Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Fehér csokis sajttortát sütni

Hogyan kell fehér csokis sajttortát sütni?

Sajttorta-fehércsokis.jpg

Születésnapra, karácsonyra, a kollégáknak, hétvégére a családnak vagy csak úgy… ezt a sajttortát bármikor elkészíthetjük, nagyon gyorsan el fog fogyni. Vigyázat, legyen kéznél a recept, mert biztos, hogy aki kóstolta, újra és újra el szeretné majd készíteni!


Lépések

  1. Béleljünk ki egy kb. 23 cm átmérőjű és legalább 4 cm mély formát sütőpapírral.
  2. Daráljuk finomra a kekszet, és keverjük össze az olvasztott vajjal. Ezt kanalazzuk a forma aljára, és egy kanál vagy kezünk segítségével nyomkodjuk bele. Amíg elkészítjük a krémet, tegyük be a hűtőbe.
  3. Olvasszuk meg a fehér csokoládét gőz fölött vagy a mikróban, és hagyjuk kihűlni.
  4. Keverjük össze a sajtkrémet a cukorral, majd forgassuk bele a kihűlt, olvasztott csokiba.
  5. A tejszínből verjünk habot, majd keverjük ezt is óvatosan a sajtkrémbe.
  6. Vegyük ki a hűtőből a formát, és kanalazzuk a krémet a kekszrétegre, majd simítsuk egyenletesre a tetejét. Tegyük hűtőbe 2-3 órára.
  7. Tegyük a bogyós gyümölcsöt (ribizli, áfonya, málna, szeder, vagy ezek keveréke), a porcukrot, 4 evőkanál vizet egy kis lábosba, és lassan melegítsük fel, amíg a cukor elolvad, és a gyümölcs megpuhul, de ügyeljünk, hogy ne főjön szét!
  8. A lábosból szedjük ki a gyümölcsöt! A levét még főzzük egy kicsit sűrűbbre további 5-6 percig. Ha kész, öntsük vissza a gyümölcsre, és jól hűtsük ki.
  9. Tálaláshoz vegyük ki a formából a sajttortát, majd kanalazzuk rá a hideg, gyümölcsös szirupot.

Tippek

  • Ha darált kekszet használsz az alaptésztához, ízesítsd a bogyós gyümölcsnek megfelelő lekvárral, így puhább és ízletesebb lesz a tésztád!
  • A legjobb, ha egy egész estét tudjuk tálalás előtt pihentetni a hűtőben!
  • Még extrább lehet a tortánk, ha a megolvadt fehér csokihoz vanília kivonatot vagy egy vaníliarúd belsejét hozzáadjuk.


Amire szükséged lehet

  • Az alaptésztához:
    • 225g (darált) keksz
    • 100 g olvasztott vaj
  • A sajttortához:
    • 300 g fehér csokoládé
    • 200 g natúr krémsajt (lágy)
    • 25 g porcukor
    • 500 ml zsíros tejszín
  • Az öntethez:
    • 350 g bogyós gyümölcs
    • 100 g porcukor


Figyelmeztetések

  • A fehér csoki olvasztásakor figyeljünk, nehogy leégjen! A mikróban is megtörténhet a baleset.
  • A gyümölcs cukrozásánál figyeljünk és kóstoljunk, mert mindegyik bogyós gyümölcs más mennyiségű cukrot kíván!
  • Ne verjük fel a tejszínt túl keményre, mert a süti lényege, hogy könnyed édesség legyen.


Kapcsolódó források, hivatkozások

  • A BBC GoodFood 2012. júniusi számában lévő cikk alapján.

Az oldal szerzői

BoglarkaS