bele egy kis langyos tejbe, tegyél hozzá egy kanál cukrot és keverd össze, majd tedd meleg helyre
- közben tedd bele a lisztbe a szilárd összetevőket (só, xilit vagy cukor) és alaposan keverd össze
- jöhetnek a folyékony alapanyagok: tedd a lisztes keverékbe a felfutott élesztőt, a tojást, a mézet, valamint a felolvasztott vajat, majd jó alaposan gyúrd össze
- a tésztához apránként tegyél annyi tejet, amennyi folyadékot még felvesz, azaz míg jól gyúrható tésztává nem válik.
- tedd félre meleg helyre, letakarva, fél órát kelni.
- A tésztából kettő kalács készül majd:
- a pihentetett tésztát vedd szét két nagyjából egyenlő méretű gombóccá.
- a két gombócból először csak az egyikkel dolgozz, amit vegyél szét még 3 egyenlő részre. Mind a 3 részből sodorj egy-egy legalább 25-30 cm hosszú hurkát, majd egymás mellé fektetve, csinosan, lazán fond össze őket. A fonás két végét hajtsd vissza, hogy sülés közben nehogy szétnyíljanak.
- ugyanezt ismételd meg a tészta másik felével is.
- Sütés:
- helyezd a két fonott kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend be tojással, majd told a sütőbe. 180°C-on 25-30 percig süsd.
- a sülési idő közepén, amikor már megnőttek a kalácsok, kend be őket még egyszer tojással. Így sokkal szebbek, ropogósak és pirosak lesznek.
Tippek
- Az ínyencek kedvéért tehetsz bele mazsolát is, amivel még finomabb lehet az eredmény.
- Kakaós kalácshoz a három gombócból az egyikhez keverj egy kis kakaót (előre, külön is összekeverheted a kakaós tésztát) és úgy fond össze a tésztát.
- Csak jó, minőségi alapanyagokkal dolgozz, úgy lesz igazán finom az eredmény.
Amire szükséged lehet
- 50 dkg liszt
- 1 tojás a tésztába és 1 tojás a kenéshez
- 1-2 csipet só
- 60 g teavaj
- 2-3 kanál méz
- 10 dkg xilit vagy cukor (ha valaki édesebben szereti, akkor többet is tehet bele) és 1 cs vaníliás cukor
- 50 g élesztő
- kevéske tej
- kis marék mazsola
Figyelmeztetések
- A tepsiben a két kalács között hagyj annyi helyet, amennyit csak tudsz, ugyanis sülés közben még nagyot nőnek.
- Minden sütő máshogy süt, ezért sütéskor gyakran figyelgesd, ne süljön túl a kalács. Szúrópróbával ellenőrizd, hogy mikor van kész.