Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Dinnyebefőttet készíteni

Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni?

Dinnye befott.jpg

A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhetjük egy kicsit az ízét, méghozzá befőtt formájában. A dinnyebefőtt elnevezés elsőre megtévesztő lehet, ugyanis nem a dinnye szép piros részéből, hanem a héj alatt található halványzöld húsból készül, de ebből is ízletes befőttet főzhetünk.

Lépések

  1. Hámozzuk meg a görögdinnyét, és az alatta található halványzöld réteget daraboljuk fel nagyobb kockákra!
  2. Tegyük a zöld dinnyedarabokat ecetes vízbe (3:1 víz-ecet), majd forraljuk fel!
  3. Öblítsük le és mérjük meg a dinnyedarabokat!
  4. Készítsünk szirupot egy kis vízből és annyi cukorból, amennyi a dinnye súlya volt! Adjuk a sziruphoz a felhasított vaníliarudat is, és főzzük kb. 10 percig!
  5. Dobjuk a szirupba a dinnyedarabokat, forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni őket a szirupban!
  6. Ismételjük meg ezt a folyamatot két egymást követő napon!
  7. Tegyük alaposan megtisztított üvegekbe a dinnyedarabokat a harmadik napon, az üvegekre csavarjuk rá szorosan a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő. A biztonság kedvéért még száraz vagy nedves dunsztban is tartósíthatjuk a befőtteket.

Tippek

  • A dinnyebefőtt elkészítésekor nagyon jól tudjuk hasznosítani a dinnye egyébként kidobandó részét, a héj alatt található halványzöld húst. Már csak ezért is érdemes elkészíteni!
  • A dinnyebefőttet savanyúságként is fogyaszthatjuk, ha az üvegekbe tett zöld dinnyedarabokat csak ecetes lével öntjük fel, hasonlóan, mint például az ecetes uborka elkészítésénél.

Amire szükséged lehet

  • 2 kg görögdinnye héj
  • 10%-os ecet
  • 1 kg cukor
  • 1 rúd vanília
  • késhegynyi tartósítószer
  • víz

Figyelmeztetések

  • Óvatosan hámozzuk meg a dinnyét, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés!
  • Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön szennyeződés az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt!

Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól

Az oldal szerzői

Bya