Citromos-málnás csokitortát készíteni
Hogyan kell citromos-málnás csokitortát készíteni?
Hamarosan beköszönt a hőség és a málnaszezon. Ilyenkor talán kevésbé vágyunk az édes, nehezebb édességekre. Ezzel a citromos-málnás felüdüléssel viszont biztosan mindenkit leveszünk a lábáról, még a tomboló nyár kellős közepén is.
Lépések
- Készítsük el a tésztát az alábbi alapanyagokból:
- 10 dkg liszt
- 10 kg cukor (lehet barnacukor is)
- 2 tojás
- 100 ml kókuszolaj vagy 10 dkg puha vaj
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg tejcsokoládé
- 1 evőkanál kakaó
- csipet só
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 9 dkg málna
- 6 dkg őrölt mandula (kihagyható)
- A csokoládét megolvasztva, mindent egybeöntve összekeverjük a hozzávalókat, akár össze is turmixolhatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt kör alakú tepsibe beleöntjük, és a 160 fokos előmelegített sütőbe behelyezzük. Körülbelül 50-60 perc alatt megsül, de érdemes tűpróbával tesztelni.
- Mialatt a tészta sül, érdemes elkészíteni a krémet, melyhez a hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 2 tojás
- 1 citromnak a héja
- 3 citrom leve
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj (hideg!)
- 25 dkg mascarpone
- Kockázzuk fel a vajat. A mascarpone és a vaj kivételével keverjük össze a hozzávalókat, majd lassú tűzőn kavarjuk sűrűre. miután elkezd besűrűsödni, adjuk hozzá a vajdarabkákat. Főzzük puding állagúra, majd hagyjuk kihűlni. Ezután adjuk hozzá a mascarponét, jól keverjük össze őket, amíg hab állagú nem lesz, majd száműzzük a hűtőbe legalább 1-1,5 órára.
- Miután kihűlt a krém, állítsuk össze a tortát. Tálalás szempontjából többféle variáció is létezik, csakis fantáziánk szabhat neki határt!
- Mini falatkák: vágjuk fel kockákra a piskótát, majd osszuk szét őket kis tálkákba. Ezután a krémet arányosan öntsük szét az egyes tálak között. Keverjük össze, és kész is citromos-málnás csokis piskóta desszertünk.
- Torta: Hagyhatjuk egyben is a piskótát és készíthetünk belőle tortát. A krémtől függően hagyhatjuk egyben is akár a piskótát, amit leöntünk a krémmel, egyenletesen eloszlatva rajta. Ha pedig krémesebb, könnyebb tortára vágyunk, vágjuk ketté a piskótát, a krémet pedig oszlassuk el a piskóták között, illetve a torta tetején.
- Díszítsük a tortát: Fahéjjal, csokireszelékkel és málnadarabokkal. A fehércsoki-reszelék harmonizál a citromkémmel és a sötétebb csokidarabkákkal.
Tippek
- Megbolondíthatod egy kis fahéj hozzáadásával.
- Akár már a tésztába is szórhatsz málnadarabkákat, mielőtt még rácsuknád a sütő ajtaját.
- A málnaszezon idején raktározz be a gyümölcsből a mélyhűtődben, így nem leszel gondban, ha a tél közepén kívánnád meg ezt a finomságot.
Amire szükséged lehet
- sütő
- tojás
- liszt
- cukor
- kókuszolaj
- vaj
- szódabikarbóna
- só
- fahéj
- málna
- kakaó
- csokoládé
- mandula
- citrom
- mascarpone
- sütőpapír
Figyelmeztetések
- Ha a piskóta elkezd pirulni, takard le a tetejét, hogy ne égjen meg, amíg a belseje még sül.
- Ha nem eszed meg azonnal a tortát, akkor rakd hűtőbe, viszont ügyelj arra, hogy krémességének köszönhetően összeesik, így ne tárold napokig.