Fűszervajat készíteni
Hogyan kell fűszervajat készíteni?
A különböző fűszerekkel ízesített vajak egyszerűen elkészíthetőek, és nagyon jó kiegészítői lehetnek sült vagy grillezett húsoknak, de önmagukban is helytállnak pirítóson vagy szendvicsben. Fűszervaj készítésénél szinte bármilyen fűszerezést kipróbálhatunk, csak a fantáziánk szabhat határt. Itt most csak az alapokat mutatom be, de az interneten rengeteg recept közül választhattok.
Lépések
- Minden recept első lépése, hogy hagyjuk felmelegedni a vajat.
- Ideális esetben a fűszernövényről frissen leszüretelt leveleket felaprítjuk, de a boltban kapható előrecsomagolt fűszereket is használhatunk.
- A receptünkben oregánó, snidling és petrezselyem van, de néha teszünk bele újhagymát is.
- A felaprított fűszereket elkeverjük a vajjal.
- Majd teszünk bele ízlés szerint sót és borsot.
- Megvárjuk, míg elkezd megdermedni, és vizes kézzel megformázzuk (golyóra, hengerre, cipóra).
- A formákat folpackba (alufólia is megteszi) tekerve eltesszük a hűtőbe vagy a fagyasztóba.
Tippek
- Elsősorban friss fűszereket használjuk, mert intenzívebb ízűek.
- Az erős fűszerek elnyomhatják a kevésbé testes ízűeket.
- Jellemzően zöldfűszereket használunk, de tényleg szinte bármivel kiegészíthető. Hallottam, hogy valaki narancslevet tesz bele.
- Mélyhűtőben sokáig eláll, így egyszerre nagyobb adag is készíthető.
Amire szükséged lehet
- Vajra (elméletileg margarinból is készíthető)
- Fűszerekre
- Fantáziára
- Folpackra, alufóliára, vagyis valami csomagolóanyagra